matfour Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 (edited) Witam Wszystkich Uwarzyłem prawie dwa tyg temu Sweet Stauta metodą zacierania. Po tygodniu BLG zatrzymało się na 8. Niestety wzniecenie z dna drożdży nic nie dało i BLG utrzymuje się na tym samym poziomie. Przelałem dziś Stauta na cichą. Czy jeszcze mogę coś zrobić? Edited February 22, 2013 by elroy Poprawiony Staut ->Stout Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 (edited) Jakie miałeś Blg przed dodaniem laktozy, a jakie po dodaniu? Tak poza tym dopiero co był taki wątek --> http://www.piwo.org/topic/8917-sweet-stout-jak-mierzyc-blg/ Edited February 21, 2013 by Afghan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slonx Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Witam Wszystkich Uwarzyłem prawie dwa tyg temu Sweet Stauta metodą zacierania. Po tygodniu BLG zatrzymało się na 8. Niestety wzniecenie z dna drożdży nic nie dało i BLG utrzymuje się na tym samym poziomie. Przelałem dziś Stauta na cichą. Czy jeszcze mogę coś zrobić? Laktoza jest cukrem, którego drożdże nie fermentują. Wpływa jednak na pomiar BLG. Jeżeli nie zmierzyłeś BLG przed dodaniem laktozy, to trudno, chociaż powinieneś to zrobić. Po dodaniu laktozy nie dowiesz się już dokładnie ile miałeś cukrów uzyskanych w procesie zacierania. Ponadto, nie wiemy nic o metodzie, jaką zacierałeś. Czy wytrawnie, czy na słodko. Nie wiemy też, ile dodałeś tej laktozy, więc ciężko udzielić odpowiedzi. Sugeruję, byś robił test odfermentowania następnym razem. Dowiesz się dzięki temu, ile cukrów drożdże zjedzą i przy jakim mniej więcej poziomie BLG wypadałoby butelkować. Zostaw sobie jeszcze na cichej, zmierz, jak nie spadnie BLG, to butelkuj. Poczytaj sobie np. ten temat i czytaj uważnie forum: http://www.piwo.org/topic/8917-sweet-stout-jak-mierzyc-blg/ Na większość pytań, które chciałbyś zadać z pewnością znalazła się już odpowiedź. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 (edited) Mój sweet stout z 750g laktozy na s-04 zszedł z 16,5 na 8,5-8.0 blg. Granatów nie ma mimo wszystko na cichej potrzymałem 3 tygodnie. Edited February 22, 2013 by Gąska Link to comment Share on other sites More sharing options...
matfour Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi Była to moja pierwsza Warka i nie wiedziałem że przed dodaniem laktozy trzeba zmierzyć poziom BLG. Przy następnym zacieraniu z dodatkiem Laktozy będę już mądrzejszy . Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now