rita1230 Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 witam Warze piwo od roku ze słodów gotowych i zauważyłem że niektóre piwa zwłaszcza ciemne mają dłóższa fermentacje niż tydzień. Czy rozlewać po tygodniu do butelek czy jeszcze czekać aż piana z powieżchni zniknie. Bardzo bym prosił o wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Rozlewasz kiedy gęstość się nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 powieżchni powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 A tak przy okazji, mam takie cuś: Bailing w pszenicy odfermentował do 3 z kawałkiem, stoi w miejscu, ale na powierzchni ciągle wytwarza się drobniutka, gustowna piana. Jest 10 dzień. Lać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 A tak przy okazji, mam takie cuś: Bailing w pszenicy odfermentował do 3 z kawałkiem, stoi w miejscu, ale na powierzchni ciągle wytwarza się drobniutka, gustowna piana. Jest 10 dzień. Lać? Czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Siadam i czekam wobec tego. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 I nie zaglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 sprawdzac Blg.. np. przy S-05 piana stoi po skończeniu fermentacji.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Na WB06 było zadziałane. Staram się nie zaglądać. Obserwowałem rurkę i bulkało sobie normalnie, potem koło szóstego dnia wygasło i w tej chwili mam równy poziom w rurce, lekuchną pianę i chyba ustabilizowanego Bailinga. Drożdże pływają po wierzchu. W drugim fermentatorze mam sytuację odwrotną: siedzi tam bitter na S04 od 9 dni i piany ani śladu, drożdże pływają a rurka sobie od czasu do czasu (tak co 5-7 min.)pyrknie. Ale tu i tak mam plan zostawienia tego na jeszcze ze trzy tygodnie bez zaczepiania i nie przelewania na oddzielną cichą, więc niech sobie siedzi, nic niepojącego ani w smaku ani w wyglądzie nie widzę, nawet Bailinga nie mierzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rita1230 Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Rozlewasz kiedy gęstość się nie zmienia. jaka gęstość ,jak ją mierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rita1230 Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Gold Ekspert 800 postów 34 pkt. Nazwa browaru Rockowy Browar Domowy d-mol Rok założenia:2011 Liczba warek:27 i rośnie Lokalizacja:Wrocław browar I nie zaglądać. piwo robie w butli szklanej to mam stały podgląd ,a jak mierzyć gęstość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) jaka gęstość ,jak ją mierzyć http://www.wiki.piwo.org/Areometr Takim cudem techniki. jak ? Praktycznie najważniejsze narzędzie w piwowarskim warsztacie. Generalnie gęstość to tak jak by zawartość cukru w brzeczce/piwie. Znając gęstość(zawartość cukru) możesz wiedzieć czy fermentacja nadal trwa i obliczyć potencjalna zawartości alkoholu w gotowym piwie. Nie zaglądać to znaczy nie otwierać pokrywy fermentora w czasie fermentacji - najlepiej przez kilka dni.Nie robić zdjęć piany, braku piany. Fermentor zostaw poza ludzkim wzrokiem i światłem Kolego musisz troszkę jeszcze poczytać Edytowane 10 Marca 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 witam Warze piwo od roku ze słodów gotowych i zauważyłem że niektóre piwa zwłaszcza ciemne mają dłóższa fermentacje niż tydzień. Czy rozlewać po tygodniu do butelek czy jeszcze czekać aż piana z powieżchni zniknie. Bardzo bym prosił o wskazówki. Warzysz piwo od roku i jeszcze nie wiesz co to balingomierz/cukromierz?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 A tak przy okazji, mam takie cuś: Bailing w pszenicy odfermentował do 3 z kawałkiem, stoi w miejscu, ale na powierzchni ciągle wytwarza się drobniutka, gustowna piana. Jest 10 dzień. Lać? Daj im jeszcze ze 3 dni. Myślę że już koniec fermentacji aczkolwiek warto jeszcze poczekać te kilka dni co byś wybuchowych niespodzianek nie miał. Wb-06 z reguły szybko się uwijają (choć i zdarzyło się u mnie podobnie jak u Ciebie że fermentacja zwolniła) Szkoda że nie zrobiłeś fotek. Teraz jednak już tam nie zaglądaj i daj im te 3 dni na dojedzenie tego co ewentualnie zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Fotek nie robiłem bo w tej pianie moim zdaniem nie ma nic niepokojącego. Ona się dalej utrzymuje i jest aktywna (tzn. bąbelki pękają i tworzą się nowe). Zostawiam do piątku. Za to w drugim fermentatorze gaz się wydziela a piany już zupełnie wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Gold Ekspert 800 postów 34 pkt. Nazwa browaru Rockowy Browar Domowy d-mol Rok założenia:2011 Liczba warek:27 i rośnie Lokalizacja:Wrocław browar I nie zaglądać. piwo robie w butli szklanej to mam stały podgląd ,a jak mierzyć gęstość Trochę namieszałem, ale chciałem zapytać się rita1230 jak myje butlę po burzliwej? Szczególnie kołnierz, który się tworzy na powierzchni brzeczki. Bo mnie w plastikowym fermentorze zajmuje to ok. 1minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się