Skocz do zawartości

Browar Sokół


Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję. W maju również czeka mnie 50-tka. Też będę warzył coś ekstra.

No to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci udanej 50-tki ;) i mam nadzieje, że będzie mi dane skosztować. Ja jak zabutelkuje to podrzuce do depozytu to sobie odbierzesz ale to jeszcze daleka drogo bo planuje go jeszcze leżakować z płatkami dębowymi po whisky a potem to wiadomo kilka miesięcy na leżakowanie w butelkach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cienki po Barleywine zlany na cichą dostał jeszcze na zachętę 20g Simcoe.

 

Warka #48 Foreign Extra Stout przelany na cichą z dodatkiem 100g płatków dębowych z beczki po whisky, w ogóle to miałem przeboje z tym piwem a raczej z drożdżami Mangrove Jack`s Burton Union Ale M79 bo niestety nie ruszyły w ogóle, niby czytałem że mają powolny start ale po trzech dniach straciłem do nich cierpliwość i zaszczepiłem brzeczkę pianą z wysokich krążków z Barleywine w tedy fermentacja ruszyła po dosłownie pół godzinie.

 

Chyba już się nie zdecyduje na suchary z tej firmy jedyne jakie mi podeszły to Bohemian Lager M84 ale też start miały ociężały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #51 Witbier Vol.2 (25.05.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 20°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 11

Brzeczka nastawna w litrach: 25

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 2 kg

Strzegom pszeniczny - 1 kg

Kasza manna - 1 kg (kleikowana)

Płatki owsiane - 0,5 kg (kleikowane)

 

Chmiele:

Mieszanka - 20 g

Sorachi Ace - 20g

 

Dodatki:

Skórka z pomarańczy - 4sztuki ok 150g (świeżo starta)

Skórka z cytryny - 2sztuki ok 50g (świeżo starta)

Curacao - 20g

Kolendra - 15g (świeżo mielona)

Imbir - 1 łyżka stołowa (mielony)

Kminek - 1 łyżeczka (świeżo mielony)

 

Drożdże:

Białe walonki (starter)

 

Zacieranie:

62°C - 80 minut

72°C - 20 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

20g Mieszanka - 40 min

100g skórki pomarańczowej i cytrynowej - 10 min

20g Curacao - 10 min

8g kolendry - 10 min

100g skórki pomarańczowej i cytrynowej - 3 min

7g kolendry - 3 min

1 łyżeczka kminku - 3 min

1 łyżka imbiru - 3 min

20g Sorachi Ace - podczas chłodzenia

 

Fermentacja:

Burzliwa - 6 dni

 

Refermentacja: Refermentacja: 23l zabutelkowane z 85g cukru przy 1° BLG 31.05.2014

 

 

Fermentacja ruszyła gdzieś po 10 godzinach od zadania drożdży, za które bardzo chciałbym podziękować z tego miejsca koledze Wojtkowi vel @Wihura i możliwość ich wypróbowania na moim wicie.

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień pełen pracy, zlałem do butelek Foreign Extra Stout Vol.2 zapowiada się bardzo ciekawie.

Drugi w kolejce był Wit na drożdżach "Białe Walonki", piwo bardzo ładnie odfermentowało do 1BLG nie spodziewałem się takiego apetytu po nich,

poza siarkowym aromatem jest naprawdę dobrze :) jeszcze raz dziękuję koledze Wojtkowi za podzielenie się próbką

a przy okazji jak by ktoś chciał to i ja mogę się gęstwą podzielić ( PW )

No i najważniejsze po 35 dniach na cichą poszło barleywine #50 odfermentowało z 23 do 5 BLG, bałem się że US-05 nie poradzą sobie z takim ekstraktem ale stanęły na wysokości zadania mimo, że ubrałem ich z wysokich krążków do FES-a.

Jutro Barleywine dostanie jeszcze z 200g płatków dębowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #52 American Witbier Vol.1 (20.06.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 20°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 15

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 3 kg

Pszenica - 2 kg (kleikowana)

Płatki ryżowe - 0,5 kg (kleikowane)

Płatki owsiane błyskawiczne - 1 kg

 

Chmiele:

Mieszanka - 70 g

Sorachi Ace - 50g

Citra - 50g

 

Dodatki:

Skórka z pomarańczy - 4 sztuki (świeżo starta)

Skórka z pomarańczy - ok 230g (suszona)

Skórka z cytryny - 3 sztuki (świeżo starta)

Curacao - 20g

Kolendra - 20g (świeżo mielona)

Kardamon - 1 łyżka stołowa (świeżo mielony)

Lukrecja - 1 łyżka (świeżo mielona)

Trawa cytrynowa - 2 łyżki

 

Drożdże:

Białe walonki (gęstwa)

 

Zacieranie:

68°C - 120 minut

72°C - 20 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

Mieszanka - 60 min

Mieszanka - 50 min

Mieszanka - 40 min

Wszystkie dodatki - 10 min

50g Sorachi Ace - cicha

50g Citra - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa: 7 dni

Cicha: 7 dni

 

Refermentacja: 23l zabutelkowane z 90g cukru przy 3° BLG

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #53 Lambic Vol.1 (27.06.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 20°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 13

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 3 kg

Pszenica - 2 kg (kleikowana)

 

 

Chmiele:

Sybilla - 70 g ( stara, zleżała, dwa lata po terminie, postarzana w piekarniku)

 

Drożdże:

Białe walonki (gęstwa)

Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend

 

Zacieranie:

52°C - 20 minut

64°C - 60 minut

72°C - 20 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

Sybilla - 60 min

 

Fermentacja:

Burzliwa: 7 dni i zadane Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend (starter)

Cicha: ...

 

Refermentacja: ...

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #54 BIPA Vol.1 (06.07.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 23°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 19

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 2,6 kg

Strzegom Pilzneński - 2,4 kg

cukier kandyzowany - 1 kg

Strzegom pszeniczny - 1 kg

Strzegom karmelowy 30 - 0,3 kg

 

Chmiele:

Zeus - 42 g

Amarillo - 89g

Motueka - 100g

Mosaic - 30g

 

Dodatki:

Gips piwowarski - 2 łyżeczki

 

Drożdże:

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (starter)

 

Zacieranie:

wsypanie słodów 54°C i podgrzanie do 64°C

64°C - 40 minut

72°C - 20 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

22g Zeus - 60 min

10g Zeus- 50 min

10g Zeus- 45 min

39g Amarillo- 0 min

31g Motueka- 0 min

50g Amarillo - cicha

69g Motueka - cicha

30g Mosaic - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14 dni

Cicha - 11 dni

 

Refermentacja: 22l zabutelkowane z 80g cukru przy 3° BLG 01.08.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #55 Lambic Vol.2 (19.07.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 21°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12

Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody:

Strzegom Pszeniczny - 2 kg

Monachijski II - 1,5 kg

Wiedeński - 1 kg

Bursztynowy - 0,5 kg

karmelowy 300 - 0,27 kg

 

Chmiele:

Sybilla - 80 g ( stara, zleżała, dwa lata po terminie, postarzana w piekarniku)

 

Drożdże:

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (gęstwa)

Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend

 

Zacieranie:

52°C - 10 minut

64°C - 40 minut

72°C - 20 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

Sybilla - 60 min

 

Fermentacja:

Burzliwa: 7 dni (zmieszana z warką vol.1)

Cicha: ...

 

Refermentacja: ..

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #56 AIPA Vol.4 (10.09.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 20°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 16

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 4,7 kg

Strzegom wiedeński - 1 kg

Strzegom melanoidynowy - 0,29 kg

Crystal II - 0,22 kg

 

Chmiele:

Chinook - 58g

Zeus - 52 g

Centenial - 40g

Simcoe - 40g

Citra - 30g

Amarillo - 30

 

Dodatki:

Gips piwowarski - 1,5 łyżeczki (50min zacierania)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (gęstwa)

 

Zacieranie:

64°C - 45 minut

72°C - 15 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

32 g Zeus - 60 min

20 g Zeus - 30 min

40 g Centenial - 0 min

58 g Chinook - 0 min

40 g Simcoe - cicha

30g Citra - cicha

30 g Amarillo - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 11 dni

Cicha - 5 dni

 

Refermentacja: 20l zabutelkowane z 60g cukru przy 2,5° BLG alk. obj. 7,4% 26.09.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #57 APA Vol.4 (13.09.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 20°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 14

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 3,2 kg

Strzegom wiedeński - 0,92 kg

Strzegom melanoidynowy - 0,9 kg

 

Chmiele:

Cascade - 100g

Perle - 34 g

Soraci Ace - 30g

Simcoe - 40g

Citra - 30g

 

 

Dodatki:

Gips piwowarski - 1 łyżeczka(50min zacierania)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (gęstwa)

 

Zacieranie:

64°C - 45 minut

72°C - 15 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

32 g Cascade - 60 min

34 g Perle - 60 min

64 g Cascade - 0 min

40 g Simcoe - cicha

30g Citra - cicha

30 g Soraci Ace - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 13 dni

Cicha - ... dni

 

Refermentacja: ...

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #58 Belgian Dubbel Vol.1 (30.10.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 18°C, 23°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 16

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 4,7 kg

Strzegom monachijski - 0,65 kg

Weyermann caramunich III - 0,33 kg

Weyermann carafa specjal II - 0,04 kg

cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg

 

Chmiele:

Marynka, Sybilla, Lubelski (tegoroczny zbiór ok 220g mokrej szyszki)

 

Dodatki:

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (gęstwa)

 

Zacieranie:

55°C - wsypanie słodów i podgrzanie do 64°C

64°C - 20 minut

72°C - 35 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

150g zmieszanych chmieli - 60 min

70 g zmieszanych chmieli - 0 min

 

 

Fermentacja:

Burzliwa - 19 dni

 

 

Refermentacja: 22l zabutelkowane z 80g cukru przy 1,5° BLG 19.10.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #59 PA Vol.2 (25.10.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 18°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 3,5 kg

Strzegom karmelowy 30 - 0,45 kg

Strzegom pszeniczny - 0,5 kg

 

Mieszanka z chmielenia na zimno - 100g

Sybilla - 100g

 

 

Drożdże:

Wyeast 1272 American Ale II (starter)

 

Zacieranie:

66°C - 30 minut

72°C - 30 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

60g Mieszanka - 60 min

40g Mieszanka - 0 min

100g Sybilla - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 80g cukru przy 1,5° BLG 09.11.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka #60 CDA Vol.3 (23.11.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 17°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 15

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 5 kg

Strzegom pszeniczny czekoladowy - 0,33 kg

Strzegom karmelowy 150 - 0,2 kg

Strzegom czekoladowy 400 - 0,1 kg

Strzegom czekoladowy 1200 - 0,2 kg

 

Chmiele:

Amarillo - 20g

Zeus - 63 g

Simcoe - 67 g

Mosaic- 50 g

 

Dodatki:

Gips piwowarski - 1 łyżeczka (50min zacierania)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Wyeast 1272 American Ale II (gęstwa)

 

Zacieranie:

54°C- 10 min

63°C - 30 min

72°C - 30 min

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

50g Zeus - 60 min

13g Zeus - 0 min

17g Simcoe - 0 min

20g Amarillo - 0 min

50g Mosaic - cicha

50g Simcoe - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - ... dni

Cicha - ... dni

 

Refermentacja: ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #61 RIS Vol.1 (27.12.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 17°C, 23°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 24,5

Brzeczka nastawna w litrach: 21

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 2 kg

Ekstrakt bursztynowy WES - 1,7kg

Strzegom Pilzneński - 1 kg

Strzegom Monachijski II - 1 kg

Strzegom Pszeniczny - 1 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,6 kg

Strzegom karmelowy 30 - 0,45 kg

Strzegom pszeniczny czekoladowy - 0,2 kg

Strzegom karmelowy 150 - 0,16 kg

Strzegom czekoladowy 400 - 0,18 kg

Strzegom czekoladowy 1200 - 0,3 kg

Strzegom jęczmień prażony - 0,5 kg

Weyermann caramunich III - 0,3 kg

 

Chmiele:

Mieszanka z chmielenia na zimno - 50g

Zeus - 50 g

 

Dodatki:

Węglan wapnia - 1,5 łyżeczki

 

Drożdże:

Wyeast 1272 American Ale II (gęstwa)

 

Zacieranie:

51°C- wsypane i podgrzane do 63°C

63°C - 30 min

66°C - 20

72°C - 20 min

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

50g Zeus - 60 min

50g Mieszanka

 

Fermentacja:

Burzliwa - ... dni

Cicha - ... dni

 

Refermentacja: ...

post-5662-0-48841900-1419704700_thumb.jpg

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

No nareszcie znalazłem czas na upragnione warzenie.

Pierwsza warka w tym roku, nawet nie zdawałem sobie sprawy ile to daje radości po tak długiej przerwie najchętniej bym już jutro coś uwarzył :D


Warka #62 APA Vol.5 (12.04.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 14
Brzeczka nastawna w litrach: 22

Słody:
Strzegom Pale Ale - 4 kg
Strzegom pszeniczny - 1 kg
Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg

Chmiele:
Zeus- 35g
Mosaic - 50 g

Vic Secret - 50g

Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

Drożdże:

US - 05

Zacieranie:
52°C - 10 minut
63°C - 40 minut

72°C - 10 minut
77°C - Mash-out

Chmielenie:
20 g Zeus - 60 min
15 g Zeus - 50 min
50 g Mosaic - 0 min
50 g Vic Secret - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni
Cicha - 7 dni

Refermentacja: 21l zabutelkowane z 70g cukru przy 2,5° BLG 26.04.2015 

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #63 AIPA Vol.5 (19.04.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 17
Brzeczka nastawna w litrach: 22

Słody:
Strzegom Pale Ale - 5 kg
Strzegom pszeniczny - 1 kg
Strzegom karmelowy 30 - 0,35 kg

Chmiele:
Zeus- 50g
Simco - 50 g

Nelson Sauvin - 100g

Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

Drożdże:

US - 05 (gęstwa)

Zacieranie:
52°C - 10 minut
66°C - 40 minut

72°C - 10 minut
77°C - Mash-out

Chmielenie:
50 g Zeus - 60 min
50 g Simco - 0 min
100 g Nelson Sauvin - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni
Cicha - 7 dni

Refermentacja: .20l zabutelkowane z 85g cukru przy 3,7° BLG 03.05.2015

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #64 PA Vol.3 (02.05.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 22°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody:
Strzegom Pale Ale - 4 kg
Strzegom karmelowy czerwony - 0,25 kg
Strzegom karmelowy 30 - 0,25 kg

Chmiele:

Vic Secret - 25g z chmielenia na zimno

Sybilla - 50g

Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

Drożdże:

US - 05 (gęstwa)

Zacieranie:
52°C - wsypanie słodów i podgrzanie do 68°C
68°C - 60 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
25 g Vic Secret - 60min

50g Sybilla - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni
Cicha - 7 dni

Refermentacja: 22l zabutelkowane z 100g cukru przy 1,7° BLG 17.05.2015

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #65 PA Vol.4 (10.05.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 23°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody:
Strzegom Pale Ale - 3 kg

Strzegom pszeniczny - 0,5 kg

Płatki owsiane - 0,5 kg
Strzegom karmelowy czerwony - 0,25 kg
Strzegom bursztynowy - 0,25 kg

Chmiele:

Vic Secret - 25g z chmielenia na zimno

Vic Secret - 50g

Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

Kolendra 15g - (50min warzenia)

Trawa cytrynowa, lukrecja, kardamon po 5 g - (50min warzenia)

Drożdże:

US - 05 (gęstwa)

Zacieranie:
52°C - wsypanie słodów i podgrzanie do 68°C
68°C - 60 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
25g Vic Secret - 60min

50g Vic Secret - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni
Cicha - 7 dni

Refermentacja: 22l zabutelkowane z 100g cukru przy 2° BLG 23.05.2015

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #66 Grodziskie Vol.1 (22.05.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 22°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 8
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody:
Weyermann pszeniczny wędzony dębem - 3 kg

 

Chmiele:

Lubelski - 80g


Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

FM 51 - Grodzie Dębowe 

Zacieranie:
52°C - wsypanie słodów i podgrzanie do 68°C (korekcja wody kwasem mlekowym 6ml do 5Ph)
68°C - 60 minut

77°C - Mash-out

Wysładzanie  - 12l (korekcja wody kwasem mlekowym 6ml do 5Ph)

Chmielenie:
30g Lubelski - 60 min

20g Lubelski - 40 min

30g Lubelski - 2 min

 

Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni
 

 

Refermentcja: 22l zabutelkowane z 110g cukru  29.05.2015

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #67 Witbier Vol.3 (11.06.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 21°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 11,5
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody:
Strzegom Pilzneński - 2,5 kg
Płatki pszenne - 1,2 kg

Płatki orkiszowe - 0,8 kg

Chmiele:
Junga - 12 g
Citra - 30g

Dodatki:
Skórka z pomarańczy - 70g (świeżo starta)
Curacao - 25g
Kolendra - 15g (świeżo mielona)

Drożdże:
Białe walonki (starter)

Zacieranie:
62°C - 40 minut

68°C - 20 minut
77°C - Mash-out

Chmielenie:
12g Junga - 60 min
70g skórki pomarańczowej- 7 min
25g Curacao - 7 min
15g kolendry - 7 min

30g Citra - 0 min


Fermentacja:
Burzliwa - 9 dni

Refermentacja: 23,5l zabutelkowane z 125g cukru przy 2,3° BLG 20.06.2015

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #68 Weizen Vol.1 (19.06.2015)


Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 19°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody:
Strzegom Pilzneński - 2 kg
Strzegom Pszeniczny - 2,2 kg

Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg

 

Chmiele:
Junga - 10 g

Dodatki:

Kwas mlekowy 2x 5ml do zacieru i wysładzania


Drożdże:
Wyeast - Bavarian Wheat (starter)

Zacieranie:
44°C - 20 minut

63°C - 45 minut

72°C - 20 minut
77°C - Mash-out

Chmielenie:
10g Junga - 60 min


Fermentacja:
Burzliwa - 10 dni

Refermentacja: 24l zabutelkowane z 110g miodu przy 2,3° BLG 29.06.2015

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #69 PA Vol.5 (19.06.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 19°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 14
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody:
Strzegom Pale Ale - 4 kg
Strzegom Pszeniczny - 1 kg
Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg

Chmiele:

Iunga - 40g

Citra - 20g

Amarillo - 15g

Nelson Sauvin - 15g


Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

Drożdże:

FM 51 Grodzie Dębowe (gęstwa)

Zacieranie:
52°C - wsypanie słodów i podgrzanie do 68°C
68°C - 60 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
20 g Iunga - 60min

20g Iunga - 0min

20g Citra - cicha

15g Amarillo - cicha

15g Nelson Sauvin - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 10 dni

Cicha ... dni

Refermentacja: ...

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.