Jump to content

Wyeast 1098 British Ale?

Recommended Posts

YEAST STRAIN: 1098 British Ale?

Produces beers with a clean neutral finish allowing malt and hop character to dominate. Ferments dry & crisp, slightly tart, fruity and well balanced. Ferments well down to 65°F (18°C).

Origin:

Flocculation: Medium-High

Attenuation: 73-75%

Temperature Range: 64-72 F, 18-22C

Alcohol Tolerance: 10% ABV

Styles:

Blonde Ale

English Barleywine

Northern English Brown Ale

Robust Porter

Scottish Export 80/-

Scottish Heavy 70/-

Scottish Light 60/-

Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=7

SZCZEP DROŻDŻY : 1098 British Ale

Daje piwo z neutralnym czystym finiszem pozwalając charakterowi słodowemu i chmielowemu dominować. Odfermentowuje do wytrawnego i rześkego, lekko cierpkiego, owocowego i dobrze zbalansowanego smaku. Dobrze fermentuje do temperatury 18°C.

Podstawowe informacje:

Flokulacja: Średnio wysoka.

Odfermentowanie: 73-75%

Przedział temperatur: 18-22°C

Tolerancja na alkohol: 10% ABV

Style:

Blonde Ale

English Barleywine

Northern English Brown Ale

Robust Porter

Scottish Export 80/-

Scottish Heavy 70/-

Scottish Light 60/-

• 4 years later...

Wczoraj zlałem na cichą bittera 10.5blg fermentowanego na tych drożdżach, kilka uwag:

bardzo szybki start drożdży - po 3-4 godzinach od wlania drożdży do brzeczki zaczęło nieśmiało bulkać.

Zastrzeżenia mam do flokulacji - faktycznie, osad na samym dnie jest ładnie zbity, jednak nad nim unoszą się kłaczki drożdżowe, które nie chcą opaść na dno a piana utrzymuje się bardzo długo i również nie chce opaść

Bitter na wyeast 1098

.

Utrudnia to nieco dekantację brzeczki i zebranie gęstwy.

Gęstwę jednak zebrałem, przemyłem i wlałem ~100ml do EIPA 15blg - fermentacja ruszyła w ok. godzinę.

Poza podanymi temperaturami fermentacji drożdże radzą sobie równie dobrze w temperaturach nieco niższych - w 14/15 st. C.

Zastrzeżenia mam do flokulacji

widzę, że jest problem ze zrozumieniem pojęcia, także wyjaśniam

"Flokulacja, kłaczkowanie - łączenie się ziaren ciała stałego, zdyspergowanego w ośrodku ciekłym, w większe agregaty"

Nie ma tu słowa o opadaniu!!!! chodzi o to, że ciecz jest klarowna, a ciało stałe jest zbite, nie koniecznie znajduje się na dnie. Także nie wiem jaki masz zarzut do flokulacji.

przez 2 tygodnie burzliwej nie opadła (jak na zdjęciu), potem zlałem na cichą

"Flokulacja, kłaczkowanie - łączenie się ziaren ciała stałego, zdyspergowanego w ośrodku ciekłym, w większe agregaty"

dzięki za wyjaśnienie!

Edited by Krab