..::maniek::.. Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Gratuluję. W maju również czeka mnie 50-tka. Też będę warzył coś ekstra. No to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci udanej 50-tki i mam nadzieje, że będzie mi dane skosztować. Ja jak zabutelkuje to podrzuce do depozytu to sobie odbierzesz ale to jeszcze daleka drogo bo planuje go jeszcze leżakować z płatkami dębowymi po whisky a potem to wiadomo kilka miesięcy na leżakowanie w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Kilka miesięcy będzie pewnie mało. Swoją 50-tke będę butelkował gdzieś na jesień, jak wyjdzie ciekawa to oczywiście udostępnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Cienki po Barleywine zlany na cichą dostał jeszcze na zachętę 20g Simcoe. Warka #48 Foreign Extra Stout przelany na cichą z dodatkiem 100g płatków dębowych z beczki po whisky, w ogóle to miałem przeboje z tym piwem a raczej z drożdżami Mangrove Jack`s Burton Union Ale M79 bo niestety nie ruszyły w ogóle, niby czytałem że mają powolny start ale po trzech dniach straciłem do nich cierpliwość i zaszczepiłem brzeczkę pianą z wysokich krążków z Barleywine w tedy fermentacja ruszyła po dosłownie pół godzinie. Chyba już się nie zdecyduje na suchary z tej firmy jedyne jakie mi podeszły to Bohemian Lager M84 ale też start miały ociężały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) Warka #51 Witbier Vol.2 (25.05.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 11 Brzeczka nastawna w litrach: 25 Słody: Strzegom Pilzneński - 2 kg Strzegom pszeniczny - 1 kg Kasza manna - 1 kg (kleikowana) Płatki owsiane - 0,5 kg (kleikowane) Chmiele: Mieszanka - 20 g Sorachi Ace - 20g Dodatki: Skórka z pomarańczy - 4sztuki ok 150g (świeżo starta) Skórka z cytryny - 2sztuki ok 50g (świeżo starta) Curacao - 20g Kolendra - 15g (świeżo mielona) Imbir - 1 łyżka stołowa (mielony) Kminek - 1 łyżeczka (świeżo mielony) Drożdże: Białe walonki (starter) Zacieranie: 62°C - 80 minut 72°C - 20 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 20g Mieszanka - 40 min 100g skórki pomarańczowej i cytrynowej - 10 min 20g Curacao - 10 min 8g kolendry - 10 min 100g skórki pomarańczowej i cytrynowej - 3 min 7g kolendry - 3 min 1 łyżeczka kminku - 3 min 1 łyżka imbiru - 3 min 20g Sorachi Ace - podczas chłodzenia Fermentacja: Burzliwa - 6 dni Refermentacja: Refermentacja: 23l zabutelkowane z 85g cukru przy 1° BLG 31.05.2014 Fermentacja ruszyła gdzieś po 10 godzinach od zadania drożdży, za które bardzo chciałbym podziękować z tego miejsca koledze Wojtkowi vel @Wihura i możliwość ich wypróbowania na moim wicie. Edytowane 31 Maja 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Dzień pełen pracy, zlałem do butelek Foreign Extra Stout Vol.2 zapowiada się bardzo ciekawie. Drugi w kolejce był Wit na drożdżach "Białe Walonki", piwo bardzo ładnie odfermentowało do 1BLG nie spodziewałem się takiego apetytu po nich, poza siarkowym aromatem jest naprawdę dobrze jeszcze raz dziękuję koledze Wojtkowi za podzielenie się próbką a przy okazji jak by ktoś chciał to i ja mogę się gęstwą podzielić ( PW ) No i najważniejsze po 35 dniach na cichą poszło barleywine #50 odfermentowało z 23 do 5 BLG, bałem się że US-05 nie poradzą sobie z takim ekstraktem ale stanęły na wysokości zadania mimo, że ubrałem ich z wysokich krążków do FES-a. Jutro Barleywine dostanie jeszcze z 200g płatków dębowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 W sumie Białe walonki odfermentowały pierwszą warkę (#47) do poziomu 72%. Zobaczymy jak druga. Siarki raczej nie miałem. Właśnie pije na nich piwo, jest świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Warka #52 American Witbier Vol.1 (20.06.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 15 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pale Ale - 3 kg Pszenica - 2 kg (kleikowana) Płatki ryżowe - 0,5 kg (kleikowane) Płatki owsiane błyskawiczne - 1 kg Chmiele: Mieszanka - 70 g Sorachi Ace - 50g Citra - 50g Dodatki: Skórka z pomarańczy - 4 sztuki (świeżo starta) Skórka z pomarańczy - ok 230g (suszona) Skórka z cytryny - 3 sztuki (świeżo starta) Curacao - 20g Kolendra - 20g (świeżo mielona) Kardamon - 1 łyżka stołowa (świeżo mielony) Lukrecja - 1 łyżka (świeżo mielona) Trawa cytrynowa - 2 łyżki Drożdże: Białe walonki (gęstwa) Zacieranie: 68°C - 120 minut 72°C - 20 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: Mieszanka - 60 min Mieszanka - 50 min Mieszanka - 40 min Wszystkie dodatki - 10 min 50g Sorachi Ace - cicha 50g Citra - cicha Fermentacja: Burzliwa: 7 dni Cicha: 7 dni Refermentacja: 23l zabutelkowane z 90g cukru przy 3° BLG Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Warka #53 Lambic Vol.1 (27.06.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pilzneński - 3 kg Pszenica - 2 kg (kleikowana) Chmiele: Sybilla - 70 g ( stara, zleżała, dwa lata po terminie, postarzana w piekarniku) Drożdże: Białe walonki (gęstwa) Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend Zacieranie: 52°C - 20 minut 64°C - 60 minut 72°C - 20 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: Sybilla - 60 min Fermentacja: Burzliwa: 7 dni i zadane Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend (starter) Cicha: ... Refermentacja: ... Edytowane 7 Lipca 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) Warka #54 BIPA Vol.1 (06.07.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 23°C Zawartość ekstraktu (Blg): 19 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pale Ale - 2,6 kg Strzegom Pilzneński - 2,4 kg cukier kandyzowany - 1 kg Strzegom pszeniczny - 1 kg Strzegom karmelowy 30 - 0,3 kg Chmiele: Zeus - 42 g Amarillo - 89g Motueka - 100g Mosaic - 30g Dodatki: Gips piwowarski - 2 łyżeczki Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (starter) Zacieranie: wsypanie słodów 54°C i podgrzanie do 64°C 64°C - 40 minut 72°C - 20 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 22g Zeus - 60 min 10g Zeus- 50 min 10g Zeus- 45 min 39g Amarillo- 0 min 31g Motueka- 0 min 50g Amarillo - cicha 69g Motueka - cicha 30g Mosaic - cicha Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 11 dni Refermentacja: 22l zabutelkowane z 80g cukru przy 3° BLG 01.08.2014 Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) Warka #55 Lambic Vol.2 (19.07.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 21°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody: Strzegom Pszeniczny - 2 kg Monachijski II - 1,5 kg Wiedeński - 1 kg Bursztynowy - 0,5 kg karmelowy 300 - 0,27 kg Chmiele: Sybilla - 80 g ( stara, zleżała, dwa lata po terminie, postarzana w piekarniku) Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (gęstwa) Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend Zacieranie: 52°C - 10 minut 64°C - 40 minut 72°C - 20 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: Sybilla - 60 min Fermentacja: Burzliwa: 7 dni (zmieszana z warką vol.1) Cicha: ... Refermentacja: .. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Browar "Sokół" sezon 2014/2015Warka #56 AIPA Vol.4Warka #57 APA Vol.4Warka #58 Belgian Dubbel Vol.1Warka #59 PA Vol.2Warka #60 CDA Vol.3Warka #61 RIS Vol.1 Warka #62 APA Vol.5 Warka #63 AIPA Vol.5 Warka #64 PA Vol.3 Warka #65 PA Vol.4 Warka #66 Grodziskie Vol.1 Warka #67 Witbier Vol.3 Warka #68 Weizen Vol.1 Warka #69 PA Vol.5 Edytowane 21 Czerwca 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Warka #56 AIPA Vol.4 (10.09.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 16 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pale Ale - 4,7 kg Strzegom wiedeński - 1 kg Strzegom melanoidynowy - 0,29 kg Crystal II - 0,22 kg Chmiele: Chinook - 58g Zeus - 52 g Centenial - 40g Simcoe - 40g Citra - 30g Amarillo - 30 Dodatki: Gips piwowarski - 1,5 łyżeczki (50min zacierania) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (gęstwa) Zacieranie: 64°C - 45 minut 72°C - 15 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 32 g Zeus - 60 min 20 g Zeus - 30 min 40 g Centenial - 0 min 58 g Chinook - 0 min 40 g Simcoe - cicha 30g Citra - cicha 30 g Amarillo - cicha Fermentacja: Burzliwa - 11 dni Cicha - 5 dni Refermentacja: 20l zabutelkowane z 60g cukru przy 2,5° BLG alk. obj. 7,4% 26.09.2014 Edytowane 28 Września 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 (edytowane) Warka #57 APA Vol.4 (13.09.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 14 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pale Ale - 3,2 kg Strzegom wiedeński - 0,92 kg Strzegom melanoidynowy - 0,9 kg Chmiele: Cascade - 100g Perle - 34 g Soraci Ace - 30g Simcoe - 40g Citra - 30g Dodatki: Gips piwowarski - 1 łyżeczka(50min zacierania) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (gęstwa) Zacieranie: 64°C - 45 minut 72°C - 15 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 32 g Cascade - 60 min 34 g Perle - 60 min 64 g Cascade - 0 min 40 g Simcoe - cicha 30g Citra - cicha 30 g Soraci Ace - cicha Fermentacja: Burzliwa - 13 dni Cicha - ... dni Refermentacja: ... Edytowane 28 Września 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) Warka #58 Belgian Dubbel Vol.1 (30.10.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 18°C, 23°C Zawartość ekstraktu (Blg): 16 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pale Ale - 4,7 kg Strzegom monachijski - 0,65 kg Weyermann caramunich III - 0,33 kg Weyermann carafa specjal II - 0,04 kg cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg Chmiele: Marynka, Sybilla, Lubelski (tegoroczny zbiór ok 220g mokrej szyszki) Dodatki: Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (gęstwa) Zacieranie: 55°C - wsypanie słodów i podgrzanie do 64°C 64°C - 20 minut 72°C - 35 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 150g zmieszanych chmieli - 60 min 70 g zmieszanych chmieli - 0 min Fermentacja: Burzliwa - 19 dni Refermentacja: 22l zabutelkowane z 80g cukru przy 1,5° BLG 19.10.2014 Edytowane 20 Października 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Warka #59 PA Vol.2 (25.10.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 18°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pale Ale - 3,5 kg Strzegom karmelowy 30 - 0,45 kg Strzegom pszeniczny - 0,5 kg Mieszanka z chmielenia na zimno - 100g Sybilla - 100g Drożdże: Wyeast 1272 American Ale II (starter) Zacieranie: 66°C - 30 minut 72°C - 30 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 60g Mieszanka - 60 min 40g Mieszanka - 0 min 100g Sybilla - cicha Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 80g cukru przy 1,5° BLG 09.11.2014 Edytowane 24 Listopada 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Warka #60 CDA Vol.3 (23.11.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 17°C Zawartość ekstraktu (Blg): 15 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pale Ale - 5 kg Strzegom pszeniczny czekoladowy - 0,33 kg Strzegom karmelowy 150 - 0,2 kg Strzegom czekoladowy 400 - 0,1 kg Strzegom czekoladowy 1200 - 0,2 kg Chmiele: Amarillo - 20g Zeus - 63 g Simcoe - 67 g Mosaic- 50 g Dodatki: Gips piwowarski - 1 łyżeczka (50min zacierania) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Wyeast 1272 American Ale II (gęstwa) Zacieranie: 54°C- 10 min 63°C - 30 min 72°C - 30 min 77°C - Mash-out Chmielenie: 50g Zeus - 60 min 13g Zeus - 0 min 17g Simcoe - 0 min 20g Amarillo - 0 min 50g Mosaic - cicha 50g Simcoe - cicha Fermentacja: Burzliwa - ... dni Cicha - ... dni Refermentacja: ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #61 RIS Vol.1 (27.12.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 17°C, 23°C Zawartość ekstraktu (Blg): 24,5 Brzeczka nastawna w litrach: 21 Słody: Strzegom Pale Ale - 2 kg Ekstrakt bursztynowy WES - 1,7kg Strzegom Pilzneński - 1 kg Strzegom Monachijski II - 1 kg Strzegom Pszeniczny - 1 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,6 kg Strzegom karmelowy 30 - 0,45 kg Strzegom pszeniczny czekoladowy - 0,2 kg Strzegom karmelowy 150 - 0,16 kg Strzegom czekoladowy 400 - 0,18 kg Strzegom czekoladowy 1200 - 0,3 kg Strzegom jęczmień prażony - 0,5 kg Weyermann caramunich III - 0,3 kg Chmiele: Mieszanka z chmielenia na zimno - 50g Zeus - 50 g Dodatki: Węglan wapnia - 1,5 łyżeczki Drożdże: Wyeast 1272 American Ale II (gęstwa) Zacieranie: 51°C- wsypane i podgrzane do 63°C 63°C - 30 min 66°C - 20 72°C - 20 min 77°C - Mash-out Chmielenie: 50g Zeus - 60 min 50g Mieszanka Fermentacja: Burzliwa - ... dni Cicha - ... dni Refermentacja: ... Edytowane 27 Grudnia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) No nareszcie znalazłem czas na upragnione warzenie. Pierwsza warka w tym roku, nawet nie zdawałem sobie sprawy ile to daje radości po tak długiej przerwie najchętniej bym już jutro coś uwarzył Warka #62 APA Vol.5 (12.04.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 14Brzeczka nastawna w litrach: 22Słody:Strzegom Pale Ale - 4 kgStrzegom pszeniczny - 1 kgStrzegom karmelowy 30 - 0,2 kgChmiele:Zeus- 35gMosaic - 50 g Vic Secret - 50gDodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)Drożdże: US - 05Zacieranie:52°C - 10 minut63°C - 40 minut 72°C - 10 minut77°C - Mash-outChmielenie:20 g Zeus - 60 min15 g Zeus - 50 min50 g Mosaic - 0 min50 g Vic Secret - cicha Fermentacja:Burzliwa - 7 dniCicha - 7 dniRefermentacja: 21l zabutelkowane z 70g cukru przy 2,5° BLG 26.04.2015 Edytowane 2 Maja 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #63 AIPA Vol.5 (19.04.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 17Brzeczka nastawna w litrach: 22Słody:Strzegom Pale Ale - 5 kgStrzegom pszeniczny - 1 kgStrzegom karmelowy 30 - 0,35 kgChmiele:Zeus- 50gSimco - 50 g Nelson Sauvin - 100gDodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)Drożdże: US - 05 (gęstwa)Zacieranie:52°C - 10 minut66°C - 40 minut 72°C - 10 minut77°C - Mash-outChmielenie:50 g Zeus - 60 min50 g Simco - 0 min100 g Nelson Sauvin - cicha Fermentacja:Burzliwa - 7 dniCicha - 7 dniRefermentacja: .20l zabutelkowane z 85g cukru przy 3,7° BLG 03.05.2015 Edytowane 10 Maja 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 2 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 (edytowane) Warka #64 PA Vol.3 (02.05.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 22°CZawartość ekstraktu (Blg): 12Brzeczka nastawna w litrach: 23Słody:Strzegom Pale Ale - 4 kgStrzegom karmelowy czerwony - 0,25 kgStrzegom karmelowy 30 - 0,25 kgChmiele: Vic Secret - 25g z chmielenia na zimno Sybilla - 50gDodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)Drożdże: US - 05 (gęstwa)Zacieranie:52°C - wsypanie słodów i podgrzanie do 68°C68°C - 60 minut 77°C - Mash-outChmielenie:25 g Vic Secret - 60min 50g Sybilla - cicha Fermentacja:Burzliwa - 7 dniCicha - 7 dniRefermentacja: 22l zabutelkowane z 100g cukru przy 1,7° BLG 17.05.2015 Edytowane 20 Maja 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Warka #65 PA Vol.4 (10.05.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 23°CZawartość ekstraktu (Blg): 12Brzeczka nastawna w litrach: 23Słody:Strzegom Pale Ale - 3 kg Strzegom pszeniczny - 0,5 kg Płatki owsiane - 0,5 kgStrzegom karmelowy czerwony - 0,25 kgStrzegom bursztynowy - 0,25 kgChmiele: Vic Secret - 25g z chmielenia na zimno Vic Secret - 50gDodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Kolendra 15g - (50min warzenia) Trawa cytrynowa, lukrecja, kardamon po 5 g - (50min warzenia)Drożdże: US - 05 (gęstwa)Zacieranie:52°C - wsypanie słodów i podgrzanie do 68°C68°C - 60 minut 77°C - Mash-outChmielenie:25g Vic Secret - 60min 50g Vic Secret - cicha Fermentacja:Burzliwa - 7 dniCicha - 7 dniRefermentacja: 22l zabutelkowane z 100g cukru przy 2° BLG 23.05.2015 Edytowane 25 Maja 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) Warka #66 Grodziskie Vol.1 (22.05.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 22°CZawartość ekstraktu (Blg): 8Brzeczka nastawna w litrach: 23Słody:Weyermann pszeniczny wędzony dębem - 3 kg Chmiele: Lubelski - 80g Dodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: FM 51 - Grodzie Dębowe Zacieranie:52°C - wsypanie słodów i podgrzanie do 68°C (korekcja wody kwasem mlekowym 6ml do 5Ph)68°C - 60 minut 77°C - Mash-out Wysładzanie - 12l (korekcja wody kwasem mlekowym 6ml do 5Ph)Chmielenie:30g Lubelski - 60 min 20g Lubelski - 40 min 30g Lubelski - 2 min Fermentacja:Burzliwa - 7 dni Refermentcja: 22l zabutelkowane z 110g cukru 29.05.2015 Edytowane 21 Czerwca 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #67 Witbier Vol.3 (11.06.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 21°CZawartość ekstraktu (Blg): 11,5Brzeczka nastawna w litrach: 23Słody:Strzegom Pilzneński - 2,5 kgPłatki pszenne - 1,2 kg Płatki orkiszowe - 0,8 kg Chmiele:Junga - 12 gCitra - 30gDodatki:Skórka z pomarańczy - 70g (świeżo starta)Curacao - 25gKolendra - 15g (świeżo mielona)Drożdże:Białe walonki (starter)Zacieranie:62°C - 40 minut 68°C - 20 minut77°C - Mash-outChmielenie:12g Junga - 60 min70g skórki pomarańczowej- 7 min25g Curacao - 7 min15g kolendry - 7 min 30g Citra - 0 minFermentacja:Burzliwa - 9 dniRefermentacja: 23,5l zabutelkowane z 125g cukru przy 2,3° BLG 20.06.2015 Edytowane 21 Czerwca 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #68 Weizen Vol.1 (19.06.2015) Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 19°CZawartość ekstraktu (Blg): 12Brzeczka nastawna w litrach: 23Słody:Strzegom Pilzneński - 2 kgStrzegom Pszeniczny - 2,2 kg Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg Chmiele:Junga - 10 gDodatki: Kwas mlekowy 2x 5ml do zacieru i wysładzania Drożdże:Wyeast - Bavarian Wheat (starter)Zacieranie:44°C - 20 minut 63°C - 45 minut 72°C - 20 minut77°C - Mash-outChmielenie:10g Junga - 60 min Fermentacja:Burzliwa - 10 dniRefermentacja: 24l zabutelkowane z 110g miodu przy 2,3° BLG 29.06.2015 Edytowane 29 Czerwca 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #69 PA Vol.5 (19.06.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 19°CZawartość ekstraktu (Blg): 14Brzeczka nastawna w litrach: 23Słody:Strzegom Pale Ale - 4 kgStrzegom Pszeniczny - 1 kgStrzegom karmelowy 30 - 0,2 kgChmiele: Iunga - 40g Citra - 20g Amarillo - 15g Nelson Sauvin - 15g Dodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)Drożdże: FM 51 Grodzie Dębowe (gęstwa)Zacieranie:52°C - wsypanie słodów i podgrzanie do 68°C68°C - 60 minut 77°C - Mash-outChmielenie:20 g Iunga - 60min 20g Iunga - 0min 20g Citra - cicha 15g Amarillo - cicha 15g Nelson Sauvin - cicha Fermentacja:Burzliwa - 10 dni Cicha ... dniRefermentacja: ... Edytowane 29 Czerwca 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się