Skocz do zawartości

Browar "Ostatni po lewej"


Rekomendowane odpowiedzi

  • 5 tygodni później...

Warka #93 German Pils - Utylizator

 

Zaspy:

Pilzneński (Bestmalz) – 9,5kg

Caramel pils (Bestmalz) – 2kg

Wiedeński (Strzegom) – 2kg

Aroma (Bestmalz) - 1kg

Pszenica niesłodowana – 1kg

 

Sybilla 56g

Hallertau Tradition 40g

Lubelski 21g

Magnat 40g

Iunga 72g

Spalt Spalter 60g

Saphir 100g

 

Kleikowanie:

60-70C-20’

100C-10’

 

Zacieranie: 50l wody

54C - wsyp

52C-15’

kleik

ustalanie pH -5.4-5.5

60-64C – 30’

odwrócona dekokcja (1/3)

->72C-10’

->100C-10’

Powrót dekoktu

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 110l (3 pełne fermentatory)

 

Gotowanie: 70’

Magnat 40g -60'

Iunga 50g -30'

Hallertau Tradition 40g -15’

Iunga 22g -15'

Sybilla 56g -10’

Lubelski select 21g – 10’

Spalt Spalter 60g -5'

Saphir 100g -0'

 

 

Wyszło: 92l, 12,4blg

 

4 fermentatory zadane:

2x wlp833 German Bock

2x 2001 Urquell Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ładnie. Ja się zdziwiłem, bo nawet gotując 2 razy tylko 4 l zacieru (zasyp 4,5 kg pilsa z Bruntala na 15 l wody) wydajność wyszła mi strasznie fajna = prawie 23 l 13 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #94 Premium American Lager

 

Zaspy:

Pilzneński (Bruntal) – 10kg

Caramel pils (Bestmalz) – 2,2kg

Pszeniczny (Bestmalz) – 2kg

Ryż - 1kg

Kasza kukurydziana - 0,7kg

Pszenica niesłodowana – 0,5kg

 

Chinook - 80g

Ahtanum - 200g

Cascade - 30g

Centennial - 40g

 

Kleikowanie:

70-80C-30’

100C-20’

 

Zacieranie: 50l wody

54C - wsyp

52C-15’

kleik

62-64C – 45’

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 110l (3 pełne fermentatory)

 

Gotowanie: 70’

Chinook 40g -60'

Chinook 40g -30'

Ahtanum 50g -15’

Cascade 30g -15'

Ahtanum 50g -5'

Centennial 40g -5'

Ahtanum 100g -0'

 

 

Wyszło: 96l, 13,4blg

 

4 fermentatory zadane:

2x wlp833 German Bock

2x 2001 Urquell Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.