czyzak Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) Otóż wymyśliłem sobie, że chcę zrobić sobie dość mocno chmielowe piwo, popatrzyłem jakie surowce mam w domu i wymyśliłem coś takiego: Słód Monachijski 3 kg Słód Pilzneński 1 kg Chmiel Lubelski 60 g (szyszki) Chmiel Marynka 40 g (szyszki) Drożdże Safale S-04 Zacieranie: 60-62 C - 15 minut 70-72 C - 40 minut 75-76 C - 10 minut Chmielenie: Po zagotowaniu 40 g Lubelskiego 45 minut do końca 40 g Marynki 10 minut do końca 20 g Lubelskiego Chcialbym dodać, że chce uzyskać dość mocno chmielowe piwo, średnio goryczkowe (może być mniej goryczkowe, ale żeby nie poszło w drugą stronę). Jak w waszej opinii wygląda ten zasyp. Coś zmienić? Może dodać jeszcze trochę chmielu? Edytowane 6 Marca 2013 przez czyzak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) trochę dziwne wykorzystanie chmielu w stosunku do tego co chcesz osiągnąć Poza tym coś się nie zgadza w przepisie - ile w końcu masz tych chmieli. Chmiel Lubelski 60 g (szyszki) Chmiel Marynka 40 g (szyszki) czy Chmielenie: Po zagotowaniu 40 g Lubelskiego 45 minut do końca 40 g Marynki 10 minut do końca 20 g Marynki Ja bym zrobił: Marynak 20g-60' Marynka 20g-30' Lubelski 40g-15' Lubelski 20g-5' Edytowane 6 Marca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 trochę dziwne wykorzystanie chmielu w stosunku do tego co chcesz osiągnąć Poza tym coś się nie zgadza w przepisie - ile w końcu masz tych chmieli. Chmiel Lubelski 60 g (szyszki) Chmiel Marynka 40 g (szyszki) czy Chmielenie: Po zagotowaniu 40 g Lubelskiego 45 minut do końca 40 g Marynki 10 minut do końca 20 g Marynki Jak bym zrobił: Marynak 20g-60' Marynka 20g-30' Lubelski 40g-15' Lubelski 20g-5' To co proponujesz zmienić? A co do tego to zwykłe niedopatrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 tak jak pisałem, marynkę daj na goryczkę, ale podziel na pół, żeby było jej mniej, a lubelski jest zdecydowanie lepszy na aromat. czyli Marynak 20g-60' Marynka 20g-30' Lubelski 40g-15' Lubelski 20g-5' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 A masz zawartość alfa kwasów podaną do tego chmielu ? i napisz ile jakiego w końcu jest bo jeszcze nie jestem pewien :-) To by pomogło obliczyć IBU i łatwiej można określić efekt. Generalnie Leszcz007 proponuje korekcję w dobrą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 W tym roku dawałem 50g Marynki w granulacie i nie jest mocno chmielowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 tak, @jacer masz racje, bo odczucie goryczki to mocno subiektywna sprawa. Poza tym marynka, marynce nie równa (jak to z babami) kwestia plantacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) @leszczu dzięki wielkie zrobię tak jak mówisz. @gacek: Marynka 7,8%, Lubelski: 3,1% Edytowane 6 Marca 2013 przez czyzak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Niezbyt mocna ta Marynka, IMO możesz śmiało dać 30g na start i 10g po pół godziny. Podaj jeszcze ile litrów chcesz robić, to policzę co z tego teoretycznie wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 tylko on nie chce goryczki a smak chmielowy.. w takim przypadku ja większość chmielu dałbym na drugą połowę gotowania.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 @gacek: Marynka 7,8%, Lubelski: 3,1% no to jeśli zrobisz jak pisze Leszcz007 to otrzymasz całkowite IBU 39,6 czyli taki średnio nachmielony pilsener ( wg bjcp właściwe dla tego stylu jest 35-45 IBU ) z tego 31,8 będzie w goryczce a reszta w aromacie więc goryczka będzie raczej słaba do średniej. Liczyłem dla 20 litrów i w mojej opinii to nie będzie "mocno chmielowe piwo" głównie ze względu na małą ilość alfa w Lubelskim. Żeby jego znaczenie wzmocnić proponuję Marynka 20g-60' Marynka 20g-30' Lubelski 40g-20' Lubelski 20g-10' wtedy IBU końcowe wskoczy na 42,1 z czego 10,3 będzie w aromacie co powinno dość dobrze powodować uczucie chmielowści. pomyślałbym też o chmieleniu na zimno o ile masz możliwości i wiedzę jak to robić. Generalnie ilość chmielu jaką dysponujesz i jego zawartość alfa kwasów daje małe szanse na zrobienie czegoś mocno chmielowego, choć żeby określić co dla ciebie znaczy "mocno" przydałoby się jakieś porównanie do piwa z rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 @gacek zrobię chmielenie po twojemu i zobaczę co z tego wyjdzie. Chmielu jeszcze jak coś to trochę mam więc pomyślę o chmieleniu na zimno tylko powiedz mi ile i jakiego chmielu byś użył bo planuję zakupy małe zrobić niedługo to bym do tego celu ewentualnie dokupił jakbym nie miał. Mam jeszcze trochę marynki i lubelskiego na stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi