Kasanga Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Witam, Plan to dry stout na Wyeast XL 1084 Irish Ale, fermentor standartowy temp. fermentacji około 17C . Do jakiej pojemności mogę go zapełnić bezpiecznie bez robienia ujścia dla drożdży ( nie pamiętam jak to sie fachowo nazywało blof .... ) pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 To się nazywa blow off, no jak nie nalejesz pod dekiel to nie powinno ci nic wyjść. Standardowo dla fermentatorów 30 litrów to około 24-26 litrów to maksymalne zapełnienie. Nie rozumiem w czym masz problem, zazwyczaj czapa rośnie na 3-4 centymetry, ekstremalnie na całe 7 cm (raz tylko tak miałem), jak nie nalejesz pod dekiel to ci nie wyjdą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 A wiesz problem miałem kiedyś z Wyeast XL 2565 Koelsch i wykładzina była do prania a tylko 20l było. Dlatego wolę zapytać, no po to jest forum między innymi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Irish ale są dość spokojne, możesz lać i 25l. Zrobiłem na nich kilka warek i przy 22-24l nawet do dekla nie doszły. Generalnie w szczycie możliwości tworzyły 3-4 cm piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Temperatura fermentacji też może mieć znaczenie. Wydaje mi się, że im wyższa temperatura fermentacji tym czapa wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Jak napisał Kasanga, planowana temp. fermentacji to17C więc raczej nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się