robkiz Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Mysle ze to by trzeba zrobic jakies badania. Nie chce mi sie bowiem wierzyc zeby przy odpowiednio duzym worku z chmielem i ciezarkiem stopien ekstrakcji byl znaczaco nizszy. Zwlaszcza jak sobie toto stoi tydzien czy ile tam trzymamy na cichej. Ja ostatnio zastosowalem najnowszy wynalazek: woreczek do prania nacyckowników. Niezadowolony z popularnych woreczkow muslinowych ze sklepu piworwarskiego poszukiwalem alternatywy. Okazal sie nia wlasnie taki syntetyczny, zamykany na zamek worek do prania bielizny. Ma on kubature okolo 2 moze 3L wkladam do srodka szklany przycisk do paprieru a calosc jest na tyle sztywna ze nie zapada sie pod wlasnym ciezarem. Chmiel w srodku dosc dobrze pecznieje i rozlazi sie po calym worku. Ewentualnie mozna raz na jakis czas ruszyc fermentorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Z tym workiem to dobry pomysł Ja szukając rzeczy na aukcjach trafiłem jeszcze na worki do filtracji wina i do filtracji zuzytego oleju roslinnego celem zatankowania samochodu. Do tego znane już worki do filtracji farby i torebki na herbatę, jest w czym wybierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Mysle ze to by trzeba zrobic jakies badania. Nie chce mi sie bowiem wierzyc zeby przy odpowiednio duzym worku z chmielem i ciezarkiem stopien ekstrakcji byl znaczaco nizszy. Zwlaszcza jak sobie toto stoi tydzien czy ile tam trzymamy na cichej. http://www.piwo.org/topic/4318-tlumaczenie-z-byo-na-temat-chmielenia-na-zimno/#entry184043 i wyżej w tym wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Ja podczas rozlewu używam filtratora z oplotu. Póki co sprawdza się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Pończocha sprawdza się świetnie, szkoda kasy na te filtry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) Pończocha sprawdza się świetnie, szkoda kasy na te filtry. sprawdzę pończochę - filtry się przydają tak czy inaczej jak ktoś parzy liściastą herbatę Usiu - napisz jaka ma być ta pończocha - czy taka nylonowa highend? czy zwykła stópka wystarczy Edytowane 23 Października 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Ja tam zwyklaka żonie podprowadziłem. Działa świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Tu masz opis co i jak z pończochą: http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__st__140?do=findComment&comment=207847 Pończocha zwykła tylko za pierwszym razem pogotuj dłużej bo może być barwiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Usiu - napisz jaka ma być ta pończocha - czy taka nylonowa highend? czy zwykła stópka wystarczy Ja używam jakiejś najzwyczajniejszej, najjaśniejszej, szukałem niebarwionej, ale takich nie znalazłem. Przed pierwszym użyciem wygotowałem ją porządnie. Tu sobie zlewam przez pończochę https://www.facebook.com/photo.php?fbid=509748435766091&set=a.509747645766170.1073741840.364826306924972&type=3&theater Pończocha dobrze się sprawdza przy granulacie, przy szyszce polecam na wlot wężyka założyć druciak kuchenny, bo szyszka lubi zapchać wąż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denwer Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dzisiaj pierwszy raz filtrowałem przed butelkowaniem, specjalnie kupionymi na ten cel, torebkami t-sac. Niestety torebka pękła więc musiałem szukać szybko jakiejś alternatywy. Stópka (pończocha) zdała egzamin idealnie dlatego torebki uważam jednak za dosyć ryzykowne rozwiązanie. Nie jestem specjalistą ale obstawiam, że efekt końcowy jest taki sam w przypadku torebki jak i w przypadku pończochy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketrabpl Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 hej.Przy ostatniej mojej warce w zasadzie pod sam koniec filtracji ta torebeczka też mi pękła i cały chmiel popłynął dalej. Dzisiaj już jak widziałem, że robi sie coraz większa to ją co chwila zmieniałem. Następnym razem to pończocha bedzie filtrowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 jakby się jednak skusił na tę metodę to odradzam - polecam pończochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi