maciek1221 Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Witam Nastawiłem wczoraj warkę z brewkita cooper'sa (canadian Blonde). Użyłem do tego 1kg ekstraktu słodowego suchego, a teraz czytam w FAQ, że zaleca się użycia 1.2kg.. W instrukcji jednak była mowa o 1kg, tyle też zamówiłem. Nastawiłem wszystko wczoraj wieczorem, BLG w brzeczce (przed uzupełnieniem do objętości 22litrów) było wysokie, chyba ponad 20stopni. Dzisiaj rozwodniony roztwór ma zaledwie 6blg i piana na piwie nie pojawia się.. Martwi mnie ten brak burzliwej fermentacji, obok balona z tą warką stoją 2 balony z winem, które swoją fermentację w identycznych warunkach zaczynały w ciągu godziny... Czy ta ilość ekstraktu zepsuje to piwo i pozostawi je bez mocy? Czy coś zmieniać, dosypywać? Nie wiem, czy w moim mieście zdołam dostać ekstrakt (Lublin). Teraz piwo zaczęło bulkać, ale jest to rzadkie bulkanie, 1 raz na minutę czy dwie.. Czy to znaczy, że drożdże żyją i nie kupować nowych? Jeszcze wczoraj balon zasysał powietrze do środka... Pozdrawiam i prosiłbym o odpowiedź. E: Ok, chyba fermentacja rusza, bo pojawiają się bąbelki na powierzchni, to pewnie zalążki piany. Czy cos zmieniać z tym BLG? Edytowane 3 Marca 2013 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 W czym fermentujesz? Zasysał powietrze bo była różnica temperatury. Nie mierzyłeś blg w 20 stopniach z tego co widzę. I nie podałeś początkowej gęstości. Teraz zostaw to w spokoju. Niech fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 W szlanym balonie, dlatego nie zmierzyłem początkowego BLG w gotowej,rozwodnionej brzeczce. Dopiero dzisiaj wpadłem na pomysł jak tam zanurzyć urządzonko do pomiarów blg;) Nie wiem, mierzyłem w temperaturze pokojowej. Ok, a czy do brewkita na 22 litry wody powinno się uzyć 1kg ekstraktu słodowego czy większej ilości? Niepokoi mnie ta niska zawartość blg po 1 dniu, a nie chciałbym otrzymać piwa o smaku wody.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Każdy kto robił z puszki Ci powie, że im mniej wody dasz tym piwo bardziej treściwe. W instrukcji masz, 1 - 1,5kg. Nie wiem jakie było początkowe blg, ale jeżeli piszesz, że w temp pokojowej mierzyłeś, to znaczy, że pomiar masz błędny. Radzę zakupić termometr piwowarski, jeżeli się za piwo zabierasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Ok dzięki za odpowiedź. W takim razie zostawiam i z niecierpliwością czekam. Właśnie, czekam i nie widzę tej sławnej piany, mija już prawie dzień życia tego nastawu, i jest kilka plam piany wielkości monety 5zł. Czy to znaczy, że fermentuje i wszystko jest w porządku? Boje się, że te drożdże to jakaś lipa (dołączone do puszki). Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Witam. U mnie burzliwa to 1.5 dnia. Ale nie mam grzalki w baniaku i temp.ok 20-21 stopni quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Nie no chłopaki, jak ja zaczynałem nie miałem takich odjechanych rozkmin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się