lutek Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Po Artezanowym Brown'ie, który mi baaardzo smakuje postanowiłem uwarzyć coś podobnego. Sugerując się trochę recepturami i stanem słodów w magazynku wymyśliłem taki zasyp (niestety nie mam słodu Brown i dlatego a'la Brown Porter): 4,00 kg pilzneński 0,25 kg Carawheat 0,20 kg pszeniczny czekoladowy 0,10 kg pszenica prażona 0,10 kg pszeniczny jasny 45' w 64 °C 15' w 72 °C 60' 25 g Styrian Golding 60' 10 g East Kent Golding 10' 10 g East Kent Golding wg Brewtargeta powinienem wycelować w 12 Blg, 24 IBU i 57 EBC Zważywszy na moje znikome doświadczenie mam dwa pytania: 1. Myślicie, że coś fajnego z tego wyjdzie? 2. Dobrze kombinuję, żeby prażoną pszenicę i czekoladowy pszeniczny wrzucić na jakieś 5-10 ostatnich minut przerwy 72°C? pozdrawiam i z góry dzięki za w miarę szybki odzew...bo za moment zaczynam podgrzewanie wody ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Dobrze kombinujesz. Wyjdzie dobre piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Może się podpnę bo dziś miałem o to samo zapytać Czy z takiego zasypu i chmielenia wyjdzie coś podobnego po porteru Artezana? 3,75 kg Pale Ale 0,5 kg karmelowy 600 EBC 0.5 kg Brown 189 EBC 0,1 kg jęczmień prażony zacieranie 60 min ~ 67 stopni 40 g Fuggles na 60' 20 g Fuggles na 10' 12,5 Blg, 54 EBC, 29 IBU Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Ten karmelowy weź jaśniejszy. I pół kilo słodu brown będzie Ci się układało w piwie przez 3 miesiące, jak nie lepiej. Ale ogólnie wyjdzie Ci dobry porter. Bardzo podobny do mojego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Ok dzięki:) Może dodam jeszcze z 400 g płatków jęczmiennych i dodam parę litrów i z 0,5 Blg, będzie jeszcze bardziej jak Twój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Płatki wiele nie zmieniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 ale mi dzisiaj wydajność wyszła...25 litrów 12 Blg zadane Nottinghamami...kolorek ładny, i w smaku brzeczka nie wydaje się bardzo gorzka z paloności...zobaczymy za kilka dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Płatki wiele nie zmieniają. Trochę więcej piwa będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 u mnie taka wersja z resztek ziaren wykopanych z wiader i worków pilzneński 3,6kg monachijski 0,5 pszeniczny 0,2kg pszeniczny czekoladowy 0,2 wiedeński 0,2 carafa III specjal 0,15 50 stopni 30 min 64 stopnie 75 min 75 stopnie 10 min chmielenie marynka 15g 60 min cascade 15g 45 min --- na zimno citra 20g na dwa tygodnie. 11 plato 23 IBU 43 EBC 4,8 % alc dziwny dodatek syrop klonowy pod koniec gotowania 100ml spasteryzowany na zimno do cichej 100ml ciekawe o ile podniesie % ? co wy na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Karmelowego jakiegoś nie masz z pół kilo? No ale jak nie masz, to nie, i bez tego powinno wyjść dobre. I w miarę szybko będzie zdatne do picia. Tylko nad tą Citrą na zimno bym się pozastanawiał, ale piłem już porter chmielony na zimno Galaxy i był całkiem dobry, choć kontrowersyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 dzięki za opinię - to takie mocno eksperymentalne ma być, w wersji 1.1 będzie lepiej - też się zastanawiam co wniesie i co Citra, tu pozostawiam sprawę otwartą jako że to przeca nie IPA czy AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Podpinam się pod temat bo właściwie chodzi o to samo. 4 warka, 1 podejście do brown porteru, więc z chęcią wysłucham waszych uwag. 3,2 kg Pale Ale 0.42 kg Brown 175 EBC 0,24 kg Crystal 150 EBC 0,20 kg Pszeniczny czekoladowy 0,16 kg Carapils zacieranie 60 min ~ 67 stopni 20 g Galaxy (15,4%) na 60' 15 g Centennial (11%) na 10' Safale S-04 Na stanie mam tylko Galaxy, Centennial i Amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 nie za krótko to zacieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Wystarczy. Chmiele nie ten teges, ale coś w podobie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ale ogólnie wyjdzie Ci dobry porter. Bardzo podobny do mojego. Też się podepnę: - jaka woda? miękka/twarda? jakieś dodatki? czy nie ma znaczenia? - mam do dyspozycji essex, mangrove dark ale, nottingham i windsor - które wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zasyp wygląda dobrze, wywaliłbym z niego co najwyżej carapils. Ale co do chmieli, to oprócz tego, że nie ten teges, to może ich być trochę za dużo na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Woda z kranu, drożdże dowolne, byle nie za wytrawne. Essexy mi za bardzo nie podeszły, nieco zbyt wytrawne, pozostałe będą ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Według BS niby 30 ibu. Bardzo będzie czuć Amerykę przy takiej ilości chmielu? Pszeniczny czekoladowy lepiej na ostanie 15 minut zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Może być od początku. Z IBU bym zjechał trochę, to nie jest mocno chmielowe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ok, zmieniłem na 15g Galaxy -> 24 ibu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Witam Chciałbym uwarzyć mocniejszego brown portera, robie porządki zapasów. Mam do dyspozycji Dużo pilsu pale ale 1kg ważny do stycznia 0,5kg brown bursztynowy 1kg ważny do stycznia pale chocolate 0,25kg czekoladowy 0,1kg 400 ebc ważny do stycznia czekoladowy 0,25kg 1200ebc monachijski 1 o,5kg ważny do stycznia carabohemian 0,15kg caraamber 0,5kg ważny do stycznia karmelowy jasny 0,2kg ważny do stycznia carafa III special 0,15kg 50g wiliamette 40g marynki 25g ekg 10g zeus Do tego świeża gęstwa us05 Chciałbym około 18-20 blg i pozbyć się jak najwięcej starych słodów. chmielenie marynka na 60', ekg na 20' Edytowane 23 Marca 2016 przez -julian- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Pół kilo brown, tę ćwiartkę czekoladowego, z pół kilo karmelowego i resztę ze słodów podstawowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Ten bursztynowy może być? A jakby jeszcze dodał pale chocolatte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Bursztynowy to nie karmel, tylko opiekany jak brown tylko łagodniejszy. Możesz użyć zamiennie, piwo się szybciej ułoży ale i tak będzie ze 3 miesiące czekania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się