Jump to content

a'la Brown Porter


lutek

Recommended Posts

Po Artezanowym Brown'ie, który mi baaardzo smakuje postanowiłem uwarzyć coś podobnego.

Sugerując się trochę recepturami i stanem słodów w magazynku wymyśliłem taki zasyp (niestety nie mam słodu Brown i dlatego a'la Brown Porter):

 

4,00 kg pilzneński

0,25 kg Carawheat

0,20 kg pszeniczny czekoladowy

0,10 kg pszenica prażona

0,10 kg pszeniczny jasny

 

45' w 64 °C

15' w 72 °C

 

60' 25 g Styrian Golding

60' 10 g East Kent Golding

10' 10 g East Kent Golding

 

wg Brewtargeta powinienem wycelować w 12 Blg, 24 IBU i 57 EBC

 

Zważywszy na moje znikome doświadczenie mam dwa pytania:

1. Myślicie, że coś fajnego z tego wyjdzie?

2. Dobrze kombinuję, żeby prażoną pszenicę i czekoladowy pszeniczny wrzucić na jakieś 5-10 ostatnich minut przerwy 72°C?

 

pozdrawiam i z góry dzięki za w miarę szybki odzew...bo za moment zaczynam podgrzewanie wody ;-)

Link to comment
Share on other sites

Może się podpnę bo dziś miałem o to samo zapytać

Czy z takiego zasypu i chmielenia wyjdzie coś podobnego po porteru Artezana?

 

3,75 kg Pale Ale

0,5 kg karmelowy 600 EBC

0.5 kg Brown 189 EBC

0,1 kg jęczmień prażony

 

zacieranie 60 min ~ 67 stopni

 

40 g Fuggles na 60'

20 g Fuggles na 10'

 

12,5 Blg, 54 EBC, 29 IBU

 

Co sądzicie?

Link to comment
Share on other sites

Ten karmelowy weź jaśniejszy.

 

I pół kilo słodu brown będzie Ci się układało w piwie przez 3 miesiące, jak nie lepiej.

 

Ale ogólnie wyjdzie Ci dobry porter. Bardzo podobny do mojego. ;)

Link to comment
Share on other sites

ale mi dzisiaj wydajność wyszła...25 litrów 12 Blg zadane Nottinghamami...kolorek ładny, i w smaku brzeczka nie wydaje się bardzo gorzka z paloności...zobaczymy za kilka dni

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

u mnie taka wersja z resztek ziaren wykopanych z wiader i worków

  • pilzneński 3,6kg
  • monachijski 0,5
  • pszeniczny 0,2kg
  • pszeniczny czekoladowy 0,2
  • wiedeński 0,2
  • carafa III specjal 0,15

50 stopni 30 min

64 stopnie 75 min

75 stopnie 10 min

 

chmielenie

marynka 15g 60 min

cascade 15g 45 min

---

na zimno citra 20g na dwa tygodnie.

 

11 plato

23 IBU

43 EBC

4,8 % alc

 

dziwny dodatek syrop klonowy pod koniec gotowania 100ml

 

spasteryzowany na zimno do cichej 100ml

 

ciekawe o ile podniesie % ?

co wy na to ?

Link to comment
Share on other sites

Karmelowego jakiegoś nie masz z pół kilo? No ale jak nie masz, to nie, i bez tego powinno wyjść dobre. I w miarę szybko będzie zdatne do picia.

 

Tylko nad tą Citrą na zimno bym się pozastanawiał, ale piłem już porter chmielony na zimno Galaxy i był całkiem dobry, choć kontrowersyjny.

Link to comment
Share on other sites

dzięki za opinię - to takie mocno eksperymentalne ma być, w wersji 1.1 będzie lepiej - też się zastanawiam co wniesie i co Citra, tu pozostawiam sprawę otwartą jako że to przeca nie IPA czy AIPA.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Podpinam się pod temat bo właściwie chodzi o to samo. 4 warka, 1 podejście do brown porteru, więc z chęcią wysłucham waszych uwag.

 

3,2 kg Pale Ale

0.42 kg Brown 175 EBC

0,24 kg Crystal 150 EBC

0,20 kg Pszeniczny czekoladowy

0,16 kg Carapils

 

zacieranie 60 min ~ 67 stopni

 

20 g Galaxy (15,4%) na 60'

15 g Centennial (11%) na 10'

 

Safale S-04

 

Na stanie mam tylko Galaxy, Centennial i Amarillo.

Link to comment
Share on other sites

Ale ogólnie wyjdzie Ci dobry porter. Bardzo podobny do mojego.

 

Też się podepnę:

- jaka woda? miękka/twarda? jakieś dodatki? czy nie ma znaczenia?

- mam do dyspozycji essex, mangrove dark ale, nottingham i windsor - które wybrać?

Link to comment
Share on other sites

Zasyp wygląda dobrze, wywaliłbym z niego co najwyżej carapils. Ale co do chmieli, to oprócz tego, że nie ten teges, to może ich być trochę za dużo na goryczkę.

Link to comment
Share on other sites

Według BS niby 30 ibu. Bardzo będzie czuć Amerykę przy takiej ilości chmielu? Pszeniczny czekoladowy lepiej na ostanie 15 minut zacierania?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Witam 

 

Chciałbym uwarzyć mocniejszego brown portera, robie porządki zapasów. 

 

Mam do dyspozycji 

Dużo pilsu 

pale ale 1kg ważny do stycznia 

0,5kg brown 

bursztynowy 1kg ważny do stycznia 

pale chocolate 0,25kg

czekoladowy 0,1kg 400 ebc ważny do stycznia 

czekoladowy 0,25kg 1200ebc

monachijski 1 o,5kg ważny do stycznia 

carabohemian 0,15kg 

caraamber 0,5kg ważny do stycznia 

karmelowy jasny 0,2kg ważny do stycznia 

carafa III special 0,15kg 

 

50g wiliamette 

40g marynki 

25g ekg 

10g zeus 

 

Do tego świeża gęstwa us05 

 

Chciałbym około 18-20  blg i pozbyć się jak najwięcej starych słodów. chmielenie marynka na 60', ekg na 20'

Edited by -julian-
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.