czyzak Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) Otóż wymyśliłem sobie, że chcę zrobić sobie dość mocno chmielowe piwo, popatrzyłem jakie surowce mam w domu i wymyśliłem coś takiego: Słód Monachijski 3 kg Słód Pilzneński 1 kg Chmiel Lubelski 60 g (szyszki) Chmiel Marynka 40 g (szyszki) Drożdże Safale S-04 Zacieranie: 60-62 C - 15 minut 70-72 C - 40 minut 75-76 C - 10 minut Chmielenie: Po zagotowaniu 40 g Lubelskiego 45 minut do końca 40 g Marynki 10 minut do końca 20 g Lubelskiego Chcialbym dodać, że chce uzyskać dość mocno chmielowe piwo, średnio goryczkowe (może być mniej goryczkowe, ale żeby nie poszło w drugą stronę). Jak w waszej opinii wygląda ten zasyp. Coś zmienić? Może dodać jeszcze trochę chmielu? Edytowane 6 Marca 2013 przez czyzak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) trochę dziwne wykorzystanie chmielu w stosunku do tego co chcesz osiągnąć Poza tym coś się nie zgadza w przepisie - ile w końcu masz tych chmieli. Chmiel Lubelski 60 g (szyszki) Chmiel Marynka 40 g (szyszki) czy Chmielenie: Po zagotowaniu 40 g Lubelskiego 45 minut do końca 40 g Marynki 10 minut do końca 20 g Marynki Ja bym zrobił: Marynak 20g-60' Marynka 20g-30' Lubelski 40g-15' Lubelski 20g-5' Edytowane 6 Marca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 trochę dziwne wykorzystanie chmielu w stosunku do tego co chcesz osiągnąć Poza tym coś się nie zgadza w przepisie - ile w końcu masz tych chmieli. Chmiel Lubelski 60 g (szyszki) Chmiel Marynka 40 g (szyszki) czy Chmielenie: Po zagotowaniu 40 g Lubelskiego 45 minut do końca 40 g Marynki 10 minut do końca 20 g Marynki Jak bym zrobił: Marynak 20g-60' Marynka 20g-30' Lubelski 40g-15' Lubelski 20g-5' To co proponujesz zmienić? A co do tego to zwykłe niedopatrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 tak jak pisałem, marynkę daj na goryczkę, ale podziel na pół, żeby było jej mniej, a lubelski jest zdecydowanie lepszy na aromat. czyli Marynak 20g-60' Marynka 20g-30' Lubelski 40g-15' Lubelski 20g-5' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 A masz zawartość alfa kwasów podaną do tego chmielu ? i napisz ile jakiego w końcu jest bo jeszcze nie jestem pewien :-) To by pomogło obliczyć IBU i łatwiej można określić efekt. Generalnie Leszcz007 proponuje korekcję w dobrą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 W tym roku dawałem 50g Marynki w granulacie i nie jest mocno chmielowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 tak, @jacer masz racje, bo odczucie goryczki to mocno subiektywna sprawa. Poza tym marynka, marynce nie równa (jak to z babami) kwestia plantacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) @leszczu dzięki wielkie zrobię tak jak mówisz. @gacek: Marynka 7,8%, Lubelski: 3,1% Edytowane 6 Marca 2013 przez czyzak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Niezbyt mocna ta Marynka, IMO możesz śmiało dać 30g na start i 10g po pół godziny. Podaj jeszcze ile litrów chcesz robić, to policzę co z tego teoretycznie wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 tylko on nie chce goryczki a smak chmielowy.. w takim przypadku ja większość chmielu dałbym na drugą połowę gotowania.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 @gacek: Marynka 7,8%, Lubelski: 3,1% no to jeśli zrobisz jak pisze Leszcz007 to otrzymasz całkowite IBU 39,6 czyli taki średnio nachmielony pilsener ( wg bjcp właściwe dla tego stylu jest 35-45 IBU ) z tego 31,8 będzie w goryczce a reszta w aromacie więc goryczka będzie raczej słaba do średniej. Liczyłem dla 20 litrów i w mojej opinii to nie będzie "mocno chmielowe piwo" głównie ze względu na małą ilość alfa w Lubelskim. Żeby jego znaczenie wzmocnić proponuję Marynka 20g-60' Marynka 20g-30' Lubelski 40g-20' Lubelski 20g-10' wtedy IBU końcowe wskoczy na 42,1 z czego 10,3 będzie w aromacie co powinno dość dobrze powodować uczucie chmielowści. pomyślałbym też o chmieleniu na zimno o ile masz możliwości i wiedzę jak to robić. Generalnie ilość chmielu jaką dysponujesz i jego zawartość alfa kwasów daje małe szanse na zrobienie czegoś mocno chmielowego, choć żeby określić co dla ciebie znaczy "mocno" przydałoby się jakieś porównanie do piwa z rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 @gacek zrobię chmielenie po twojemu i zobaczę co z tego wyjdzie. Chmielu jeszcze jak coś to trochę mam więc pomyślę o chmieleniu na zimno tylko powiedz mi ile i jakiego chmielu byś użył bo planuję zakupy małe zrobić niedługo to bym do tego celu ewentualnie dokupił jakbym nie miał. Mam jeszcze trochę marynki i lubelskiego na stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się