WiHuRa Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Wczoraj, kiedy zlewałem na lagerowanie warka #40 Boston Lager, przecierałem oczy ze zdziwienia. OG Odczyt 10,8 Brix FG Odczyt 4,3 Brix a drugi fermentor 4,1 Brix Szybkie przeliczenie toolkitem na Androida, a tu zonk, odfermentowanie do 0,2°Blg ? Kalkulator z plikowni (jak dwa inne kalkulator z neta) wskazują jednak na odfermentowanie odpowiednio 1,6°Blg i 1,4°Blg i wydawały mi się bardziej realne. Potwierdziłem to pomiarem dwoma areometrami (wskazywały coś poniżej 2°Blg). Tak czy siak szokująco głębokie odfermentowanie jak drożdże, które użyłem. Ale do rzeczy: Zacząłem się zastanawiać dlaczego. Po analizie zacierania (dekokcja) wychodzi na to, że w czasie gdy dekot zabawia się w 72°C i 100°C reszta zacieru przebywała ponad 60-70 min w 64-62°C. I chyba stąd takie głębokie odfermentowanie ? Może za mało odbieram tego "gęstego" ? Zresztą już poprzednia, dekokcyjnie zacierana, warka zeszła do poziomu 2°Blg z OG 11°Blg więc także sporo. Nie wiem czy takie odfermentowanie przy dekokcji to normalka bo dekokcją dopiero się zaprzyjaźniam, jak to u Was wygląd ? Edytowane 3 Marca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 "Coś" popsułeś ;-) Mój pierwszy lager z dekokcją odfermentował z 12,1°Blg do 3,1°Blg, jak dla mnie akurat. Operacja gotowania dekoktu trwała ponad 30 min i w tym czasie, jak u Ciebie, reszta miała przerwę maltozową. Szczegóły: http://www.piwo.org/topic/10286-antybrowar/page__st__60?do=findComment&comment=243370 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Faktycznie głęboko jak na dekokcję. Mój ostatnio warzony pils zszedł z 13Blg do 3Blg, przed zlaniem na lagerowanie. Dekokcja podwójna, według tego schematu: http://www.wiki.piwo.org/Pils_Bohemski_%28Papcio_Chmiel%29,_Piotr_Turek_%28pioturek%29 Jedyna zmiana (ale w sumie to żadna zmiana), to że w poczet tych ostatnich 15 minut w 76C zaliczyłem oczekiwanie na ułożenia złoża filtracyjnego. I nie odbierałem samego gęstego na dekokt, bo bałem się przypalenia. Drożdże S-23 - starter na cienkuszu, fermentacja w 9-12C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Możesz uniknąć tej długiej przerwy w 62°C robiąc odwróconą dekokcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Tzn., w jaki sposób ? tak czy siak, czy dobieramy gęste czy rzadkie, reszta zacieru czeka na powrót dekotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 U mnie prawidłowo przeprowadzona dekokcja nie ma wielkiego wpływu na fermentowalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Tzn., w jaki sposób ? tak czy siak, czy dobieramy gęste czy rzadkie, reszta zacieru czeka na powrót dekotu. Ale przy odwróconej możesz odebrać rzadkie w temperaturze ~20-30C, kiedy aktywność enzymów jest niewielka. A ilość wyliczyć sobie tak, żeby po wlaniu tego rzadkiego do gęstego temperatura ustaliła się na poziomie np 68C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 A ilość wyliczyć sobie tak, żeby po wlaniu tego rzadkiego do gęstego temperatura ustaliła się na poziomie np 68C Albo nawet na 70°C, jeżeli chcesz mieć mniej fermentowalną brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się