underoak Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Cześć! Macie jakieś doświadczenia z korygowaniem barwy piwa już po uwarzeniu? Moja IRA, którą przelewałem na cichą pare dni temu ma taką barwę: Zasyp to zmodyfikowana receptura http://www.wiki.piwo.org/Irish_Red_Ale_(Czerwony_top%C3%B3r),_Krzysztof_Fidler_(Infam) mianowicie: pilzneński 5kg monachijski 1kg carared 1kg caraamber 100g caramunich II 50g aroma 300g karmelowy strzegom 100g Zastanawiam się nad dodatkiem jęczmienia palonego, a właściwie wyparzeniu go we wrzątku i dodaniu do fermentora przed rozlewem. Stosowaliście kiedyś takie zabiegi? Mają one sens, czy lepiej nie kombinować? Pozdrawiam, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Według mnie ma bardzo ładną jasno-rubinową barwę . Weź pod uwagę , że piwo to jeszcze będzie dojrzewać i trochę ściemni swoją barwę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Podczas fermentacji, barwić można doskonale cukrem trzcinowym dark muscovado (nim właśnie barwiono legendarne brytyjskie Amber Two Penny Ale, co potwierdzają receptury). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Tyle że dodatek cukru sprawi, że drożdże będą chciały go przefermentować, co może skutkować przeciągającą się cichą, albo późniejszymi granatami .. Wydaje mi się, że dodatek wywaru ze słodu barwiącego nie powinien piwu zaszkodzić, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Podczas fermentacji dlatego się go daje, rozpuszcza się bardzo szybko i przerabiany jest przez drożdże też w miarę szybko. Do cichej, po cichej bym go nie dawał, bo nie zabarwi-nie będzie się miał jak rozpuścić, ale dodatek wywaru ze słodu powinien swoją rolę odegrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Ile w takim razie tego słodu użyć? Celować w takie same ilości jakich użyłbym przy zacieraniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Do tego się normalnie w browarach używa barwnika karmelowego e150 -> http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/dodatki-piwowarskie/271-caramel-100ml.html Jest niefermentowalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Z ciekawości sprawdziłem jak zabarwią zimną wodę słody, po wrzuciłem po 10g na każde 100ml, efekt jest taki: Od lewej do prawej: jęczmień palony, pszeniczny czekoladowy, słód brown Ja użyję jęczmienia palonego, zastanowię się tylko czy zalać go wrzątkiem, czy wymoczę w zimnej wodzie i zagotuje potem Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 W BA jest dostępny wywar z Carafy o nazwie Sinamar, można go dodawać przy rozlewie. Ew. można samemu zrobić taki wywar z jakiegoś słodu barwiącego przez namoczenie w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Albo jeszcze łatwiej, przy sporządzaniu syropu przy rozlewie, dać łyżkę ekstraktu płynnego barwiącego (jak się taki posiada oczywiście), delikatnie zmniejszając ilość cukru. Robiłem już tak wiele razy, a efekty są wysoce zadowalające Jak nie, to tak jak pisze @coder. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 (edytowane) dolać wody (no tak, bez rozcieńczania, pośpieszyłem się). Jak Ci bardzo, bardzo zależy, to możesz zatrzeć np. sam pilzneński, czy zrobić taką mini-warkę, ale zabawy jest z tym sporo... Edytowane 30 Stycznia 2013 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania? Jedyne zjawisko, w jakim widziałem żeby ciecz stawała się jaśniejsza bez rozcieńczania, to moment kiedy dodaję cytrynę do herbaty ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania? Dodatek alkoholu spowoduje, że płyn się rozjaśni, ale nie będzie wodnisty. Z tym że trzeba będzie poczekać dłużej zanim to piwo się ułoży smakowo-alkohol i piwo bardzo się gryzą*, kiedyś jak była afera, że pewien browar rzeczywiście dolewa spirytusu i stąd to piwo jest naprawdę mocne, bo dla pewnej grupy docelowej (skojarzenie "Komandosi z Nawarony"), zrobiliśmy eksperyment polegający na rozłożeniu tego piwa na czynniki pierwsze i okazało się, że niestety ale spirytus wyszedł w całej rozciągłości, ale dopiero przy odpowiedniej temperaturze; jeśli chrzci się piwo wodą czy czymś innym, to i tak temperatura jest tak przygotowana, że konia z rzędem temu, kto jest w stanie to wyczuć. A nas wtedy naszło na zabawy chemiczne i potwierdziło się, że piwo dla...Komandosów z Nawarony jest piwem niestety oszukanym. Winowajca zresztą znalazł się za miedzą, bo pochodził z Ukrainy. *z alkoholi najszybciej piwo się zaprzyjaźni z rumem albo likierem (zielone piwo irlandzkie było bardzo modne kiedyś, a tam szedł tylko niebieski curacao i jakiekolwiek piwo; wycwanili się później i nauczyli, że można dać syrop identycznego koloru i smaku, dobrze schłodzić i klient zapłaci 10zł za sikacza z syropem). Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania? Jedyne zjawisko, w jakim widziałem żeby ciecz stawała się jaśniejsza bez rozcieńczania, to moment kiedy dodaję cytrynę do herbaty ... A to dlatego, że obniżasz pH/zakwaszasz. To samo się robi z brzeczką podczas warzenia, jak się obniży pH przy zacieraniu. Tyle, że po fermentacji to już jest po ptokach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 (edytowane) odatek alkoholu spowoduje, że płyn się rozjaśni, ale nie będzie wodnisty. Tyle, że aby rozjaśnić, choć trochę np 20 l piwa, dodatek spirytusu musiałby być znaczący. Taka ilość spirytusu czy nawet przeźroczystego rumu "zepsuje" najpewniej piwo i powstanie coś co piwem już nie będzie. Edytowane 30 Stycznia 2013 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Jest jeden browar w Anglii co daje rum do piwa, ale ciemny, a poza tym jest tak jak mówisz, albo trzeba długo czekać na ułożenie albo wyjdzie nam powtórka z piwa tylko dla Komandosów z Nawarony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się