pershi Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Plus to co zostaje uwięzione w chmielinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Bardzo proszę o sprawdzenie szczególnie przeliczenia chmielu - bo mam inną zawartość alfa kwasów i czy to dobrze obliczyłem Zobacz sobie u mnie w zapiskach # 9 Polskie 11°BLG. (http://www.piwo.org/topic/9013-browar-dziedziczak/) Robiłem jakieś nie całe 3 tygodnie temu i wyszły mi podobne ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Bardzo proszę o sprawdzenie szczególnie przeliczenia chmielu - bo mam inną zawartość alfa kwasów i czy to dobrze obliczyłem Zobacz sobie u mnie w zapiskach # 9 Polskie 11°BLG. (http://www.piwo.org/...ar-dziedziczak/) Robiłem jakieś nie całe 3 tygodnie temu i wyszły mi podobne ilości. Wyszło dobrze nachmielone? Próbowałeś go przed zlaniem na cichą? Będziesz jeszcze chmielił czymś na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Wyszło dobrze nachmielone? Próbowałeś go przed zlaniem na cichą? Będziesz jeszcze chmielił czymś na zimno? Próbowałem ale z moim doświadczeniem nie jestem w stanie powiedzieć czy jest wystarczająco nachmielone. Z wyliczeń wyszło około 60 IBU. Nie chmieliłem na zimno ale mam zamiar kilka butelek podczas rozlewania trochę dosłodzić (ksylitol). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Nie chmieliłem na zimno ale mam zamiar kilka butelek podczas rozlewania trochę dosłodzić (ksylitol). Marny pomysł, jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że ktoś to robi w piwach owocowych, ewentualnie w ciemnych, choś sam bym nawet w tych tego nie zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Marny pomysł A jak negatywnie może to wpłynąć na smak? jacek322 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Dla mnie wyraźnie słodki smak w piwie (z wyjątkiem milk stouta) to już negatywny wpływ. A tu jeszcze piwo dobrze nachmielone (60 IBU) - lubisz smak brzeczki po chmieleniu a przed zadaniem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 lubisz smak brzeczki po chmieleniu a przed zadaniem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 lubisz smak brzeczki po chmieleniu a przed zadaniem drożdży? Przekonałeś mnie - thnx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 (edytowane) Z piwa jestem już zadowolony. Padły opinie ,że jest bardzo bardzo dobre ,zdecydowanie lepsze od poprzedniego z puchy. Dodałem do zasypu trochę carapilsa. Piwo ma ładny bursztynowy kolor i mega aromat (nie spotkałem się w tym z żadnym ze znanych mi sklepowych browarów) Jedyne czego nie udało mi się osiągnąć to tej styropianowej piany. Jest raczej nietrwała. Jak juz opadnie to pozostaje jedynie na powierzchni cienka 2-3mm powłoka. Może coś robię nie tak ,ale to dopiero pierwsze zacierane piwo. Edytowane 13 Maja 2013 przez adrian1024 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 lubisz smak brzeczki po chmieleniu a przed zadaniem drożdży? Ja lubię, ale przed dodaniem chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Do mojego FAH takze dodałem słodu Carapils okolo 250 g na 30l i po dwóch tygodniach od zabutelkowania mam duzą trwałą pianę. Do refermentacji dalem syrop z cukru - 8g na litr. Nalewam schlodzone do okolo 6 stopni. Pamietaj ze czym szerszy kufel tym piana szybciej opada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Witam czy zamiast chmielu lubelskiego będzie pasował saaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Witam czy zamiast chmielu lubelskiego będzie pasował saaz Będzie - to baaaardzo bliscy kuzyni / kuzynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 A czy dodatek ok 0,5kg słodu pszenicznego bardzo zmieni smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Nie. Może da trochę aksamitności na języku, ale bardzo nie zmieni smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zastanawia mnie smak mojej WARKI#11. Dwa tygodnie po zabutelkowaniu nagazowanie osiągnęło już oczekiwany przeze mnie poziom, kolor jasno słomkowy z nutą zieloności i ciągle jeszcze mętne (pewnie od chmielu na zimno), chociaż od góry butelki zaczyna się już klarować. Ale najbardziej zastanawia mnie posmak soku owocowego, ale takiego kwaskowego, jakby z limonki, niedojrzałej cytryny; całość bardzo ciekawa i nawet miła w smaku, ale zupełnie nie spodziewana - bez tego tła piwo byłoby chyba smaczniejsze. Pije się to jak napój orzeźwiający, dopiero po chwili czuć goryczkę. Czy może to być wpływ chmielenia na zimno Lubelskim?? 20g chmielu leżało przez tydzień na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Może to posmak "trawiasty"? Wyczytałem, że lubelski zwietrzały lub w nadmiarze, tym bardziej na zimno może powodować takie posmaki. Sam nie miałem takiego problemu nigdy, to i więcej nie powiem. Dodam tylko, że moja wariacja na temat Polskiego Ale też była chmielona Lubelskim, na gorąco i na zimno. Z tym, że u mnie chmielone było na 68IBU i może dla tego nie poczułem trawiastych posmaków Edytowane 27 Czerwca 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Nie, jest przyjemny, nie trawiasty. Też czytałem, że lubelski niespecjalnie nadaje się na zimno, ale tylko taki już mi wtedy pozostał. Bo sprawa koloru, to chyba ewidentnie chmiel; smak chyba też no bo co by innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Może być to wina tak długiego chmielenia na zimno. Nie są to czasami posmakii aromaty trawiaste? Za późno. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Nie są to czasami posmakii aromaty trawiaste Raczej smak świeżej limonki (chociaż nie wiem jak smakuje trawa, może tak samo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 To zdecydowanie lubelski. Ja w swoim Polish Ale Single Hop: Lubelski miałem tego do przesytu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Jak kwaśne, to może być po prostu początek infekcji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Poczekam może się z czasem ułoży. Jak kwaśne, to może być po prostu początek infekcji... raczej nie, to nie "taka" kwaśność Edytowane 27 Czerwca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się