josefik Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 To te z mojej butelki? Jak już eksperymentujesz nie zapomnij o karuku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 tak, to te drożdże. Planowałem klarowanie żelatyną, bo w/g mnie nie ma różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 tak, to te drożdże. Planowałem klarowanie żelatyną, bo w/g mnie nie ma różnicy. W klarowności pewnie nie ma różnicy ale ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 (edytowane) rozumiem rozumiem, trzeba próbować zbliżyć się do oryginału, w takim razie muszę zakupić kurak edit szukam i szukam i nie mogę znaleźć. Znalazłem w TB Edytowane 29 Maja 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Mam tam jakiś zapas, to podeślę, cobyś nie szukał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 o widzisz, to super za przesyłkę oddam, albo odeślę w zamian coś ciekawego w/g życzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Warka #63 uwarzona w jakimś rekordowym jak dla mnie czasie, bo 6h i po sprawie. Zwykle zajmuje mi to jakieś 8h, a zdarzało się i 11h. No ale może nie powinienem się dziwić przy takim małym zasypie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Warka #63 w czwartek poszła na cichą, dzisiaj dodam karuk, który właśnie dotarł - wielkie dzięki koledze Josefik'owi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Sezon chwilowo przerwany z powodu braku pojemników ale to nie oznacza, że to koniec warzenia Warka X - Whiskey (23.05.2013) Robiłeś coś takiego już wcześniej ?? Jaki jest efekt?? (prawie jak Johnnie Walker ?? )Ile destylatu z tego można uzyskać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Kiedyś robiłem mniejszą warkę na whiskey, ale jeszcze nie dane mi było jej skosztować Kolega się uparł, że jeszcze musi poleżeć. próbowałem wyroby kolegi i w smaku dużo zależy od leżakowania -w czym i ile Najlepszy efekt dają dębowe beczki po sherry albo winie, dobry efekt jest przy szczapach dębowych opalanych/wędzonych, najgorszy przy płatkach dębowych. Czas leżakowania to jakieś 2 lata, chociaż po 10 miesiącach też jest dobre Co do ilości destylatu, to przefermentowany zacier ma jakieś 9-10% także z 10l masz jakieś 1,9-2,2l gotowego produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) No i plan na jutro, będzie standard + eksperyment. Nie jestem fanem amerykańskiej pszenicy (zwłaszcza, po "hej now" lanym na tegorocznym WFP) ale jeszcze swojej nie robiłem i chyba nadszedł czas. Przy okazji pszenicy "weselnej", będzie okazja do małego eksperymentu. Warka #64 Pszeniczny mix Zaspy: Pszeniczny mix – 8kg Pilzneński mix– 6kg Caramel Pils (Bestmalz)– 1kg Pszenica NS - 1kg lomik 100g belma 80g Zacieranie: 45l wody 48C – wsyp 44-45C-60’ 63-67C – 60’ 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 100l Brzeczka przednia - American Imperial Wheat single hoop Belma Gotowanie: 70' Belma 15g-60' Belma 15g-20' Belma 15g-10' Belma 15g-0' Belma 20g-5dni chmielenie na zimno pozostała brzeczka - Pszenica Gotowanie: 70’ Lomik 60g – FWH Lomik 40g – 10’ Wyszło: AIW 22l 16,4blg Pszenica 62l 11,8blg Zadane AIW - 3333 German Wheat Pszenica - 3638 Bavarian Wheat x2 FG=3blg - 3333 German Wheat FG=2,8blg Edytowane 28 Czerwca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Warka #63 została wczoraj zabutelkowana (cała), lekko ponad 130 butelek (bo kegów brak). Pierwsze wnioski z eksperymentu: klarowność: Najbardziej klarowna była część fermentowana na "blend 2", później na czystych "Grodziskich" a na końcu na "blend 1" Odfermentowanie: Grodziskie i blend 1 - FG=2blg blend 2 - FG-1,6blg Co do smaku, to jeszcze ciężko oceniać, ale poziom wędzoności wydaje się być najwyższy przy Blend 1, ale na jakieś konkretniejsze wnioski trzeba będzie poczekać, aż się piwo nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 W czwartek (27.06.13) pszenica z warki #64 poszła do 2 kegów i 48 butelek, AIW jeszcze na cichej z chmieleniem na zimno - będzie rozlewana w poniedziałek. Temperatura fermentacji 22-23C i pojawił się problem, 3638 wyszły z fermentorów i do tego dały sporo landryny, piwo przy rozlewie lekko słodkawe. 3333 pozostały w fermentorach, a piwo ma więcej bananów oraz jest lekko kwaskowate, z nutami winnymi. Jak nie urok to przemarsz wojsk radzieckich. Piwa bardzo klarowne - nawet na 3638. Zobaczymy jak się nagazują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 AIW wczoraj poszło do butelek. Belmy nie czuć w ogóle, zapach słodko-weissenowy z nutami landryny. Ogólnie strasznie nie udana warka może coś się ułoży, ale zaczynam w to wątpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 jaki to zapach "weissenowy" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 banan, estry, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) Temperatura średnio korzystna, ale stwierdziłem, że coś uwarzę, także plan na jutro: 04.07.2013 Warka #65: ESB'k Zasyp: Pale Ale (Bestmalz)– 4,1kg Monachijski I (Bestmalz) – 0,5kg Karmel 30 (Strzegom) - 0,2kg Karmel 150 (Strzegom) – 0,3kg Karmel 600 (Strzegom) – 0,1kg pszenica NS - 0,2kg Challenger - 40g Fuggles - 40g EKG - 60g Gips 4g Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4 (około 14ml) Zacieranie: 12l wody + gips Kleik 60C-20' 10C-10' 54C-wsyp 1/2 słodów + kleik 52C-15’ wsyp pozostałych słodów + 7l gorącej wody 66-68C-60’ (+kwas mlekowy) 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 33l (pełny fermentor) Gotowanie 70’ Challenger 30g -60' Challenger 10g' -30' Fuggles 10g' -30' EKG 10g -30' Fuggles 15g -15' EKG 15g -15' Fuggles 15g -5' EKG 15g -5' EKG 20g -5dni na zimno Wyszło 26l OG=13blg, FG=2,8blg Zadane: -wlp022 Essex Ale fermentacja w lodówce 19C Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 (edytowane) Jutro kolejna warka eksperymentalna, tym razem Piwo Świerkowe według receptury kolegi Fida, kto był w zeszłym roku na WWP ten wie o czym/kim mowa 11.07.2013 Warka #66: Świerkowe® Zasyp: Pils (Bestmalz)– 3,5kg Monachijski I (Bestmalz) – 1kg Caramelpils (Bestmalz) - 0,5kg Karmel 300 (Strzegom) - 0,2kg pszenica NS - 0,2kg Perle 60g Świerk1 Zacieranie: 12l wody Kleik 60C-20' 100C-10' 50C-wsyp + kleik 52C-15’ 62C-30’ 72C-30' 78C-10’ Wysładzanie do 35l Gotowanie 70’ Perle 30g-60' Perle 10g-30' Perle 20g-15' Świerk1 Wyszło: 25l 13,5blg Zadane: -wlp090 Sandiego Super planowana fermentacja w lodówce 19C 1dane nie publikowane na prośbę kolegi Fida Edytowane 11 Lipca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 (edytowane) obie poprzednie warki poszły na cichą, przy czym #65 przy 3,8blg, a #66 przy 2,8blg. Niezła różnica w szybkości fermentacji, przy czym #66 już praktycznie klarowna, niesamowite są te wlp090, poza tym pięknie pachnie świerkiem, niestety ma też lekkie nuty mydlane, które mam nadzieje zanikną Edytowane 16 Lipca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 obje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 tak, coś mnie zaćmiło, pewnie byłem głodny i chciałem się objeść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 a propos - robię teraz schabik suszony w domu, ma być palce lizać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 to podjadę jutro na degustację, dzięki za zaproszenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 warka #65 rozlana do kega i 12 butelek przy FG=2,8blg warka #66 rozlana do 52 butelek przy FG=2,4blg. Przy okazji nadano kryptonim "Choinka w płynie" bo niesamowicie pachnie i smakuje świerkiem/igliwiem, mam nadzieję, że z czasem nic nie straci. Podczas warzenie bałem się aromatów mydlanych, ale nic takiego nie zanotowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 kiedy testujemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się