matfour Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) Witam Wszystkich Uwarzyłem prawie dwa tyg temu Sweet Stauta metodą zacierania. Po tygodniu BLG zatrzymało się na 8. Niestety wzniecenie z dna drożdży nic nie dało i BLG utrzymuje się na tym samym poziomie. Przelałem dziś Stauta na cichą. Czy jeszcze mogę coś zrobić? Edytowane 22 Lutego 2013 przez elroy Poprawiony Staut ->Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) Jakie miałeś Blg przed dodaniem laktozy, a jakie po dodaniu? Tak poza tym dopiero co był taki wątek --> http://www.piwo.org/topic/8917-sweet-stout-jak-mierzyc-blg/ Edytowane 21 Lutego 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Witam Wszystkich Uwarzyłem prawie dwa tyg temu Sweet Stauta metodą zacierania. Po tygodniu BLG zatrzymało się na 8. Niestety wzniecenie z dna drożdży nic nie dało i BLG utrzymuje się na tym samym poziomie. Przelałem dziś Stauta na cichą. Czy jeszcze mogę coś zrobić? Laktoza jest cukrem, którego drożdże nie fermentują. Wpływa jednak na pomiar BLG. Jeżeli nie zmierzyłeś BLG przed dodaniem laktozy, to trudno, chociaż powinieneś to zrobić. Po dodaniu laktozy nie dowiesz się już dokładnie ile miałeś cukrów uzyskanych w procesie zacierania. Ponadto, nie wiemy nic o metodzie, jaką zacierałeś. Czy wytrawnie, czy na słodko. Nie wiemy też, ile dodałeś tej laktozy, więc ciężko udzielić odpowiedzi. Sugeruję, byś robił test odfermentowania następnym razem. Dowiesz się dzięki temu, ile cukrów drożdże zjedzą i przy jakim mniej więcej poziomie BLG wypadałoby butelkować. Zostaw sobie jeszcze na cichej, zmierz, jak nie spadnie BLG, to butelkuj. Poczytaj sobie np. ten temat i czytaj uważnie forum: http://www.piwo.org/topic/8917-sweet-stout-jak-mierzyc-blg/ Na większość pytań, które chciałbyś zadać z pewnością znalazła się już odpowiedź. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) Mój sweet stout z 750g laktozy na s-04 zszedł z 16,5 na 8,5-8.0 blg. Granatów nie ma mimo wszystko na cichej potrzymałem 3 tygodnie. Edytowane 22 Lutego 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matfour Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi Była to moja pierwsza Warka i nie wiedziałem że przed dodaniem laktozy trzeba zmierzyć poziom BLG. Przy następnym zacieraniu z dodatkiem Laktozy będę już mądrzejszy . Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się