Skocz do zawartości

Zmętnienie brzeczki


bronek

Rekomendowane odpowiedzi

DOTYCZY ZMĘTNIENIA PO FILTRACJI

Zacierałem niskoalkoholowe ( pilzneński, pszeniczny, płatki owsiane ) w temperaturze 72 °C przez 80 minut, potem wygrzew w temperaturze 76 °C przez 10 minut, po ułożeniu się złoża zacząłem filtrację przy zastosowaniu wężyka, zawróciłem około 6 litrów i cały czas leciała brzeczka mętna/brejowata koloru jasnej kawy z mlekiem. Cała brzeczka do gotowania taka wyszła i po gotowaniu przez 70 minut też tak wyglądała. Nigdy czegoś takiego także przy podobnym zasypie nie miałem. Czy ktoś ma pomysł co mogło być powodem ? Teraz jest na fermentacji burzliwej i mam zwyczaj nie zaglądać więc nie wiem jak wygląda. Drugie pytanie to czy jeżeli takie brejowate pozostanie to czy można to sklarować np. żelatyną ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.