Jump to content

Sweet Stout wysokie BLG 8

matfour

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Uwarzyłem prawie dwa tyg temu Sweet Stauta metodą zacierania. Po tygodniu BLG zatrzymało się na 8. Niestety wzniecenie z dna drożdży nic nie dało i BLG utrzymuje się na tym samym poziomie. Przelałem dziś Stauta na cichą. Czy jeszcze mogę coś zrobić?

Edited by elroy
Poprawiony Staut ->Stout

Witam Wszystkich

Uwarzyłem prawie dwa tyg temu Sweet Stauta metodą zacierania. Po tygodniu BLG zatrzymało się na 8. Niestety wzniecenie z dna drożdży nic nie dało i BLG utrzymuje się na tym samym poziomie. Przelałem dziś Stauta na cichą. Czy jeszcze mogę coś zrobić?

Laktoza jest cukrem, którego drożdże nie fermentują. Wpływa jednak na pomiar BLG. Jeżeli nie zmierzyłeś BLG przed dodaniem laktozy, to trudno, chociaż powinieneś to zrobić. Po dodaniu laktozy nie dowiesz się już dokładnie ile miałeś cukrów uzyskanych w procesie zacierania. Ponadto, nie wiemy nic o metodzie, jaką zacierałeś. Czy wytrawnie, czy na słodko. Nie wiemy też, ile dodałeś tej laktozy, więc ciężko udzielić odpowiedzi.

Sugeruję, byś robił test odfermentowania następnym razem. Dowiesz się dzięki temu, ile cukrów drożdże zjedzą i przy jakim mniej więcej poziomie BLG wypadałoby butelkować.

Zostaw sobie jeszcze na cichej, zmierz, jak nie spadnie BLG, to butelkuj.

Poczytaj sobie np. ten temat i czytaj uważnie forum:

http://www.piwo.org/topic/8917-sweet-stout-jak-mierzyc-blg/

Na większość pytań, które chciałbyś zadać z pewnością znalazła się już odpowiedź.

Pozdrawiam.