Makaron Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 YEAST STRAIN: 1098 British Ale? Produces beers with a clean neutral finish allowing malt and hop character to dominate. Ferments dry & crisp, slightly tart, fruity and well balanced. Ferments well down to 65°F (18°C). Origin: Flocculation: Medium-High Attenuation: 73-75% Temperature Range: 64-72 F, 18-22C Alcohol Tolerance: 10% ABV Styles: Blonde Ale English Barleywine Northern English Brown Ale Robust Porter Scottish Export 80/- Scottish Heavy 70/- Scottish Light 60/- Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=7 SZCZEP DROŻDŻY : 1098 British Ale Daje piwo z neutralnym czystym finiszem pozwalając charakterowi słodowemu i chmielowemu dominować. Odfermentowuje do wytrawnego i rześkego, lekko cierpkiego, owocowego i dobrze zbalansowanego smaku. Dobrze fermentuje do temperatury 18°C. Podstawowe informacje: Flokulacja: Średnio wysoka. Odfermentowanie: 73-75% Przedział temperatur: 18-22°C Tolerancja na alkohol: 10% ABV Style: Blonde Ale English Barleywine Northern English Brown Ale Robust Porter Scottish Export 80/- Scottish Heavy 70/- Scottish Light 60/- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Wczoraj zlałem na cichą bittera 10.5blg fermentowanego na tych drożdżach, kilka uwag: bardzo szybki start drożdży - po 3-4 godzinach od wlania drożdży do brzeczki zaczęło nieśmiało bulkać. Zastrzeżenia mam do flokulacji - faktycznie, osad na samym dnie jest ładnie zbity, jednak nad nim unoszą się kłaczki drożdżowe, które nie chcą opaść na dno a piana utrzymuje się bardzo długo i również nie chce opaść .Utrudnia to nieco dekantację brzeczki i zebranie gęstwy. Gęstwę jednak zebrałem, przemyłem i wlałem ~100ml do EIPA 15blg - fermentacja ruszyła w ok. godzinę. Poza podanymi temperaturami fermentacji drożdże radzą sobie równie dobrze w temperaturach nieco niższych - w 14/15 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Zastrzeżenia mam do flokulacji widzę, że jest problem ze zrozumieniem pojęcia, także wyjaśniam "Flokulacja, kłaczkowanie - łączenie się ziaren ciała stałego, zdyspergowanego w ośrodku ciekłym, w większe agregaty" Nie ma tu słowa o opadaniu!!!! chodzi o to, że ciecz jest klarowna, a ciało stałe jest zbite, nie koniecznie znajduje się na dnie. Także nie wiem jaki masz zarzut do flokulacji. Krab 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 piana utrzymuje się bardzo długo A gdyby wyrazić to w jakichś bardziej mierzalnych jednostkach to ile to będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) przez 2 tygodnie burzliwej nie opadła (jak na zdjęciu), potem zlałem na cichą "Flokulacja, kłaczkowanie - łączenie się ziaren ciała stałego, zdyspergowanego w ośrodku ciekłym, w większe agregaty" dzięki za wyjaśnienie! Edytowane 22 Lutego 2014 przez Krab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się