..::maniek::.. Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 (edytowane) Browar "Sokół" sezon 2013 Warka #1 Koźlak Warka #2 FAH Warka #3 Alt Warka #4 Pale Ale Warka #5 Pils Vol.1 Warka #6 Marcowe Warka #7 Malinowe Vol.1 Warka #8 Pils Vol.2 Warka #9 North German Altbier Warka #10 Dunkelweizen Warka #11 Czerwony Vienna Lager Vol.1 Warka #12 AIPA Vol.1 Warka #13 PolskieALE Vol.1 Warka #14 PolskieALE Vol.2 Warka #15 Weizen Warka #16 AIPA Vol.2 Warka #17 PIPA Vol.1 Warka #18 American Stout Vol.1 Warka# 19 "Sokole Oko" Warka #20 Lager weselny Warka # 21 Malinowe Vol.2 Edytowane 17 Stycznia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) Warka #17 PIPA (25.05.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna 16°C Zawartość ekstraktu (Blg): 15 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody: Pilzneński - 5kg Pale Ale - 0,5kg karmelowy jasny - 0,2kg pszeniczny - 0,2kg Melanoidynowy - 0,2kg Chmiele: Marynka - 60g Sybilla - 50g Lubelski - 20g Drożdże: US-05 (gęstwa) Zacieranie: 67°C - 60min 77°C - Mash-out Chmielenie: 60g Marynka - 60min 30g Sybilla - 30min 20g Sybilla - 15min 20g Lubelski - 5min 5g Mech irlandzki - 5min Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 7dni Refermentacja: 23l zabutelkowane z 125g cukru przy 3° BLG Edytowane 15 Czerwca 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) Warka #18 American Stout (26.05.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna 16°C Zawartość ekstraktu (Blg): 17 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody: Pilzneński - 5kg Pale Ale - 0,5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,3kg Carafa type I - 0,2kg Carafa specjal type II - 0,16kg Pszeniczny czekoladowy - 0,16kg Jęczmień palony - 0,15kg Chmiele: El Dorado - 10g Galaxy - 70g Simcoe - 37g Cascade - 20g Drożdże: US-05 (gęstwa) Zacieranie: 67°C - 60min 77°C - Mash-out Chmielenie: 10g El Dorado - 60min 14g Galaxy - 60min 20g Simcoe - 15min 10g Cascade - 10min 10g Cascade - 5min 5g Mech irlandzki - 10min 17g Simcoe - na cichej 56g Galaxy - na cichej Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 23,5l zabutelkowane z 120g cukru przy 5° BLG Edytowane 23 Czerwca 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 (edytowane) Warka #19 "Sokole Oko" (PPA 31.05.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna 16°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12,5 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody: Pilzneński - 4kg Pszeniczny- 0,2kg Wiedeński - 0,2kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,2kg Carapils - 0,1kg Chmiele: Marynka - 25g Cascade - 25g Sybilla - 90g Drożdże: US-05 (gęstwa) Zacieranie: 62°C - 10min 72°C - 50min 77°C - Mash-out Chmielenie: 25g Marynka - 60min 25g Cascade - 30min 15g Sybilla - 10min 15g Sybilla - 5min 5g Mech irlandzki - 10min 60g Sybilla -na cichej Fermentacja: Burzliwa - 16 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 23,5l zabutelkowane z 170g miodu przy 2,3° BLG Edytowane 23 Czerwca 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 (edytowane) Warka #20 Lager weselny (01.06.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: dolna 10°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody: Pilzneński - 4kg Pszeniczny- 0,2kg Karmelowy jasny - 0,2kg Melanoidynowy - 0,1kg Caraaroma - 70g Chmielenie: 32g Sybilla - 60min 5g Mech irlandzki - 10min Drożdże: Fermentis Saflager W34/70 (gęstwa) Zacieranie: 62°C - 10min 72°C - 50min 77°C - Mash-out Fermentacja: Burzliwa - 15 dni Cicha - ... Refermentacja: ... Dzisiaj małe święto, dwudziesta zacierana warka na moim koncie a przy okazji powstało jedno z 4 piw przeznaczonych na poprawiny wesela brata mam nadzieję, że gościom będzie smakowało Edytowane 19 Czerwca 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Warka #21 "Malinowe" Vol.2 (08.06.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna 16°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12,5 (po dodaniu soków) Brzeczka nastawna w litrach: 50 Słody: Pilzneński - 7kg Melanoidynowy - 0,2kg Caraaroma - 0,14kg Jęczmień palony - 0,14kg Syrop malinowy - 2l Chmielenie: 30g Sybilla - 60min Drożdże: US-05 (gęstwa) Zacieranie: 62°C - 10min 72°C - 50min 77°C - Mash-out Fermentacja: Burzliwa - 16 dni Cicha - ... Refermentacja: ... Edytowane 23 Czerwca 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #22 Pils Vol.3 (31.07.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: dolna 8°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Słód pilzneński 4kg Słód wiedeński 0,40kg Słod pszeniczny 0,25 kg Chmiele: Chmiel Perle (granulat) 30g Chmiel Saaz (granulat) 50g Drożdże: Wyeast 2007 Pilsen Lager Zacieranie: 62°C - 20 minut 72°C - 40 minut Chmielenie: Chmiel Perle (granulat) 30g - 60 min Chmiel Saaz (granulat) 20g - 20 min Chmiel Saaz (granulat) 30g - 5 min Fermentacja: Burzliwa - 12 dni (3,3 Blg) Cicha -19 dni Refermentacja: 22,5 L zabutelkowane z 140g cukru przy 3 BLG (31.08.2013) Edytowane 17 Stycznia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Browar "Sokół" sezon 2013/2014 Warka #22 Pils Vol.3 Warka #23 APA Vol.1 Warka #24 ..::AGA::..Vol.1 Warka #25 AIPA Vol.3 Warka #26 American Stout Vol.2 Warka #27 AIPA Vol.4 Warka #28 APA Vol.2 Warka #29 CDA Vol.1 Warka #30 Koźlak Vol.2 Warka #31 ..::AGA::.. Vol.2 Warka #32 Pils Vol.4 Warka #33 Sweet Stout Vol.1 Warka #34 RAIPA Vol.1 Warka #35 AIIPA Vol.1 Warka #36 Pils Vol.5 Warka #37 Best Bitter Vol.1 Warka #38 Pils Vol.6 Warka #39 Pils Vol.7 Warka #40 APA Vol.3 Warka #41 Witbier Vol.1 Warka #42 AIPA Vol.3 Warka #43 APA Vol. 3,1 Warka #44 Belgian Tripel Vol. 1 Warka #45 PA Vol. 1 Warka #46 Foreign Extra Stout Vol.1 Warka #47 CDA Vol.2 Warka #48 Foreign Extra Stout Vol.2 Warka #49/50 Barleywine Warka #51 Witbier Vol.2 Warka #52 American Witbier Vol.1 Warka #53 Lambic Vol.1 Warka #54 BIPA Vol.1 Warka #55 Lambic Vol.2 Edytowane 21 Lipca 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #23 APA Vol.1 (20.08.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 19°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13,1 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pale Ale - 3,5 kg Strzegom Pilzneński - 0,5 kg Weyermann melanoidynowy 0,28 kg Weyermann carawheat - 0,21 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Strzegom karmelowy 300 - 0,2 kg Strzegom karmelowy czerwony - 0,2 kg Chmiele: Tomahawk - 25 g Cascade - 35 g Lubelski - 50 g (szyszki własny zbiór ) Drożdże: Safale US-05 (suche) Zacieranie: 68°C - 60 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 25g Tomahawk - 60 min 20g Cascade - 30 min 15g Cascade - 2 min 4g mech irlandzki - 10min 50g Lubelski - cicha Fermentacja: Burzliwa - 18 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 20,5 L zabutelkowane z 100g cukru przy 5 BLG (14.09.2013) Edytowane 14 Września 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #24 ..::AGA::.. American Golden ALE Vol.1 (22.08.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 19°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12,1 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pilzneński - 4,2 kg Strzegom pszeniczny - 0,3 kg Strzegom bursztynowy - 0,1 kg Strzegom karmelowy 30 - 0,1 kg Chmiele: Citra - 45g Drożdże: Safale US-04 (suche) Zacieranie: 62°C - 15 minut 72°C - 45 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 15g Citra - 60 min 10g Citra - 30 min 10g Citra - 15 min 10g Citra - 5 min 4g mech irlandzki - 10min Fermentacja: Burzliwa - 16 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 22 L zabutelkowane z 100g cukru przy 3,1 BLG (14.09.2013) Edytowane 16 Września 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Warka #25 AIPA Vol.3 (14.09.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 24°C Zawartość ekstraktu (Blg): 15,1 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pale Ale - 4,5 kg Strzegom pszeniczny - 0,5 kg Strzegom karmelowy czerwony - 0,4 kg Weyermann melanoidynowy - 0,3 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Strzegom karmelowy - 0,2 kg Chmiele: Cascade - 70g Simcoe - 50g Tomahawk - 40g Drożdże: Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 68°C - 60min Gips piwowarski 1łyżeczka 76°C - Mash-out Chmielenie: 40g Tomahawk - 60 min 30g Simcoe - 30 min 20g Cascade - 15 min 20 g Simcoe - 10 min 50g Cascade - na cichej Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 21,5 L zabutelkowane z 100g cukru przy 4,2 BLG (05.10.2013) Edytowane 6 Października 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Warka #26 American Stout Vol.2 (15.09.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 24°C Zawartość ekstraktu (Blg): 16 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pale Ale - 4,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne- 0,4 kg Słód palony żywiecki - 0,25 kg Strzegom czekoladowy 1200 - 0,25 kg Strzegom czekoladowy 400 - 0,2 kg Weyermann pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg Chmiele: Simcoe - 130g Drożdże: Safale US-04 (gęstwa) Zacieranie: 68°C - 60min Gips piwowarski 1łyżeczka 77°C - Mash-out Chmielenie: 40g Simcoe - 60 min 20g Simcoe - 35 min 20g Simcoe - 10 min 50g Simcoe - na cichej Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - Refermentacja: Edytowane 2 Października 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 (edytowane) Warka #27 AIPA Vol.4 (05.10.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 22°C Zawartość ekstraktu (Blg): 14 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pilzneński - 3,5 kg Strzegom Pale Ale - 1 kg Strzegom karmelowy czerwony - 0,4 kg Weyermann melanoidynowy - 0,4 kg Strzegom pszeniczny - 0,2 kg Strzegom bursztynowy - 0,1 kg Strzegom karmelowy 30 - 0,1 kg Chmiele: Chinook- 40g Amarillo - 90g Summit - 30g Citra - 20g Cascade - 20g Drożdże: Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 67°C - 60min Gips piwowarski 1łyżeczka 76°C - Mash-out Chmielenie: 30g Summit - 60 min 20g Citra - 15 min 20g Chinook - 15 min 20g Cascade - 10 min 20g Amarillo - 10min 20g Amarillo - 5min 20g Chinook - 5 min 50g Amarillo - na cichej Fermentacja: Burzliwa - 8 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 22 L zabutelkowane z 110g cukru 3,6BLG 6%Alk(19.10.2013) Edytowane 25 Listopada 2013 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Warka #28 APA Vol.2 (13.10.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 19°C Zawartość ekstraktu (Blg): 14 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pale Ale - 4,4 kg Weyermann monachijski II - 0,6 kg Strzegom karmelowy 150 - 0,3 kg Chmiele: Tomahawk - 10 g Summit - 10g Cascade - 78 g Drożdże: Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 68°C - 60 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 10g Tomahawk - 60 min 10g Summit - 60 min 30g Cascade - 15 min 20g Cascade - 0 min 4g mech irlandzki - 10min 28g Cascade - cicha Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 21 L zabutelkowane z 100g cukru przy 3,8 BLG; 5,2%ALK (27.10.2013) Edytowane 27 Października 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Warka #29 CDA Vol.1 (15.10.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 22°C Zawartość ekstraktu (Blg): 17 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pilzneński - 5 kg Weyermann chocolate wheat - 0,3 kg Strzegom karmelowy 300 - 0,3 kg Strzegom karmelowy 600 - 0,2 kg Strzegom czekoladowy 1200 - 0,2 kg Chmiele: Amarillo - 50g Summit - 40 g Simcoe - 35 g Centennial - 35 g Dodatki: Gips piwowarski - 1 łyżeczka (50min zacierania) Cukier trzcinowy - 400g (50min warzenia) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 67°C - 60 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 40g Summit - 60 min 15g Centennial - 10 min 15g Simcoe - 5 min 30g Amarillo - 0 min 20g Amarillo - cicha 20g Simcoe - cicha 20g Centennial - cicha Fermentacja: Burzliwa - 11 dni Cicha -8 dni Refermentacja: 21 L zabutelkowane z 80g cukru przy 3,9 BLG; 6,5%ALK (03.11.2013) Edytowane 3 Listopada 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Warka #30 Koźlak Vol.2 (17.10.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: dolna 10°C Zawartość ekstraktu (Blg): 16,8 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pilzneński - 5 kg Weyermann melanoidynowy - 0,4 kg Ireks karmell-wasserhell - 0,2 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Strzegom karmelowy czerwony - 0,2 kg Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg Strzegom pszeniczny - 0,2 kg Chmiele: Marynka - 70g Dodatki: Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Fermentis Saflager W34/70 Zacieranie: 68°C - 60 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 40g Marynka - 60 min 30g Marynka - 2 min Fermentacja: Burzliwa - 25 dni Cicha - 9 dni Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 100g cukru przy 4,3° BLG 6,6% alk 21.11.2013 Edytowane 21 Listopada 2013 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Dziś małe święto, rocznica powstania mojego browaru (choć na forum trochę krócej) no i do tego 30 zacierana warka na koncie . Muszę przyznać, że jest całkiem nieźle, pasja się rozwija a nawet już w krew mi weszło i mam nadzieje, że nigdy mi nie przejdzie... kurcze aż dziw, że tak szybko minął ten rok A to wszystko dzięki temu forum no i oczywiście wszystkim Tym co dzielą się tu swoim doświadczeniem. Więc Wasze zdrowie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Zdrów, co prawda akurat dziś nie pije ale jutro nadrobię. Gratuluje i życzę kolejnych 30-stek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Warka #31 ..::AGA::.. American Golden ALE Vol.2 (31.10.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 19°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13,3 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pale Ale - 4,2 kg Strzegom pszeniczny - 0,3 kg Ireks karmell-wasserhell - 0,3 kg Chmiele: Tomahawk - 23g Simcoe - 45g Galaxy - 30g Drożdże: Mangrove Jack`s Us West Cast M44 (suche) Zacieranie: 67°C - 60 min 77°C - Mash-out Chmielenie: 23g Tomahawk - 60 min 20g Simcoe - 10 min 25g Simcoe - podczas chłodzenia 4g mech irlandzki - 10min 30g Galaxy - cicha Fermentacja: Burzliwa - 10 dni Cicha - 6 dni Refermentacja: 20,5l zabutelkowane z 90g cukru przy 2,7° BLG 5,5% alk 16.11.2013 Wydajność przekroczyła moje oczekiwania i zamiast 83% wyniosła 93% wiec zamiast 12Blg jest 13,3Blg Edytowane 16 Listopada 2013 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Wydajność przekroczyła moje oczekiwania i zamiast 83% wyniosła 93% wiec zamiast 12Blg jest 13,3Blg zawsze można podlać wody i będzie więcej piwka o zakładanym wcześniej blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Tak czasem robiłem ale potem drożdże sobie wędrowały więc staram się już teraz tego unikać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 one wędrują to zakładasz rurę na wylocie z końcem w słoiku i nie ma problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Oczywiście, że tak też można jednak zupełnie w tym piwie taki ekstrakt mi nie przeszkadza i tak mieści się w widełkach a po drugie będzie tylko trochę mocniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) Warka #32 Pils Vol.4 (02.11.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: dolna 13°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Słód pilzneński 3,5kg Słód wiedeński 0,85kg Chmiele: Chmiel Perle (granulat) 35g Chmiel Saaz (granulat) 25g Drożdże: Bohemian Lager M84 Mangrove Jack`s (suche) Zacieranie: 62°C - 60 minut 77°C - wygrzew Dodatki: 4ml - kwas mlekowy (50 min zacierania) 4g - mech irlandzki ( 50 minuta warzenia) Chmielenie: Chmiel Perle (granulat) 35g - 60 min Chmiel Saaz (granulat) 24g - podczas chłodzenia Fermentacja: Burzliwa - 33 dni Cicha - 25 dni Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 90g cukru przy 3,5° BLG 5% alk 30.12.2013 Edytowane 19 Stycznia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Warka #33 Sweet Stout Vol.1 (10.11.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 19°C Zawartość ekstraktu (Blg): 15,5 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pale Ale - 2,5 kg Monachijski II- 1,5 kg Strzegom pszeniczny - 0,2 kg Strzegom karmelowy 600 - 0,2 kg Strzegom czekoladowy 1200 - 0,2 kg Strzegom czekoladowy 400 - 0,2 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,2 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,2 kg Prażony z Żywca - 0,1 kg Jęczmień palony - 0,05 kg Chmiele: Amarillo - 60g Summit - 10g Cascade - 20g Simcoe - 20g Dodatki: Gips piwowarski - 1 łyżeczka (50min zacierania) Laktoza - 500g (50min warzenia) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Mangrove Jack`s Us West Cast M44 (gęstwa) Zacieranie: 68°C - 60 minut 77°C - Wygrzew Chmielenie: 10g Summit - 60 min 20g Amarillo - 10 min 20g Cascade - 0 min 20g Simcoe - cicha 40g Amarillo - cicha Fermentacja: Burzliwa - 8 dni Cicha - 7dni Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 100g cukru przy 7° BLG 5% alk 24.11.2013 Edytowane 24 Listopada 2013 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się