rita1230 Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 witam Warze piwo od roku ze słodów gotowych i zauważyłem że niektóre piwa zwłaszcza ciemne mają dłóższa fermentacje niż tydzień. Czy rozlewać po tygodniu do butelek czy jeszcze czekać aż piana z powieżchni zniknie. Bardzo bym prosił o wskazówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Rozlewasz kiedy gęstość się nie zmienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 powieżchni powierzchni Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 A tak przy okazji, mam takie cuś: Bailing w pszenicy odfermentował do 3 z kawałkiem, stoi w miejscu, ale na powierzchni ciągle wytwarza się drobniutka, gustowna piana. Jest 10 dzień. Lać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 A tak przy okazji, mam takie cuś: Bailing w pszenicy odfermentował do 3 z kawałkiem, stoi w miejscu, ale na powierzchni ciągle wytwarza się drobniutka, gustowna piana. Jest 10 dzień. Lać? Czekać Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Siadam i czekam wobec tego. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 I nie zaglądać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 sprawdzac Blg.. np. przy S-05 piana stoi po skończeniu fermentacji.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Na WB06 było zadziałane. Staram się nie zaglądać. Obserwowałem rurkę i bulkało sobie normalnie, potem koło szóstego dnia wygasło i w tej chwili mam równy poziom w rurce, lekuchną pianę i chyba ustabilizowanego Bailinga. Drożdże pływają po wierzchu. W drugim fermentatorze mam sytuację odwrotną: siedzi tam bitter na S04 od 9 dni i piany ani śladu, drożdże pływają a rurka sobie od czasu do czasu (tak co 5-7 min.)pyrknie. Ale tu i tak mam plan zostawienia tego na jeszcze ze trzy tygodnie bez zaczepiania i nie przelewania na oddzielną cichą, więc niech sobie siedzi, nic niepojącego ani w smaku ani w wyglądzie nie widzę, nawet Bailinga nie mierzyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rita1230 Posted March 10, 2013 Author Share Posted March 10, 2013 Rozlewasz kiedy gęstość się nie zmienia. jaka gęstość ,jak ją mierzyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
rita1230 Posted March 10, 2013 Author Share Posted March 10, 2013 Gold Ekspert 800 postów 34 pkt. Nazwa browaru Rockowy Browar Domowy d-mol Rok założenia:2011 Liczba warek:27 i rośnie Lokalizacja:Wrocław browar I nie zaglądać. piwo robie w butli szklanej to mam stały podgląd ,a jak mierzyć gęstość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 (edited) jaka gęstość ,jak ją mierzyć http://www.wiki.piwo.org/Areometr Takim cudem techniki. jak ? Praktycznie najważniejsze narzędzie w piwowarskim warsztacie. Generalnie gęstość to tak jak by zawartość cukru w brzeczce/piwie. Znając gęstość(zawartość cukru) możesz wiedzieć czy fermentacja nadal trwa i obliczyć potencjalna zawartości alkoholu w gotowym piwie. Nie zaglądać to znaczy nie otwierać pokrywy fermentora w czasie fermentacji - najlepiej przez kilka dni.Nie robić zdjęć piany, braku piany. Fermentor zostaw poza ludzkim wzrokiem i światłem Kolego musisz troszkę jeszcze poczytać Edited March 10, 2013 by Lusterko87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 witam Warze piwo od roku ze słodów gotowych i zauważyłem że niektóre piwa zwłaszcza ciemne mają dłóższa fermentacje niż tydzień. Czy rozlewać po tygodniu do butelek czy jeszcze czekać aż piana z powieżchni zniknie. Bardzo bym prosił o wskazówki. Warzysz piwo od roku i jeszcze nie wiesz co to balingomierz/cukromierz?????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 A tak przy okazji, mam takie cuś: Bailing w pszenicy odfermentował do 3 z kawałkiem, stoi w miejscu, ale na powierzchni ciągle wytwarza się drobniutka, gustowna piana. Jest 10 dzień. Lać? Daj im jeszcze ze 3 dni. Myślę że już koniec fermentacji aczkolwiek warto jeszcze poczekać te kilka dni co byś wybuchowych niespodzianek nie miał. Wb-06 z reguły szybko się uwijają (choć i zdarzyło się u mnie podobnie jak u Ciebie że fermentacja zwolniła) Szkoda że nie zrobiłeś fotek. Teraz jednak już tam nie zaglądaj i daj im te 3 dni na dojedzenie tego co ewentualnie zostało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 Fotek nie robiłem bo w tej pianie moim zdaniem nie ma nic niepokojącego. Ona się dalej utrzymuje i jest aktywna (tzn. bąbelki pękają i tworzą się nowe). Zostawiam do piątku. Za to w drugim fermentatorze gaz się wydziela a piany już zupełnie wcale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ster Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 Gold Ekspert 800 postów 34 pkt. Nazwa browaru Rockowy Browar Domowy d-mol Rok założenia:2011 Liczba warek:27 i rośnie Lokalizacja:Wrocław browar I nie zaglądać. piwo robie w butli szklanej to mam stały podgląd ,a jak mierzyć gęstość Trochę namieszałem, ale chciałem zapytać się rita1230 jak myje butlę po burzliwej? Szczególnie kołnierz, który się tworzy na powierzchni brzeczki. Bo mnie w plastikowym fermentorze zajmuje to ok. 1minuty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now