Skocz do zawartości

Browar Sokół


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Warka #17 PIPA (25.05.2013)

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna 16°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 15

Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody:

Pilzneński - 5kg

Pale Ale - 0,5kg

karmelowy jasny - 0,2kg

pszeniczny - 0,2kg

Melanoidynowy - 0,2kg

 

Chmiele:

Marynka - 60g

Sybilla - 50g

Lubelski - 20g

 

Drożdże:

US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

67°C - 60min

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

60g Marynka - 60min

30g Sybilla - 30min

20g Sybilla - 15min

20g Lubelski - 5min

5g Mech irlandzki - 5min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14 dni

Cicha - 7dni

 

Refermentacja:

23l zabutelkowane z 125g cukru przy 3° BLG

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #18 American Stout (26.05.2013)

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna 16°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 17

Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody:

Pilzneński - 5kg

Pale Ale - 0,5kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,3kg

Carafa type I - 0,2kg

Carafa specjal type II - 0,16kg

Pszeniczny czekoladowy - 0,16kg

Jęczmień palony - 0,15kg

 

Chmiele:

El Dorado - 10g

Galaxy - 70g

Simcoe - 37g

Cascade - 20g

 

Drożdże:

US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

67°C - 60min

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

10g El Dorado - 60min

14g Galaxy - 60min

20g Simcoe - 15min

10g Cascade - 10min

10g Cascade - 5min

5g Mech irlandzki - 10min

17g Simcoe - na cichej

56g Galaxy - na cichej

 

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja:

23,5l zabutelkowane z 120g cukru przy 5° BLG

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 "Sokole Oko" (PPA 31.05.2013)

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna 16°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12,5

Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody:

Pilzneński - 4kg

Pszeniczny- 0,2kg

Wiedeński - 0,2kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,2kg

Carapils - 0,1kg

 

Chmiele:

Marynka - 25g

Cascade - 25g

Sybilla - 90g

 

Drożdże:

US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

62°C - 10min

72°C - 50min

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

25g Marynka - 60min

25g Cascade - 30min

15g Sybilla - 10min

15g Sybilla - 5min

5g Mech irlandzki - 10min

60g Sybilla -na cichej

 

Fermentacja:

Burzliwa - 16 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja:

23,5l zabutelkowane z 170g miodu przy 2,3° BLG

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #20 Lager weselny (01.06.2013) :tort:

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: dolna 10°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 13

Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

 

Słody:

Pilzneński - 4kg

Pszeniczny- 0,2kg

Karmelowy jasny - 0,2kg

Melanoidynowy - 0,1kg

Caraaroma - 70g

 

Chmielenie:

32g Sybilla - 60min

5g Mech irlandzki - 10min

 

Drożdże:

Fermentis Saflager W34/70 (gęstwa)

 

Zacieranie:

62°C - 10min

72°C - 50min

77°C - Mash-out

 

Fermentacja:

Burzliwa - 15 dni

Cicha - ...

 

Refermentacja:

...

 

Dzisiaj małe święto, dwudziesta zacierana warka na moim koncie a przy okazji powstało jedno z 4 piw przeznaczonych na poprawiny wesela brata mam nadzieję, że gościom będzie smakowało :smilies:

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #21 "Malinowe" Vol.2 (08.06.2013)

 

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna 16°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12,5 (po dodaniu soków)

Brzeczka nastawna w litrach: 50

 

Słody:

Pilzneński - 7kg

Melanoidynowy - 0,2kg

Caraaroma - 0,14kg

Jęczmień palony - 0,14kg

Syrop malinowy - 2l

 

Chmielenie:

30g Sybilla - 60min

 

Drożdże:

US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

62°C - 10min

72°C - 50min

77°C - Mash-out

 

Fermentacja:

Burzliwa - 16 dni

Cicha - ...

 

Refermentacja:

...

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #22 Pils Vol.3 (31.07.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: dolna 8°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Słód pilzneński 4kg

Słód wiedeński 0,40kg

Słod pszeniczny 0,25 kg

 

Chmiele:

Chmiel Perle (granulat) 30g

Chmiel Saaz (granulat) 50g

 

Drożdże:

Wyeast 2007 Pilsen Lager

 

Zacieranie:

62°C - 20 minut

72°C - 40 minut

 

Chmielenie:

Chmiel Perle (granulat) 30g - 60 min

Chmiel Saaz (granulat) 20g - 20 min

Chmiel Saaz (granulat) 30g - 5 min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 12 dni (3,3 Blg)

Cicha -19 dni

 

Refermentacja: 22,5 L zabutelkowane z 140g cukru przy 3 BLG (31.08.2013)

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #23 APA Vol.1 (20.08.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 19°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 13,1

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 3,5 kg

Strzegom Pilzneński - 0,5 kg

Weyermann melanoidynowy 0,28 kg

Weyermann carawheat - 0,21 kg

Strzegom bursztynowy - 0,2 kg

Strzegom karmelowy 300 - 0,2 kg

Strzegom karmelowy czerwony - 0,2 kg

 

Chmiele:

Tomahawk - 25 g

Cascade - 35 g

Lubelski - 50 g (szyszki własny zbiór )

 

Drożdże:

Safale US-05 (suche)

 

Zacieranie:

68°C - 60 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

25g Tomahawk - 60 min

20g Cascade - 30 min

15g Cascade - 2 min

4g mech irlandzki - 10min

50g Lubelski - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 18 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: 20,5 L zabutelkowane z 100g cukru przy 5 BLG (14.09.2013)

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #24 ..::AGA::.. American Golden ALE Vol.1 (22.08.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 19°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12,1

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 4,2 kg

Strzegom pszeniczny - 0,3 kg

Strzegom bursztynowy - 0,1 kg

Strzegom karmelowy 30 - 0,1 kg

 

Chmiele:

Citra - 45g

 

Drożdże:

Safale US-04 (suche)

 

Zacieranie:

62°C - 15 minut

72°C - 45 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

15g Citra - 60 min

10g Citra - 30 min

10g Citra - 15 min

10g Citra - 5 min

4g mech irlandzki - 10min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 16 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: 22 L zabutelkowane z 100g cukru przy 3,1 BLG (14.09.2013)

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #25 AIPA Vol.3 (14.09.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 24°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 15,1

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 4,5 kg

Strzegom pszeniczny - 0,5 kg

Strzegom karmelowy czerwony - 0,4 kg

Weyermann melanoidynowy - 0,3 kg

Strzegom bursztynowy - 0,2 kg

Strzegom karmelowy - 0,2 kg

 

Chmiele:

Cascade - 70g

Simcoe - 50g

Tomahawk - 40g

 

 

Drożdże:

Safale US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

68°C - 60min

Gips piwowarski 1łyżeczka

76°C - Mash-out

 

Chmielenie:

40g Tomahawk - 60 min

30g Simcoe - 30 min

20g Cascade - 15 min

20 g Simcoe - 10 min

50g Cascade - na cichej

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: 21,5 L zabutelkowane z 100g cukru przy 4,2 BLG (05.10.2013)

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #26 American Stout Vol.2 (15.09.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 24°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 16

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 4,5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne- 0,4 kg

Słód palony żywiecki - 0,25 kg

Strzegom czekoladowy 1200 - 0,25 kg

Strzegom czekoladowy 400 - 0,2 kg

Weyermann pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg

 

Chmiele:

Simcoe - 130g

 

Drożdże:

Safale US-04 (gęstwa)

 

Zacieranie:

68°C - 60min

Gips piwowarski 1łyżeczka

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

40g Simcoe - 60 min

20g Simcoe - 35 min

20g Simcoe - 10 min

50g Simcoe - na cichej

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha -

 

Refermentacja:

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #27 AIPA Vol.4 (05.10.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 22°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 14

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 3,5 kg

Strzegom Pale Ale - 1 kg

Strzegom karmelowy czerwony - 0,4 kg

Weyermann melanoidynowy - 0,4 kg

Strzegom pszeniczny - 0,2 kg

Strzegom bursztynowy - 0,1 kg

Strzegom karmelowy 30 - 0,1 kg

 

Chmiele:

Chinook- 40g

Amarillo - 90g

Summit - 30g

Citra - 20g

Cascade - 20g

 

 

Drożdże:

Safale US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

67°C - 60min

Gips piwowarski 1łyżeczka

76°C - Mash-out

 

Chmielenie:

30g Summit - 60 min

20g Citra - 15 min

20g Chinook - 15 min

20g Cascade - 10 min

20g Amarillo - 10min

20g Amarillo - 5min

20g Chinook - 5 min

50g Amarillo - na cichej

 

Fermentacja:

Burzliwa - 8 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: 22 L zabutelkowane z 110g cukru 3,6BLG 6%Alk(19.10.2013)

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #28 APA Vol.2 (13.10.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 19°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 14

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 4,4 kg

Weyermann monachijski II - 0,6 kg

Strzegom karmelowy 150 - 0,3 kg

 

Chmiele:

Tomahawk - 10 g

Summit - 10g

Cascade - 78 g

 

 

Drożdże:

Safale US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

68°C - 60 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

10g Tomahawk - 60 min

10g Summit - 60 min

30g Cascade - 15 min

20g Cascade - 0 min

4g mech irlandzki - 10min

28g Cascade - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: 21 L zabutelkowane z 100g cukru przy 3,8 BLG; 5,2%ALK (27.10.2013)

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #29 CDA Vol.1 (15.10.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 22°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 17

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 5 kg

Weyermann chocolate wheat - 0,3 kg

Strzegom karmelowy 300 - 0,3 kg

Strzegom karmelowy 600 - 0,2 kg

Strzegom czekoladowy 1200 - 0,2 kg

 

Chmiele:

Amarillo - 50g

Summit - 40 g

Simcoe - 35 g

Centennial - 35 g

 

Dodatki:

Gips piwowarski - 1 łyżeczka (50min zacierania)

Cukier trzcinowy - 400g (50min warzenia)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Safale US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

40g Summit - 60 min

15g Centennial - 10 min

15g Simcoe - 5 min

30g Amarillo - 0 min

20g Amarillo - cicha

20g Simcoe - cicha

20g Centennial - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 11 dni

Cicha -8 dni

 

Refermentacja: 21 L zabutelkowane z 80g cukru przy 3,9 BLG; 6,5%ALK (03.11.2013)

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #30 Koźlak Vol.2 (17.10.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: dolna 10°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 16,8

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 5 kg

Weyermann melanoidynowy - 0,4 kg

Ireks karmell-wasserhell - 0,2 kg

Strzegom bursztynowy - 0,2 kg

Strzegom karmelowy czerwony - 0,2 kg

Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg

Strzegom pszeniczny - 0,2 kg

 

Chmiele:

Marynka - 70g

 

Dodatki:

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Fermentis Saflager W34/70

 

Zacieranie:

68°C - 60 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

40g Marynka - 60 min

30g Marynka - 2 min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 25 dni

Cicha - 9 dni

 

Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 100g cukru przy 4,3° BLG 6,6% alk 21.11.2013

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś małe święto, rocznica powstania mojego browaru (choć na forum trochę krócej) no i do tego 30 zacierana warka na koncie :tort: . Muszę przyznać, że jest całkiem nieźle, pasja się rozwija a nawet już w krew mi weszło i mam nadzieje, że nigdy mi nie przejdzie... kurcze aż dziw, że tak szybko minął ten rok :D A to wszystko dzięki temu forum no i oczywiście wszystkim Tym co dzielą się tu swoim doświadczeniem. Więc Wasze zdrowie!!! :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #31 ..::AGA::.. American Golden ALE Vol.2 (31.10.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 19°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 13,3

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 4,2 kg

Strzegom pszeniczny - 0,3 kg

Ireks karmell-wasserhell - 0,3 kg

 

Chmiele:

Tomahawk - 23g

Simcoe - 45g

Galaxy - 30g

 

Drożdże:

Mangrove Jack`s Us West Cast M44 (suche)

 

 

Zacieranie:

67°C - 60 min

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

23g Tomahawk - 60 min

20g Simcoe - 10 min

25g Simcoe - podczas chłodzenia

4g mech irlandzki - 10min

30g Galaxy - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 10 dni

Cicha - 6 dni

 

Refermentacja: 20,5l zabutelkowane z 90g cukru przy 2,7° BLG 5,5% alk 16.11.2013

 

Wydajność przekroczyła moje oczekiwania i zamiast 83% wyniosła 93% wiec zamiast 12Blg jest 13,3Blg

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #32 Pils Vol.4 (02.11.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: dolna 13°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Słód pilzneński 3,5kg

Słód wiedeński 0,85kg

 

Chmiele:

Chmiel Perle (granulat) 35g

Chmiel Saaz (granulat) 25g

 

Drożdże:

Bohemian Lager M84 Mangrove Jack`s (suche)

 

Zacieranie:

62°C - 60 minut

77°C - wygrzew

 

Dodatki:

4ml - kwas mlekowy (50 min zacierania)

4g - mech irlandzki ( 50 minuta warzenia)

 

Chmielenie:

Chmiel Perle (granulat) 35g - 60 min

Chmiel Saaz (granulat) 24g - podczas chłodzenia

 

Fermentacja:

Burzliwa - 33 dni

Cicha - 25 dni

 

Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 90g cukru przy 3,5° BLG 5% alk 30.12.2013

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #33 Sweet Stout Vol.1 (10.11.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 19°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 15,5

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 2,5 kg

Monachijski II- 1,5 kg

Strzegom pszeniczny - 0,2 kg

Strzegom karmelowy 600 - 0,2 kg

Strzegom czekoladowy 1200 - 0,2 kg

Strzegom czekoladowy 400 - 0,2 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,2 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,2 kg

Prażony z Żywca - 0,1 kg

Jęczmień palony - 0,05 kg

 

Chmiele:

Amarillo - 60g

Summit - 10g

Cascade - 20g

Simcoe - 20g

 

Dodatki:

Gips piwowarski - 1 łyżeczka (50min zacierania)

Laktoza - 500g (50min warzenia)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Mangrove Jack`s Us West Cast M44 (gęstwa)

 

Zacieranie:

68°C - 60 minut

77°C - Wygrzew

 

Chmielenie:

10g Summit - 60 min

20g Amarillo - 10 min

20g Cascade - 0 min

20g Simcoe - cicha

40g Amarillo - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 8 dni

Cicha - 7dni

 

Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 100g cukru przy 7° BLG 5% alk 24.11.2013

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.