Skocz do zawartości

Dr Rudi Amber Ale 12º BLG


optimusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem uwarzyć piwo na wzór z CP "Treściwe i delikatnie chmielone piwo o aromacie i posmaku trawy cytrynowej" z wykorzystaniem:

  • Słód pale ale 3,2 kg (5.,5-7,5EBC)
  • Słód bursztynowy 0,5 kg (on ma 30-70EBC to chyba można użyć karmelowy czerwony 40-60EBC zamiast niego ?)
  • Słód karmelowy czerwony 0,25 kg (40-60EBC)
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg (100-180EBC)
  • Chmiel dr Rudi, szyszki 50 g
  • Drożdże Safale US-05

ale potrzebuje schematu zacierania i przede wszystkim chmielenia.

Jakby ktoś mógł mi pomóc to byłbym wdzięczny.

Edytowane przez optimusek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Byłoby super tylko przy 50g to słabo z ilością żeby wychmielić i goryczkę i na zimno. Możesz zastąpić chmiel na goryczkę czymś innym a Rudia dać wtedy na cichą. Ten schemat 20g na 60min i 30g na 5min da nieco ponad 30IBU więc w połowie "stylowego" zakresu amber ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popełniłem tę warkę wczoraj :)

 

http://www.piwo.org/topic/8414-browar-piwny-ul/page__st__20#entry193436

 

Chmielenie wydawało mi się dość skromne, ale ostatecznie dałem tak jak było w przepisie. Według przepisu 20g Rudiego zostawić na cichą.

Powodzenia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale

  • Słód pale ale 3,2 kg
  • Słód bursztynowy 0,5 kg
  • Słód karmelowy czerwony 0,25 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

Chmielenie:

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min

"Chmiel dr Rudi, szyszki 20g - na zimno"

Objętość brzeczki - 22 l

Czyli robiłeś według przepisu CP ? jeśli tak to może jutro zacieram.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale

  • Słód pale ale 3,2 kg
  • Słód bursztynowy 0,5 kg
  • Słód karmelowy czerwony 0,25 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

Chmielenie:

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min

"Chmiel dr Rudi, szyszki 20g - na zimno"

Objętość brzeczki - 22 l

Czyli robiłeś według przepisu CP ? jeśli tak to może jutro zacieram.

 

Tak. Bez żadnych kombinacji, choć tak jak mówię, wydaje mi się, że chmielu jak na moje dość mało :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chmielu jest jak najbardziej okey, on ma być bardziej słodowy niż chmielowy i powiem Wam że jak na 1 tydzień cichej to piwo kosmiczne, już wiem że jeszcze jedną wareczkę taką zrobię bo smak ma cudowny! a co dopiero po leżakowaniu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chmielu jest jak najbardziej okey, on ma być bardziej słodowy niż chmielowy i powiem Wam że jak na 1 tydzień cichej to piwo kosmiczne, już wiem że jeszcze jedną wareczkę taką zrobię bo smak ma cudowny! a co dopiero po leżakowaniu ;)

No to tylko się cieszyć, bo nottinghamy sumiennie pracują nad tym piwkiem od niedzieli ;) Jak na tak lekkie piwko, to znając realia mojego browaru to leżakowanie potrwa tyle co refermentacja :D Mi bardziej smakują takie "świeże" piwka do 12 Blg. Czsami wręcz z czasem wyczuwam jakby pogorszenie w smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.