Jump to content

Refermentacja suchym ekstraktem słodowym


dobrzanek

Recommended Posts

Chciałam zapytać jak to zrobić? wiem, że przy glukozie/cukrze są dwie metody- bezpośrednio do butelek albo zrobić syrop. Biorąc pod uwagę, że ekstrakt jest produktem higroskopijnym może być ciężko wsypywać go do butelki. Czy można zrobić syrop, zmieszać z piwem i wtedy do butelek? albo może dać odpowiednią ilość do fermentatora, zalać piwem, zamieszać i butelkować?( mam ekstrakt słodowy wes, jasny sproszkowany)

Link to comment
Share on other sites

Ja użyłem czystego ekstraktu niechmielonego do refermentacji... Kolejną warkę planuję już z użyciem cukru ewentualnie glukozy, zobaczymy co z tego wyjdzie:P

 

Ale generalnie większość osób z jakimi poruszałem ten temat polecają cukier/glukozę do refermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Bo sporo lepiej nie otwieraj jak do refermentacji bo wszystkiego nie wykorzystasz, a ekstrakt jest higroskopijny i trzeba po otwarciu dobrze go przechowywać

 

Ja zawinąłem szczelnie dwoma foliowymi torebkami i otwarta puszka ekstraktu przez 2-3 miesiące zachowała swoje właściwości fizycznie. Ekstrakt w ogóle nie nabrał wody, nie było w nim żadnych grudek itp.

Link to comment
Share on other sites

czyli dla podsumowania tematu jak ktoś chce zrobić refermentacje na ekstrakcie to robi syrop, miesza z piwem, butelkuje. uważać, bo ekstrakt jest higroskopijny i należy przechowywać go, za radą i doświadczeniem kolegi gwzd, w szczelnie zawiniętych torebkach foliowych :-)

Link to comment
Share on other sites

czyli dla podsumowania tematu jak ktoś chce zrobić refermentacje na ekstrakcie to robi syrop, miesza z piwem, butelkuje. uważać, bo ekstrakt jest higroskopijny i należy przechowywać go, za radą i doświadczeniem kolegi gwzd, w szczelnie zawiniętych torebkach foliowych :-)

 

Każda rada mile widziana, ale chyba taniej cukrem refermentować, no i mniej pitolenia. :)

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli masz środki i możliwości, możesz na przykład część butelek potraktować glukozą, drugą ekstraktem a nawet 3 cukrem być może będzie to dla Ciebie przy degustacji różnica. Myślę, że wtedy dowiedziałbyś się jaka jest różnica. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.