dobrzanek Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Chciałam zapytać jak to zrobić? wiem, że przy glukozie/cukrze są dwie metody- bezpośrednio do butelek albo zrobić syrop. Biorąc pod uwagę, że ekstrakt jest produktem higroskopijnym może być ciężko wsypywać go do butelki. Czy można zrobić syrop, zmieszać z piwem i wtedy do butelek? albo może dać odpowiednią ilość do fermentatora, zalać piwem, zamieszać i butelkować?( mam ekstrakt słodowy wes, jasny sproszkowany) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Użyj cukru , i tak nie poczujesz żadnej różnicy , a ekstrakt zostaw na przykład na startery. A jeśli już ,to przegotowałbym to tak samo jak cukier i dodał do piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 18, 2013 Author Share Posted February 18, 2013 zrobić syrop? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 (edited) zrobić syrop? tak, zrób syrop i przed rozlewem wlej do piwa, ale pepek84 ma rację szkoda na to extraktu, słaby stosunek ceny do korzyści Edited February 18, 2013 by korzen16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 18, 2013 Author Share Posted February 18, 2013 ok, chciałam wiedzieć, bo nigdzie dokopać się nie mogłam. czyli co, ekstrakt zostawić i zrobić syropek cukrowy :-) dzięki za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Najlepiej jest rozpuścić cukier w całkiem sporej ilości wody ok litr następnie wlać syrop do fermentora i do niego zdekantować młode piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 18, 2013 Author Share Posted February 18, 2013 tak też zrobię :-) a propos jeszcze, z którego przelicznika korzystacie żeby ustalić ilość cukru/glukozy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponury żniwiarz Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Ja użyłem czystego ekstraktu niechmielonego do refermentacji... Kolejną warkę planuję już z użyciem cukru ewentualnie glukozy, zobaczymy co z tego wyjdzie:P Ale generalnie większość osób z jakimi poruszałem ten temat polecają cukier/glukozę do refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 A jaką pojemność masz tego ekstraktu?? 0,2 kg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 pucha0,6 kg mam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Bo sporo lepiej nie otwieraj jak do refermentacji bo wszystkiego nie wykorzystasz, a ekstrakt jest higroskopijny i trzeba po otwarciu dobrze go przechowywać Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 zrobilam na glukozie, ekstrakt wykorzystam innym razem Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwzd Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Bo sporo lepiej nie otwieraj jak do refermentacji bo wszystkiego nie wykorzystasz, a ekstrakt jest higroskopijny i trzeba po otwarciu dobrze go przechowywać Ja zawinąłem szczelnie dwoma foliowymi torebkami i otwarta puszka ekstraktu przez 2-3 miesiące zachowała swoje właściwości fizycznie. Ekstrakt w ogóle nie nabrał wody, nie było w nim żadnych grudek itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 czyli dla podsumowania tematu jak ktoś chce zrobić refermentacje na ekstrakcie to robi syrop, miesza z piwem, butelkuje. uważać, bo ekstrakt jest higroskopijny i należy przechowywać go, za radą i doświadczeniem kolegi gwzd, w szczelnie zawiniętych torebkach foliowych :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slonx Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 czyli dla podsumowania tematu jak ktoś chce zrobić refermentacje na ekstrakcie to robi syrop, miesza z piwem, butelkuje. uważać, bo ekstrakt jest higroskopijny i należy przechowywać go, za radą i doświadczeniem kolegi gwzd, w szczelnie zawiniętych torebkach foliowych :-) Każda rada mile widziana, ale chyba taniej cukrem refermentować, no i mniej pitolenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Jeżeli masz środki i możliwości, możesz na przykład część butelek potraktować glukozą, drugą ekstraktem a nawet 3 cukrem być może będzie to dla Ciebie przy degustacji różnica. Myślę, że wtedy dowiedziałbyś się jaka jest różnica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Myślę, że wtedy dowiedziałbyś się jaka jest różnica. Była nawet kiedyś taka reklama: "Nie widzę żadnej różnicy. A skoro nie ma różnicy - po co przepłacać!" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now