longmen Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) cytat "do uzyskania negatywnej próby jodowej (20-30 min)" tu masz linka do chyba oryginalnego przepisu http://www.browamato...cerskie_4,5_blg Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez longmen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Mam recepturę sprawdzoną, można rzecz moją sztandarową, jej autorem jest Mateusz Pająk z Dębicy. Znalazłem na stronie Browamatora. Piwo Harcerskie, 4,5BLG, ok 1% alkoholu. W sam raz by po pracy wypić do obiadu i jechać dalej z rodziną autem. Przepis na 20l. Pilzeński 1kg Karmelowy jasny 1kg Zacieramy w ok 75°C by uzyskać jak najmniej fermentowalnych cukrów. Gotowanie, i tu jest ogromne pole do popisu. Ostatnio zrobiłem tak: 60' -10g Marynka, 30'- 10g Lubelski i 10g Marynka , 5' 40g Lubelski. Wcześniej była opcja 60'-15g Citra, 30' -15g Citra, 5'-30g Citra +30g Chinook na zimno (w tej pocji wymagane było klarowanie żelatyną). Drożdże górnej fermentacji. Generalnie po 3 dniach jest po fermentacji, po 5-6 można butelkować z użyciem 200g glukozy. Wysokie nasycenie przykrywa niski ekstrakt. Pić można już po 1,5 tygodnia, ale po miesiącu to rewelka. Opcja na polskich chmielach jak i na zamorskich super. Żyć, pić, nie umierać! Dziś zacierałam to piwo. Pierwsze próby brzeczki baardzo obiecujące. Chmielenie mieszanką chmieli US i NZ. Marzą mi się cytrusy i owoce tropikalne (http://domowybrowarmole.blogspot.com/2013/04/letnie-prawie-bezalkoholowe.html link do dzisiejszego zacierania). W każdym razie dziękuję bardzo za recepturę. Dużyyy plus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Piszę się na butelczynę lub dwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Piszę się na butelczynę lub dwie. Zapraszam, jak tylko się odleżakuje ;)Przy okazji będzie też jałowcowe wg. Twojego przepisu :DD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Może będę przejeżdżał dziewiętnastego koło południa.Jeśli znajdę jeszcze mojego jałowca to podwiozę. Zabutelkowana też będzie lawenda-trochę dziwna w smaku ale da się pić. Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez crocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Żeby lepiej się odnajdywać w recepturach w tym temacie w pierwszym poście wprowadzam spis treści receptur autorskich. Postaram się go cały czas uzupełniać. Proszę tylko o to żeby receptury miały swoje nazwy, żebym wiedział co wpisywać pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 crocco - wrzuć tu swoje jałowcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Masz moje wariacje z jałowcem. Warka 61-z dnia 13.09 2012. Pilzneński 9kg Pale Ale-1,3kg Caraaroma-0,5kg 60min-65st 30min-72st 78st-wysładzanie-filtracja przez gałązki jałowca 52l brzeczki w 3 porcjach 1-gotowane 30min z 20dkg owoców jałowca wyszło 17blg-21l-drożdże piekarnicze 2-do 20l brzeczki dodano godzinę gotowane 30dkg owoców jałowca- wyszło 13,8blg-20,5l-drożdże piekarnicze 3-30 min gotowanie 15dkg owoców jałowca + 10min fuggles+10g Lubczyka z Prymatu. wyszło8,8blg-11l Drożdże Mutons Premium Warka 62 zasyp Pilzneński-2kg Manachijski-2kg Caraaroma-0.2kg Melanoidowy-0.3kg Pale ale--1.5kg 61-63st- 35min(niesprawny termometr z Ikei się okazało) 72st-40min (Ikeę wywaliłem tu jest pomiar właściwy) 78st -wysładzanie. Warka 62/1 19.5l-10blg 25gr Marynka-60min 31dkg owoce jałowca 60min wyszło 14l-13,6blg drożdże Nottingham Donstar marbelka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 1-gotowane 30min z 20dkg owoców jałowca wyszło 17blg-21l-drożdże piekarnicze 2-do 20l brzeczki dodano godzinę gotowane 30dkg owoców jałowca-wyszło 13,8blg-20,5l-drożdże piekarnicze 3-30 min gotowanie 15dkg owoców jałowca + 10min fuggles+10g Lubczyka z Prymatu. wyszło8,8blg-11l Drożdże Mutons Premium napisz wrażenia z 1,2,3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 a może inny pomysł - aby w sygnaturze linkować do swojego piwnego portfolio - może to być wpis na swoim wątku warzelniczniczym lub oddzielny wpis - albo w ogóle linki do konkretnych sprawdzonych / powtarzalnych receptur... hm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Nie mogę pojąć dlaczego tak się bronicie przed gotowym już działem "Receptury autorskie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Nie mogę pojąć dlaczego tak się bronicie przed gotowym już działem "Receptury autorskie" jakoś tak człowiek się podświadomie boi takiego rozczłonkowania jakie tam panuje np. twója receptura może tam być jedna albo być jedną z dwóch... - to zobowiązuje do tego aby była naprawdę dobra a jak wybiorę zły styl bo moja receptura jest tylko "wanabe" w tym stylu to posypią się gromy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 No właśnie o to chodzi by się tam ruch zaczął i już to nie była ta jedna, czy jedna z dwóch. W osobnych wątkach spokojnie można by podyskutować, popytać o szczegóły, podzielić się wnioskami, a w takim zbiorczym wątku zaraz się wszystko wymiesza i zgubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 1-gotowane 30min z 20dkg owoców jałowca wyszło 17blg-21l-drożdże piekarnicze 2-do 20l brzeczki dodano godzinę gotowane 30dkg owoców jałowca-wyszło 13,8blg-20,5l-drożdże piekarnicze 3-30 min gotowanie 15dkg owoców jałowca + 10min fuggles+10g Lubczyka z Prymatu. wyszło8,8blg-11l Drożdże Mutons Premium napisz wrażenia z 1,2,3 Pierwsze 2 wyszły po burzliwej bardzo obiecujące ,o ciekawym smaku,zachęcało do powtórnego wypicia.Niestety po cichej skwaśniały i poszły na bimber.Lubczyk wyszedł wyśmienity ,co mogą potwierdzić osoby będące w Chorzowie na spotkaniach. Lubczykowe polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Nie lepiej zostawić receptury autorskie dla danych stylów a tutaj polecać także ciekawostki i dziwności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Nie mogę pojąć dlaczego tak się bronicie przed gotowym już działem "Receptury autorskie" jakoś tak człowiek się podświadomie boi takiego rozczłonkowania jakie tam panuje np. twója receptura może tam być jedna albo być jedną z dwóch... - to zobowiązuje do tego aby była naprawdę dobra a jak wybiorę zły styl bo moja receptura jest tylko "wanabe" w tym stylu to posypią się gromy Wytyczne do stylów są sprecyzowane, ale w dość szerokim ujęciu. Poza tym w podkatalogach nie ma danych sztywno wyjętych z BJCP tylko np. piwa wędzone, piwa pszeniczne, belgijskie, czy np. stout czyli również spore uogólnienie. Nie widzę problemu No właśnie o to chodzi by się tam ruch zaczął i już to nie była ta jedna, czy jedna z dwóch. W osobnych wątkach spokojnie można by podyskutować, popytać o szczegóły, podzielić się wnioskami, a w takim zbiorczym wątku zaraz się wszystko wymiesza i zgubi. O to, o to! Nie lepiej zostawić receptury autorskie dla danych stylów a tutaj polecać także ciekawostki i dziwności? Dalej będę się upierał, iż można to wrzucić w "pozostałe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Dalej będę się upierał, iż można to wrzucić w "pozostałe" w takim razie nie pozostaje nic innego jak pospamować i tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się