Kilus Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 I jak cml to piwko w smaku wyszło? w przyszłym tygodniu chciałbym je popełnić. Tyle że mam do rozdysponowania 50g Pacific Jade: 30g chce chmielić na zimno, 10 na 35' i 10 na 10'. No i Magnum na 90' piwo wyszło godne powtórzenia niech to będzie reklama - zmiany, które ja wprowadzę w drugiej odsłonie: - więcej PJ na zimno - 3 dni przed rozlewem myślę, że 40g na 20L to minimum - ja bym celował w rozdysponowanie ok. 100g na całość warzenia - aby podkreślić bazę użyłbym go chyba również jako chmielu na gorycz - ze względu na moją subiektywną ocenę tego chmielu jako lżejszego w odbiorze - zacieranie "na angola" 60min 68st zamiast sterowanego - 350g CaraPils w zamian za 350g pilsneńskiego czyli byłoby 5,65kg pils + 350g CaraPils - na polepszenie piany Tyle, że ja mam 50g i spłukany student jestem . Zawsze moge zrobić na lubelskim, bo tego dziada mam 120g. Piane łatwiej i taniej (nie płącisz za przesyłkę) dodać jeczmienne płatki błyskawiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Tyle, że ja mam 50g i spłukany student jestem . Zawsze moge zrobić na lubelskim, bo tego dziada mam 120g. Piane łatwiej i taniej (nie płącisz za przesyłkę) dodać jeczmienne płatki błyskawiczne ile tych płatków z doświadczenia byś dodał na taki zasyp? bo ja próbowałem 50g ale efekty były marne wydaje mi się, że możesz spróbować tak jak mówiłeś - przecież to nie koniec świata piwo i tak się wypije a następnym razem zrobisz na większej ilości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Tyle, że ja mam 50g i spłukany student jestem . Zawsze moge zrobić na lubelskim, bo tego dziada mam 120g. Piane łatwiej i taniej (nie płącisz za przesyłkę) dodać jeczmienne płatki błyskawiczne ile tych płatków z doświadczenia byś dodał na taki zasyp? bo ja próbowałem 50g ale efekty były marne Ja nie używałem, ale kolega z uczelni teraz prawie do każdej warki rzuca. Podpytam -> Pytałem. 200-500g, gdzie 200 dla piw jasnych, np bitter. Z drugiej strony, u mnie tych chmieli nie będzie na 6kg pilz i 30l, tylko na 5kg i ok 20l (celuje w 13) Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 - 350g CaraPils w zamian za 350g pilsneńskiego czyli byłoby 5,65kg pils + 350g CaraPils - na polepszenie piany A co z tą pianą jest nie tak w przepisie? Ponoć to piwo słynie z trwałej i "wysokiej" piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 przepis przepisem, woda wodą, słody słodami a piana ucieka po 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Rozumiem. A na jakim etapie się je wrzuca i na jaki czas? Powinno się wtedy zredukować ilość zadanego słodu o konkretną ilość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Rozumiem. A na jakim etapie się je wrzuca i na jaki czas? Powinno się wtedy zredukować ilość zadanego słodu o konkretną ilość? chodziło mi o zastąpienie danej ilości pilsneńskiego daną ilością carapilsa - wrzuca się wszystko razem i normalnie się zaciera - traktujesz jak resztę słodów karmelowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Płatki jęczmienne błyskawiczne, robisz jak owsianke, np. NesVita., a następnie dodajesz na samym początku zacierania. No chyba, że uwzględniasz próbę białkową, to wydaje mi się, że po białkowej (Niech ktoś mnie poprawi, jeżeli źle myśle). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zaciera się wszystko razem od początku. Jak dasz więcej niż 400g na 20 litrów to dobrze by było zrobić przerwę białkową, bo płatki mają dużo białka. cml i pepek84 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 przepis przepisem, woda wodą, słody słodami a piana ucieka po 5min Wypij piwo w 3-4 minuty i nalej następne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Wypij piwo w 3-4 minuty i nalej następne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zaciera się wszystko razem od początku. Jak dasz więcej niż 400g na 20 litrów to dobrze by było zrobić przerwę białkową, bo płatki mają dużo białka. Zgoda właśnie rozwiązałeś mój dylemat co sie stało ze moim ostatnim stoutem owsianym. Piwo jest cholernie mętne , pijalne , ale ta mętność jest aż odczuwalna w ustach. Plus dla Ciebie. Na to jest jakaś proporcja ? Jak długą stosować przerwę białkową przy dużym udziale płatków ? Na około 25 litrów poszło 800 g płatków i zacierane 120 min w 67C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Nie ma bezpośredniej zależności. Przy ilości ponad 400g na 20l robię 15-20 minut, jak mniej to pomijam w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) przepis przepisem, woda wodą, słody słodami a piana ucieka po 5min Jak przegazujesz piwo to Ci też ucieknie - spróbuj porównać 2 butelki - mega schłodzoną i temp. pokojowa - nalej oba piwa do osobnych szklanek i porównaj - pamiętam jak moje pierwsze dwa pszeniczniaki były praktycznie bez piany i za poradą Josefika zrobiłem takie porównanie - trzeciego Weizena miałem już mniej gazowanego i z mega pianą. Edit: Zimne piwo powinno mieć trwalszą pianę - mniej CO2 ucieknie na raz przez co nie zniszczy piany. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez shayboos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor przepisu wskazuje ,żeby cały zasyp dodać do wody o temp 40 stopni. A wy jak robicie ? Nie lepiej dodać od razu przy 60-62 stopniach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Robię jak jest w przepisie - bo jeżeli robisz inaczej to już nie jest to to samo piwo. Pierwsze zrobiłem jak w przepisie, w następnym użyję Cascade zamiast lubelskiego, ale schemat zacierania bez zmian. Myślę, że zacieranie od 40 stopni ma wpływ na lepszą pianę w tym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Ja wrzucałem w 48°C. Jeśli dobrze rozumiem zamysł to chodzi o to, że podgrzewając przechodzisz przez kolejne przerwy, więc poszczególne enzymy będą działać, acz dość krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Właśnie rozlałem swoje. Ponieważ w jednj urwało mi główkę z butelki, pokosztowałem. Robiłem z Centennialemi. Zapowiada się świetne piwko, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 A ja zatarłem jednotemperaturowo i smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 oj jest setka pytań. A może dać kilo pale ale zamiast pilzneńskiego? A może bardziej słodko? Cała frajda piwowarzenia FurioSan i GrzegorzG 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Witam chciałbym zrobić piwo według tego przepisu będzie to moje pierwsze ale z chmielem marynką i lubelskim w granulacie mogłby mi ktoś podać ile chmielu mam dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 mogłby mi ktoś podać ile chmielu mam dodać szklana kula mi mówi, że garść marynki na 1h i ze 2 szczypty lubelskiego na 15 min. a tak całkiem serio to nie umiemy wróżyć i brak nam twoich danych do szacowania (co lubisz?, konkretnie jakie chmiele masz itd.) Zawsze możesz się kierować opisanym wzorcem http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Jak napisałem będzie to moje pierwsze piwo posiadam właśnie te chmiele tylko w granulacie,przepis znalazłem już po ich zakupie,tak bym kupił taki chmiel jak w przepisie.A teraz nie wiem jak zamienić szyszki na granulat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) GPH i wszystko jasne . Potem jeszcze pamiętać, że granulatu dajemy 15% mniej niż szyszek. Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Jak napisałem będzie to moje pierwsze piwo posiadam właśnie te chmiele tylko w granulacie,przepis znalazłem już po ich zakupie,tak bym kupił taki chmiel jak w przepisie.A teraz nie wiem jak zamienić szyszki na granulat właśnie ten wątek został założony przeze mnie z takim właśnie pytaniem o przeliczenie alfakwasów - przeczytaj wątek od pierwszego posta i powinieneś mieć jasność w temacie - jak nie to pytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się