optimusek Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Witam. Chciałem uwarzyć piwo na wzór z CP "Treściwe i delikatnie chmielone piwo o aromacie i posmaku trawy cytrynowej" z wykorzystaniem: Słód pale ale 3,2 kg (5.,5-7,5EBC) Słód bursztynowy 0,5 kg (on ma 30-70EBC to chyba można użyć karmelowy czerwony 40-60EBC zamiast niego ?) Słód karmelowy czerwony 0,25 kg (40-60EBC) Słód karmelowy jasny 0,2 kg (100-180EBC) Chmiel dr Rudi, szyszki 50 g Drożdże Safale US-05 ale potrzebuje schematu zacierania i przede wszystkim chmielenia. Jakby ktoś mógł mi pomóc to byłbym wdzięczny. Edytowane 3 Marca 2013 przez optimusek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Zacierałbym na lenia 67-68°C. Chmieliłbym 20g Rudi na 60min i resztę na ostatnie 5min dla aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
optimusek Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 A chmielenia na zimno nie ma czasem ? bo ten posmak trawy cytrynowej chyba się bierze właśnie z chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Byłoby super tylko przy 50g to słabo z ilością żeby wychmielić i goryczkę i na zimno. Możesz zastąpić chmiel na goryczkę czymś innym a Rudia dać wtedy na cichą. Ten schemat 20g na 60min i 30g na 5min da nieco ponad 30IBU więc w połowie "stylowego" zakresu amber ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowak Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 mogę Ci dać foto kartki z Centrum Piwowarstwa bo warzyłem 3 tygodnie temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Popełniłem tę warkę wczoraj http://www.piwo.org/topic/8414-browar-piwny-ul/page__st__20#entry193436 Chmielenie wydawało mi się dość skromne, ale ostatecznie dałem tak jak było w przepisie. Według przepisu 20g Rudiego zostawić na cichą. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
optimusek Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale Słód pale ale 3,2 kg Słód bursztynowy 0,5 kg Słód karmelowy czerwony 0,25 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min "Chmiel dr Rudi, szyszki 20g - na zimno" Objętość brzeczki - 22 l Czyli robiłeś według przepisu CP ? jeśli tak to może jutro zacieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale Słód pale ale 3,2 kg Słód bursztynowy 0,5 kg Słód karmelowy czerwony 0,25 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min "Chmiel dr Rudi, szyszki 20g - na zimno" Objętość brzeczki - 22 l Czyli robiłeś według przepisu CP ? jeśli tak to może jutro zacieram. Tak. Bez żadnych kombinacji, choć tak jak mówię, wydaje mi się, że chmielu jak na moje dość mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
optimusek Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Ja lubie mało chmielone dlatego wybrałem ten przepis thx za chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowak Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 chmielu jest jak najbardziej okey, on ma być bardziej słodowy niż chmielowy i powiem Wam że jak na 1 tydzień cichej to piwo kosmiczne, już wiem że jeszcze jedną wareczkę taką zrobię bo smak ma cudowny! a co dopiero po leżakowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 chmielu jest jak najbardziej okey, on ma być bardziej słodowy niż chmielowy i powiem Wam że jak na 1 tydzień cichej to piwo kosmiczne, już wiem że jeszcze jedną wareczkę taką zrobię bo smak ma cudowny! a co dopiero po leżakowaniu No to tylko się cieszyć, bo nottinghamy sumiennie pracują nad tym piwkiem od niedzieli Jak na tak lekkie piwko, to znając realia mojego browaru to leżakowanie potrwa tyle co refermentacja Mi bardziej smakują takie "świeże" piwka do 12 Blg. Czsami wręcz z czasem wyczuwam jakby pogorszenie w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
optimusek Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 No i już siedzi w fermentorze. A to gotowanie szyszek chmielu http://www.youtube.com/watch?v=39L-aYFGHOc&feature=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się