dobrzanek Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Chciałam zapytać jak to zrobić? wiem, że przy glukozie/cukrze są dwie metody- bezpośrednio do butelek albo zrobić syrop. Biorąc pod uwagę, że ekstrakt jest produktem higroskopijnym może być ciężko wsypywać go do butelki. Czy można zrobić syrop, zmieszać z piwem i wtedy do butelek? albo może dać odpowiednią ilość do fermentatora, zalać piwem, zamieszać i butelkować?( mam ekstrakt słodowy wes, jasny sproszkowany) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Użyj cukru , i tak nie poczujesz żadnej różnicy , a ekstrakt zostaw na przykład na startery. A jeśli już ,to przegotowałbym to tak samo jak cukier i dodał do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 zrobić syrop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 (edytowane) zrobić syrop? tak, zrób syrop i przed rozlewem wlej do piwa, ale pepek84 ma rację szkoda na to extraktu, słaby stosunek ceny do korzyści Edytowane 18 Lutego 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 ok, chciałam wiedzieć, bo nigdzie dokopać się nie mogłam. czyli co, ekstrakt zostawić i zrobić syropek cukrowy :-) dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Najlepiej jest rozpuścić cukier w całkiem sporej ilości wody ok litr następnie wlać syrop do fermentora i do niego zdekantować młode piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 tak też zrobię :-) a propos jeszcze, z którego przelicznika korzystacie żeby ustalić ilość cukru/glukozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Ja użyłem czystego ekstraktu niechmielonego do refermentacji... Kolejną warkę planuję już z użyciem cukru ewentualnie glukozy, zobaczymy co z tego wyjdzie:P Ale generalnie większość osób z jakimi poruszałem ten temat polecają cukier/glukozę do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 A jaką pojemność masz tego ekstraktu?? 0,2 kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 pucha0,6 kg mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Bo sporo lepiej nie otwieraj jak do refermentacji bo wszystkiego nie wykorzystasz, a ekstrakt jest higroskopijny i trzeba po otwarciu dobrze go przechowywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 zrobilam na glukozie, ekstrakt wykorzystam innym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Bo sporo lepiej nie otwieraj jak do refermentacji bo wszystkiego nie wykorzystasz, a ekstrakt jest higroskopijny i trzeba po otwarciu dobrze go przechowywać Ja zawinąłem szczelnie dwoma foliowymi torebkami i otwarta puszka ekstraktu przez 2-3 miesiące zachowała swoje właściwości fizycznie. Ekstrakt w ogóle nie nabrał wody, nie było w nim żadnych grudek itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 czyli dla podsumowania tematu jak ktoś chce zrobić refermentacje na ekstrakcie to robi syrop, miesza z piwem, butelkuje. uważać, bo ekstrakt jest higroskopijny i należy przechowywać go, za radą i doświadczeniem kolegi gwzd, w szczelnie zawiniętych torebkach foliowych :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 czyli dla podsumowania tematu jak ktoś chce zrobić refermentacje na ekstrakcie to robi syrop, miesza z piwem, butelkuje. uważać, bo ekstrakt jest higroskopijny i należy przechowywać go, za radą i doświadczeniem kolegi gwzd, w szczelnie zawiniętych torebkach foliowych :-) Każda rada mile widziana, ale chyba taniej cukrem refermentować, no i mniej pitolenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Jeżeli masz środki i możliwości, możesz na przykład część butelek potraktować glukozą, drugą ekstraktem a nawet 3 cukrem być może będzie to dla Ciebie przy degustacji różnica. Myślę, że wtedy dowiedziałbyś się jaka jest różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Myślę, że wtedy dowiedziałbyś się jaka jest różnica. Była nawet kiedyś taka reklama: "Nie widzę żadnej różnicy. A skoro nie ma różnicy - po co przepłacać!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się