Dziajl Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 02.02.2013 - Uwarzyłem swoje pierwsze piwo. A było to tak: Piwo z koncentratu Coopersa o nazwie Draught. Wszystkie czynności wykonywane zgodnie z instrukcją dołączoną do puszki. Fermentacja prowadzona w balonie o poj.34l. Skład: - woda kranowa przegotowana(w sumie): 22l - puszka z koncentratem Coopers -Draught - 1kg cukru białego 7blg przed dodaniem drożdży. Drożdże przed dodatnie rehydryzowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 7blg przed dodaniem drożdży coś chyba pomieszałeś? przy tym co podałeś brzeczka powinna mieć w okolicach 11-12blg a nie 7blg. Możesz masz coś skopane z areometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) 7blg przed dodaniem drożdży coś chyba pomieszałeś? przy tym co podałeś brzeczka powinna mieć w okolicach 11-12blg a nie 7blg. Możesz masz coś skopane z areometrem? Właśnie też wydaje mi się że 7blg to trochę mało - a aerometr na pewno jest dobry - zawsze używam go do wina i jest ok. W wodzie pokazuje 0. W sumie w nastawiem mam 22l wody, puszkę coopersa i 1 kg cukru = 7blg W sumie powinno się zgadzać te 7blg gdyż wg. moich obliczeń: 23.2l nastawu(woda+cukier+puszka = 100% x = 7%(blg) x = (23.2*7)/100 = 1.62 l cukru (1 kg cukru + cukier zawarty w puszcze.) Czy coś źle obliczyłem? Co proponujesz dodać więcej cukru czy coś innego jeszcze można z tym zrobić? Edytowane 3 Lutego 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 nic nie rób, zdziwiłem się tylko, dawno już puszek nie nastawiałem, ale jeżeli nic się nie zmieniło, to trochę dziwnie. Z tego co pamiętam, to puszki mają po 1,7kg ekstraktu płynnego co przy założeniu, że 1kg cukru = 1,25kg ekstraktu, to masz tam 1,36kg cukru. Dodałeś tam jeszcze 1kg cukru (2,36 w sumie) i rozcieńczyłeś do 22l co daje 10,73% czyli prawie 11blg dla tego nie rozumiem może nie ta temperatura pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) hmm ... wywal ten aerometr bo "na pewno" to tylko każdy musi umrzeć. z prostej arytmetyki wynika, że chyba powinieneś mieć trochę więcej tych blg, no chyba, że w tej puszce to jakąś wodę miałeś z arytmetyką to mnie już leszcz007 wyprzedził Edytowane 3 Lutego 2013 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Mam jeszcze pytanie - znajomy poradził mi, aby piwo po ustaniu fermentacji burzliwej - gdy przestanie się wydobywać CO2 i blg będzie ok 1 stopnia. przelać znad osadu i zostawić jeszcze na kilka dni (a nawet około 3 tygodni!!!) na fermentację cichą - aby później mieć mniej osadu w butelkach. Czy ma to sens przy brewkicie coopersa? - w instrukcji jest napisane, aby od razu po ustaniu fermentacji burzliwej jak najszybciej warkę zakapslować. Co lepsze? Edytowane 3 Lutego 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Na mój gust, piwa z brewkitu możesz nie przelewać na cichą. Jednak zabutelkowanie "zaraz po burzliwej" to chyba prosta droga do produkcji granatów. Jak skończy się burzliwa to poczekaj jeszcze z tydzień i dopiero wtedy butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Dobrze, więc ten tydzień który mam odczekać to piwo ma stać w tym balonie w którym stoi czy może jednak go zlać z nad osadu drożdży? Ps. Dlaczego w instrukcji nic nie piszą o tej fermentacji cichej? Edytowane 3 Lutego 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Twój wybór, piwa z brewkitu nie koniecznie trzeba zlewać wcześniej z nad osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 To moja pierwsza warka więc wolę zapytać bardziej doświadczonych co by nie popełnić jakiegoś głupiego błędu lub nie zepsuć tej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Ja tam "bardziej doświadczony" może nie jestem, ale wierz mi, że czytając to forum i wiki znajdziesz bez problemu odpowiedzi na wiele pytań, które na początku (i nie tylko) przychodzą do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Ja też robiłem z puchy to BLG mi wyszło w okolicach 12 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 "zaraz po burzliwej" to chyba prosta droga do produkcji granatów. No może bez przesady. Zmierzyć gęstość w 5 dniu i powtórzyć pomiar za 2 dni. Jeżeli wskazanie się nie zmienia, można butelkować. Puszka powinna zjechać do 1 stopnia BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Piwo zrobione. Wyszło ok. W smaku lekko kwaskowe, bardzo klarowne, na dnie butelek jedno-milimetrowy osad zwartych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Gratulacje , ciesz się i nastawiaj następne bo jak to na początku bywa, piwko szybko się kończy, a do koncernowych żal wracać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Po drodze też nastawiłem Full Aroma Hopsa - zostało kilka butelek - za niedługo opiszę tutaj recepturę. No i kolejna puszka European Lagera jest w trakcie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Całego european Lagera muszę wylać - niestety chyba mi się coś nie udało - myślę że to wina temperatury zbyt wysoka. Mam pytanie czy dunkelweizena mogę zlewać do butelek? Dokładnie minął tydzień od dodania drożdży. Blg początkowe prawie 13 a końcowe 2 blg od 3 dni się utrzymuje. Czy to piwko mogę butelkować czy jeszcze przelać na cichą? Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Jeśli Blg utrzymuje się na takim samym poziomie od 3 dni, to myślę, że można. Ale lepiej poczekaj aż wypowie się ktoś bardziej doświadczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Myślę, że spokojnie możesz butelkować Co jest nie tak z tym European Lager? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 http://www.piwo.org/topic/5086-ostry-dyzur-watek-dla-potrzebujacych-pilnej-pomocy/page__st__2640?do=findComment&comment=219946 ostatnie posty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Wylać zawsze zdążysz Ciężko wyrokować na odległość. Żółtą błonką na powierzchni piwa to bym się bardzo nie przejmowała, Nie wiem na ile odpychający jest zapach, ale ja pewnie i tak bym zabutelkowała i oceniła po 3-4 tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Niestety żadne zabiegi nie pomogły, trzeba było wylać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się