depesz Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/brew/widgets/bp.html Wg rozwijalnej listy na tej stronie (Volumes of CO2 by style)Dunkelweizen od 3.6 do 4.5, więc i tak dałem dolny zakres? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Dunkelweizen od 3.6 do 4.5 internet kłamie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 refermv21 - ściągnij sobie ten program, wartości z pewnością dobre, 232 to z pewnością przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Dunkelweizen od 3.6 do 4.5 Właśnie dla weizenów/dunkelweizenów jest podana bardzo wysoka wartośc - reszta styli jest w porządku. Będziesz miał nieźle nagazowanego ciemniaka i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Cóż, zarówno ta strona, jak i toolkit_v_1.8 podawały takie wartości, więc się zasugerowałem;-) Nic to, bąbelki jakoś strawię, następnym razem skorzystam z programiku - tym razem nie mogłem, nie było pod ręką windowsa;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Ja się zacząłem pilnować i brać poprawki na refermentację, po ostatnim przegazowaniu. Na 20l piwa (dla mnie) bezpieczne jest dodanie max. 100 g cukru. Pilnuj tych butelek, bo 232 g to chyba przesada. Edytowane 25 Listopada 2013 przez WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Na szczęście to pszenica, będzie wypite do miesiąca...;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Jedno z moich piw nagazowałem na próbę do 3v/v i jest to dla mnie wartość graniczna, wyżej nie pójdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) W tą sobotę zakończyłem przeprowadzkę Browaru do Rodziców Marty (dostałem do dyspozycji pomieszczenie w piwnicy na cały sprzęt), oraz odbyło się pierwsze wspólne warzenie. Uwarzyliśmy piwo korzystając z mojej ulubionej receptury, Koźlaka pszenicznego;D Warka #31 - Koźlak Pszeniczny "Steam" - 7 grudzień 2013 Była to również premiera nowego przyrządu - po miesiącu oczekiwania przyszedł w końcu refraktometr, baaardzo przydatne narzędzie. Ale do rzeczy: Słody: 1,9 kg pilzneński 1,5 kg monachijski 3 kg pszeniczny 0,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg karmelowy ciemny Przerwy: 63->60 stopni 20 minut 73->70 stopni 45 minut Chmielenie: Lubelski 30g na 60 minut. Cascade 10g na 10 minut. Brzeczka przednia 29 Brix Wyszło 25 litrów o gęstości 16 Brix Jako że fermentacja będzie przebiegała 30 km od mojego miejsca zamieszkania, tym razem nie "bawiłem" się w odzyskiwanie brzeczki z chmielin - poszło w kanał Brzeczkę zaszczepiłem szklanką uwodnionych WB-06. Refraktomer mega wygodny w użyciu, zwłaszcza przy wysładzaniu;D Nazwa warki inspirowana tym, iż po tym warzeniu zostanie mi pewnie pamiątka na dłuuugooo - poparzyłem sobie nadgarstek parą spod przykrywki przy warzeniu ;-)) Edit: Do refermentacji dodałem 115g cukru. Gęstość końcowa 3,5 BLG Wyszło 52 butelki 0,5 L Edytowane 21 Marca 2014 przez depesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Od ostatniego wpisu minęło półtora roku... Nie oznacza to, że nic w tym czasie nie warzyłem - wręcz przeciwnie! Ostatni wpis opisywał warkę numer #31 - do dziś dzień uwarzyłem w sumie ich #63 W browarze zaszły duże zmiany, przerzuciłem się na gar 50 litrów z nierdzewki, filtrator zrobiony z dużej skrzyni plastikowej i wsad z rurek pvc (zdjęcia). Zapiski prowadziłem sobie na boku ciągle odkładając z braku czasu publikację na forum - chciałem dopieścić do bardziej 'zjadliwej' postaci. Cóż, dziś wiem, że nie będzie na to czasu - wrzucam więc metodą kopiuj-wklej jak leci;-) Przyszłe aktualizacje jak podejrzewam będą wyglądały podobnie - hurtem, co jakiś czas. Poniżej 'wklejka' moich notatek za ostatnie 1,5 roku: 21 grudnia 2013 #32 Koźlak pszeniczny na chmielu lubelskim Zmiany w recepturze: 25 g więcej karmelowego ciemnego Chmielenie: 45g chmielu Lubelskiego Brzeczka przednia 28 Brix Gęstość końcowa 15 Brix Wyszło 28L 18stycznia 2014 #33 Koźlak amerykański 30gr lubelski 15 gr kaskade 10 min przed koncem gotowania Gestosc poczatkowa 29, 5 brix Kozlak pszeniczny B: 1.02.2014 Dodano 120g cukru na 21l milk Stout B: 1.02.2014 Dodano 114 g cukru na 24 l 1.02.2014 #34 Polskie Ale Chmiele: Lubelski 25g Cascade 10g Marynka 50 g Brzeczka przednia: 21 brix Wyszlo 24l 13brix Do refermentacji dodano 180 g cukru Kupic kapsle i chmiel i drożdże wb 06 8.02.2014 #35 Polskie Ale Chmiele Marynka 50g Lubelski 25g Brzeczka przednia: 17. Brix Wyszlo 20l o gestosci 14.5 brix (Kupic grzalke nurkowa) Dowiesc 4 butelki z dluga szyjka 16.02.2014 #36 Belgian tripel Brzeczka przednia. xXX Brix Chmiele: na goryczke 30g Marynka + 20g Lubelski na aromat 15g Lubelski Wyszlo 21l o gestosci koncowej 18.5 blg 22 luty 2014 #37 Koźlak Pszeniczny 50tka Slody: Pilznenski 3.4kg Monachijski 2.7kg Pszeniczny 5.4kg Karmelowy jasny 0.9kg Kadprmelowy ciemny 0.35kg Chmiele 2razy - 10% = 85 gram Lubelskiego 8.03.2014 #38 Koźlak amerykański 50tka Slody: Pilznenski 3,4 kg Monachijski 2,7 kg Karmelowy jasny 0,9 kg Karmelowy ciemny 0,35 kg Pszeniczny 5,4 kg Gestosc poczatkowa 26Brix Gestosc koncowa 16.5 Brix Wyszlo 44 litry (bez odzyskiwania z chmielin) Odalem 85gr cukru na kazde 20l Kupic: Pirosiarczyn Pokrywa do fermentora Chmiele Marta bardzo pomaga 16.03.2014 #39 Pszeniczne u Taty Brzeczka przednia blg 26 BLG Wyszło 32 l o gęstości 15 BLG 22.03.2014 #40 Koźlak amerykański Slody jak wyzej Chmielenie: Lubelski 60gr na 60min Cascade 25 na 10min Brzeczka przednia 21 brix Wyszlo 38 l o gestosci 13 brix Chmiele inwentaryzacja: Lubelski 1 Marynka 2 Citra 2 Chmiel Mosaic 1 Chmiel east kent golding Kupic: Rurki fermentacyjne 12.04.2014 Butelkowanie Koźlaka Dodalem po 80g cukru na kazde 20l Gestosc koncowa 2,5 blg Nowe piwo: #41 Belgian Tripel Pilznenski 11,5 kg Monachijski 0,9 kg Slody do zimnej wody, staly okolo godziny (brak czasu) Brzeczka przednia 19 brix Wyszlo 40 l o gestosci xx brix Chmielenie: Na goryczke 55g Marynka + 35g Lubelski Na aromat 28g Lubelski Dodalem 95 gram cukru na kazde 20 litrow 19.04.2014 #42 Koźlak Pszeniczny "Zajączek" Pierwszy raz na nowym śrutowniku Gestosc poczatkowa 27 blg Wyszlo 27 litrow o gestosci 16 blg 3 maj 2014 #43 Imperial IPA Brzeczka początkowa 28 brix Wyszlo 44l o gestosci 18 brix Po fermentacji gestosc 2,75 blg 18 maj 2014 #44 Foreign Extra Stout Przez blad w mieszaniu pierwotnie temperatura ~ 73 stopnie, schlodzilem do 64 stopni zimna woda Drugi blad - nie zostaly dodane platki jeczmienne Brzeczka przednia 22,5 brix Wyszlo 32l o gestosci 16 brix Dodano 2x80g cukru 14 czerwca 2014 #45 Pszeniczne Pierwsza przerwa 70 min Gestosc poczatkowa 24 brix Wyszlo 49 litrow o gestosci 16 brix 18 lipca 2014 #46 Koźlak pszeniczny Gestosc poczatkowa 26,5 brix 23 listopad 2014 Butelkowanie Kozlaka Pszenicznego na Simcoe sprzed dwoch tygodni: wyszlo 84 butelki (dalem 2x80 gram cukru) Nowe piwo: #47 Kozlak Pszeniczny Gestosc poczaatkowa 26 brix 84 gram chmielu Lubelskiego na 60 minut Wyszlo 41,5 litrow o gestosci 16 brix 13 grudnia 2014 Butelkowanie Kozlaka Pszenicznego na lubelskim sprzed trzech tygodni: wyszlo. 86 butelki (dalem 2x80 gram cukru) 21 grudnia 2014 #48 Pszeniczne w Lubinie Nie mam chmieli do pszenicznego, jest tylko Lubelski. (Pomyłka, znalazły się chmiele) Brzeczka przednia 34 brix!!!! (Zasługa nowego śrutownika) Wyszło 37 l o gęstości 13,5 brix 23.12.2014 #49 Koźlak Pszeniczny Brzeczka przednia 29 brix Wyszło 24 litry o gęstości 17 brix 18.01.2015 #50 Pszeniczne jasne Brzeczka przednia 28brix. Wyszło 43 litry o gęstości 16,5 brix. Aby uzyskać piwo o gęstości 13,5 brix należy dodać ~ 10 litrów wody. Za tydzień dolać po 4 litry wody do każdego z fermentorów, plus 2 litry do wiadra zabieranego do domu. Na wyjazd do Sulejówka kupić 2x5l wody mineralnej. Zamówić kapsle!!! Wymiary filtratora: 52cm x 31,5cm średnica 1,5cm 31.01.2015 Butelkowanie Pszenicznego: Wyszlo 110 butelek 0,5l (dodac z sypialni) Dodano 157gr cukru na kazdy fermentor Nowe piwo: #51Koźlak Pszeniczny (nowy srutownik) Brzeczka przednia 27 brix Wyszlo 40 l o gestosci 16,5 brix Nastepne piwo belgijska blondynka slody i chmiel odjete 14 luty 2015 #52 Koźlak Pszeniczny "Walenty" Gęstość początkowa 28 brix Wyszło 25 litrów o gęstości 18 brix 7 marca 2015 Butelkowanie Koźlaka Pszenicznego - wyszło 80 butelek 0,5 litra Dodałem po 85 gram cukru na każdy fermentor 20l Nowe Piwo: #53 Belgijska Blondynka Brzeczka przednia 28 brix 45 gram Marynki (granulat) 1kg cukru białego Wyszło 40 litrów o gęstości 16 brix Drożdże: Dałem otwartą paczkę (trochę było odsypane wcześniej) Safbrew S33 oraz nową paczkę Safbrew Abbaye Piwo będzie PRZEGRZANE - nowy termometr przekłamuje temperaturę, test we wrzącej wodzie pokazał 96 stopni... Następne Piwo: Belgian Tripel (słody i chmiele odjęte) 28 marca 2015 Butelkowanie Belgian Blond Ale - wyszło 42 butelki po 0,5 l Dodałem po 110 gram cukru na każdy fermentor 20 l Nowe Piwo: #54 Belgian Tripel Brzeczka przednia 27 brix Wyszło 45 litrów o gęstości 19,5 brix Następne Piwo: Belgian Tripel (słody i chmiele odjete) Kupić kapsle i chmiel lubelski!!! 4.4.2015 (Lubin, 25 L) #55 Belgian Blond Ale Brzeczka przednia 27 brix Wyszło 24 l o gęstości 18,5 brix 11.04.2015 #56 Belgian Tripel Brzeczka przednia 27 brix Wyszło XX litrów o gęstości 20 brix + 7,5 litrów Harcerskiego o gęstości 6 brix Następne Piwo: Stout z lukrecją Słody i chmiele odjęte Skrzynki zawiezione Zamówić: 100 g lukrecji 2 kg laktozy Safale S-04 Safale S-05 Słód wędzony 0,4 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 1 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg (paczka) 18.04.2014 Butelkowanie Belgian Tripel Dodałem 150g cukru na każde 21 litrów Wyszło 83 butelki 0,5 i 3 szklanki półlitrowe Nowe piwo: #57 Stout z lukrecją Brzeczka przednia 26 brix Wyszło 40 litrów o gęstości 16 brix Następne piwo: Foreign Extra Stout Słody i chmiele już odjęte 9 maj 2015 Butelkowanie Belgian Tripel Dodałem 150 g cukru na każdy fermentor 21 L Wyszło 80 butelek 0,5 L plus 3,5 litra Butelkowanie Stout z lukrecją: Dodałem 115 gram cukru na każdy fermentor 21 L Wyszło 80 butelek 0,5 L plus 3 szklanki 0,5 L Nowe piwo: #58 Foreign Extra Stout Brzeczka przednia 24 brix Wyszło 41 litrów o gęstości 14 brix Następne Piwo: Coffee Stout (słody i chmiele już odjęte) 16 maj 2015 #59 Coffee Milk Stout Brzeczka przednia 28 brix Wyszło XX l o gęstości 18,5 brix Dodałem 2 kg laktozy i 150 g Arabiki India (AA) UWAGA! Laktozy jest za dużo, następnym razem dać 1,5 kilo maks Kawy w sam raz. Następne piwo: Imperial IPA (słody i chmiele już odjęte na OBIE WARKI) 30 maj 2015 Butelkowanie Foreign Extra Stout Dodałem 115 g cukru na każdy fermentor 20L Wyszło 40 butelek 0,5 L Nowe piwo: #60 Imperial IPA Brzeczka przednia 26 brix Gęstość końcowa 19 brix Kupić 500 kapsli!!! 06.06 2015 Butelkowanie Milk Coffee Stout Dodałem 100g cukru na każdy fermentor 20l Wyszło 54 butelki 0,5 l Nowe piwo: #61 Imperial IPA Brzeczka przednia 27,5 brix Gęstość końcowa 19,3 brix Następne piwo: Belgian Tripel (słody i chmiele już odjęte) 13.06.2014 Butelkowanie Imperial IPA Wyszło 60 butelek 0,33 plus 20 butelek 0,5 plus 17 butelek 0,5 L Nowe piwo: #62 Belgian Tripel Brzeczka przednia 26 brix Wyszło 41 litrów o gęstości 19 brix Piwo robione niewłaściwą czujką do termometru - mogły być złe temperatury... Kupić termometr!!!! Następne Piwo - Belgian Tripel (słody i chmiele już odjęte) 20.06.2015 Butelkowanie Imperial IPA !Koniecznie przy zlewaniu z fermentora z chmielinami (chmielenie na zimno) do fermentora do rozlewu FILTROWAĆ (wystarczy sitko z drobnymi oczkami) Wyszło 73 butelki 0,5 l oraz 2 szklanki wypite w trakcie;) Nowe piwo: #63 Belgian Tripel Brzeczka przednia 26,5 brix Wyszło 40 l o gęstości 18,5 brix KONIEC SEZONU!!!) 12.07.2015 Butelkowanie dwu ostatnich warek Belgian Tripel Dodałem po 150 gram cukru na każde 20 litrów Wyszło 160 butelek 0,5 litra Kupić koniecznie kapsle!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) Przyszłe aktualizacje jak podejrzewam będą wyglądały podobnie - hurtem, co jakiś czas. W takiej formie niestety ciężko się to czyta, a już na pewno nie da się śledzić na bieżąco (a o to w zapiskach innych piwowarów także chodzi) . Edytowane 28 Lipca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 W dniu 28.07.2015 o 21:36, santa napisał: W takiej formie niestety ciężko się to czyta, a już na pewno nie da się śledzić na bieżąco (a o to w zapiskach innych piwowarów także chodzi) . Słuszna uwaga, postaram się na przyszłość znaleźć czas i nowe posty dodawać po jednym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się