Dbidzi Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Witam, dzisiaj zamierzam nastawić canadian blonde coopersa + 1 kg suchej maltozy jasnej. Mam dylemat, ponieważ nie wiem jakich drożdży użyć- dodawanych do puszki czy Saftbrew S-33. Saftbrew zakupiłem, ponieważ zauważyłem, że nie polecacie dedykowanych drożdży dołączanych do puchy a w sklepie nie było zbyt wielkiego wyboru i te polecił mi inny (bardziej zaawansowany) piwowar. Piwu mogę zapewnić temperaturę fermentacji około 20-21 stopni lub 17-18. Chciałbym, żeby wyszedł lager : P. Jeszcze mam pytanie co do tej maltozy, rozpuścić ją tak jak cukier w gorącej wodzie czy sposób postępowania z nią jest inny? Tak mnie jeszcze naszło, jeżeli chcę uzyskać odrobinę większy % warto dodać powiedzmy 250g cukru oprócz tej maltozy czy popsuje to smak? Pozdrawiam. Aa, Irish Stout w temacie o którym wywiązała się burzliwa dyskusja jakieś 2 tygodnie temu wyszedł bardzo dobry- gorzki, z mocno kawowym, palonym posmakiem i gęstą pianą - taki jak powinien być : ). Edytowane 5 Lutego 2013 przez Dbidzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 używałem tych drożdży tylko razi i to do kolsha, ale moim zdaniem KAŻDE drożdże są lepsze od tych z puchy. Więc jeśli masz tylko s-33 i te z puszki to się nie zastanawiaj tylko dawaj s-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Piwu mogę zapewnić temperaturę fermentacji około 20-21 stopni lub 17-18. Chciałbym, żeby wyszedł lager : P. No to średnio masz warunki na lagera , S-33 to drożdże górnej fermentacji te 17-18°C to lepsza opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dbidzi Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Dobra, czyli temperatura ustalona, teraz pytanie czy drożdże coopersa będą w tak niskiej pracować, S-33 opymalną mają 15-20 stopni według instrukcji, a dodawane do puchy od 21 do 27. Edytowane 5 Lutego 2013 przez Dbidzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Chyba nie rozumiem... zamierzasz użyć s-33, optymalna temp. dla nich to 15-24°C więc jest ok. Te coopersa co były do puchy dołączone to najlepiej wywal do kosza, ewentualnie zostaw na czarną godzinę. Edytowane 5 Lutego 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegade Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Też robiłem to piwko, również użyłem maltozy. Wyszło niezłe tylko kolor jakiś dziwny, bo powinno być jasne, a moje wyszło bardziej takie rubinowe Napisz jaki Ty uzyskałeś kolor, bo jestem ciekaw czy cos z moim było nie tak (to była moja pierwsza warka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się