Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
W dniu 31.12.2019 o 22:23, anteks napisał:

pod koniec gotowania

IMG_20191231_190727.jpg

I to w kociołku taki piękny wynik? jak to nie tajemnica to poproszę o recepturę bo też się przymierzam do czegoś mocniejszego na coobrze ale obawiam się czy nie będzie problemów z cyrkulacją brzeczki i filtracją 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, marny_popis napisał:

I to w kociołku taki piękny wynik? jak to nie tajemnica to poproszę o recepturę bo też się przymierzam do czegoś mocniejszego na coobrze ale obawiam się czy nie będzie problemów z cyrkulacją brzeczki i filtracją 

żadna tajemnica po prostu dłuuuugie gotowanie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A przed gotowaniem ile było? i jakiej wielkości warka, mimo wszystko jeśli można prosić recepturę będę wdzięczny bo będę próbował pierwszy raz czegoś mocniejszego i wolałbym posiłkować się sprawdzonym przepisem, będę wdzięczny 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, marny_popis napisał:

A przed gotowaniem ile było? i jakiej wielkości warka, mimo wszystko jeśli można prosić recepturę będę wdzięczny bo będę próbował pierwszy raz czegoś mocniejszego i wolałbym posiłkować się sprawdzonym przepisem, będę wdzięczny 

To był taki teścik. Przed gotowaniem było około 20l 19blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 323

Dzisiaj testowy porterek

Wiedeński 3kg

Monachijski 3kg

Pilzneński 2kg

Special B 0,5kg

Special W 0,5kg

Biscut 0,5kg

Cararoma 0.5kg

Palony 0,5kg

Marynka 30g

Lubelski 30g

 

 Zacierane w Royalu na 2 razy

65'C 60 min

- Pilzneński 2kg

- Monacjijski 1kg

- Wiedeński 1kg

Wyszło 20l 12blg i w tym zacierana następna

- Wiedeński 2kg

-Monachijski 2kg

Special B 0,5kg

Special W 0,5kg

Biscut 0,5kg

Cararoma 0.5kg

62'C 30min

72'C 30min

78'C 10 min-  dodany palony

gotowanie 60min

 

0' 30g Marynki

55' 30g Lubelski

Wyszło  około 25l 22blg

zadane gęstwą W34/70

 

 

 

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

@anteks, wybacz ale odkopię temat sprzed prawie 5lat. Chodzi o recepturę grodzisza, przeczytałem ja i mam pytanie, napisałeś słód wędzony, możesz określić czym on był wędzony? Jakim drewnem, i czy robiłeś to sam?

Edytowane przez Juniorek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Juniorek napisał:

@anteks, wybacz ale odkopię temat sprzed prawie 5lat. Chodzi o recepturę grodzisza, przeczytałem ja i mam pytanie, napisałeś słód wędzony, możesz określić czym on był wędzony? Jakim drewnem, i czy robiłeś to sam?

Sam nigdy nie wędziłem, myśle że to był jęczmienny wędzony steinbach lub weyerman

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka 326 Pils 03.04.20 ze słodów śrutowanych otrzymanych od pi pi pi pi ?

Musiałem po 30 min przecierania przez sito wylać i wsypać "swoje" słody

Godzinę później

Warka 326 bis

skład

Pilzneński 5kg

Marynka 30g

Lubelski 30g

Whirfloc 1/3 tabl

 

Zacieranie w Royalu

62'C 30min

72'C 30min

Gotowanie 90min

60' Marynka

30' Lubelski

Wyszło 27l 12,5blg

 

 

 

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 327

Polskie ale OKTAWIA 

Trzecie piwo w tym tygodniu

Pale Ale 5kg

Oktawia 50g

 

Zacieranie w Royalu

67'C 60min

78'C 10min

 

Gotowanie 60min

60' Oktawia 30g

10' Oktawia 20g

 

Wyszło 27l 12blg

ps czas pracy 4 godz

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

warka 329 18.07.20

Pale ale 5kg

mieszanka amerykańskich chmieli 140g

zacieranie w Royalu

67'C 60min

78'C 10min

Gotowanie 60min

15min 70g chmielu

w chłodzeniu 70g chmielu

chłodzenie chłodnicą

zadane Danstar - Nottingham

zdjęcia z warzenia powyżej

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 330 SHPIPA ;)

skład

Pilzneński Malteurop 5kg

Zula 160g

Zacieranie Royal

68'C 60min

78'C min

Gotowanie 60min

15min 70 Zula

w chłodzeniu 90g Zula

przygotowanie wody lodowej do chlodzenia

 

 

 

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.