Paulo Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Witam piwowarów Niedługo kończy mi fermentować moja pierwsza warka z puszki i już myślę o kolejnej. Mam puchę Heritage Lager Coopers'a i ekstrakt słodowy do tego, zastanawiam się tylko czy warto by było to dochmielić. Czytałem już tu co nieco opinii o dochmielaniu puszek, ale skoro to będzie dopiero moja druga warka to poradzcie czym fajnie byłoby to dochmielić, w jakich ilościach i jaką metodą. Zastanawiam się też nad zmianą drożdży ( mam warunki na dolną) bo te puszkowe są podobno kiepskie. Pozdrówki i z góry dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 W opisie napisane że jest z mocną goryczką, nie robiłem więc nie powiem czy do chmielić.Nie spróbujesz nie będziesz wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Moja rada jest taka: rób tą puchę taką jaka jest, no chyba, że masz pod ręką jakieś chmiele i drożdże do dolnej fermentacji. Następnym razem odpuść sobie puchy i bierz się za zacieranie na początek najlepiej jakiegoś gotowego zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paulo Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 na początek chcę trochę nabrać jako takiej wprawy, ale przyznam się szczerze, że zacieranie strasznie mi już chodzi po głowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Dla nabrania wprawy zrób bez udziwnień, będziesz Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Można dochmielić na zimno np Saaz'em. Piłem tak robionego Pilsenera Coopersa - rewelacja ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się