qni Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Kiedy i jak się zbiera gęstwę górnej fermentacji, jak i gdzie ją przechowywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Generalnie : po burzliwej fermentacji zlewasz piwo z nad osadu a do osadu dodajesz 1-2 litry wody ( w zależności od naczynia jakim dysponujesz. Dobrze mieszasz i przelewasz do kolejnego naczynia ( słoja, kolby ). Po ok 1-2 godzinach powstają warstwy : od góry : - piwo - lekko przezroczysta ciecz w kolorze piwa - woda z dobrymi drożdżami - mleczna ciecz przypominająca herbatę z mlekiem - drożdże - jasne błotko na dnie - śmieci ( obumarłe drożdże , chmiel itd ) - ciemne błotko na dnie Odlewasz wodę z dobrymi drożdżami do innego zdezynfekowanego słoja i możesz tak trzymać w lodówce. Po 1 -2 dniach drożdże osiądą na dnie w postaci jasnej warstwy błotka a woda się sklaruje. Takie drożdże możesz wykorzystać od razu zlewając tylko wodę a błotko zadając do piwa, lub zrobić z nich starter. Jeśli trzymasz w lodówce to kilka godzin przed zadaniem należy je wyjąć z lodówki aby wyrównać temperatury. To w skrócie, w szczegółach najlepiej na youtube wklepać "yeast washing" i pierwsze 30 wyników zobrazuje Ci to co napisałem powyżej Edytowane 11 Marca 2013 przez gacek depesz, CONTI i Usiu 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Po ok dniu leżakowania mam coś takiego czy mam odlać górną warstwę - piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Możesz odlać, ale ja bym nic teraz nie ruszał. Dopiero przed zadaniem do świeżej brzeczki zlałbym warstwę nad drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Tylko nie do tego słoika, bo od razu wypieni się na maksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Tylko nie do tego słoika, bo od razu wypieni się na maksa nie rozumiem, możesz rozwinąć myśl? a jakoś dbać o nie? dopiero za 3 tygodnie będę warzył. Czy taka ilość wystarczy do kolejnej warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Do lodówki włóż. Czy starczy, zależy od tego jaki starter zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Skrót myślowy Ja kiedyś zrobiłem tak, że zlałem wodę znad drożdży i wlałem starter z brzeczki podczas warzenia Nie mogłem wtedy zatamować piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 ... Czy starczy, zależy od tego jaki starter zrobisz. Jakieś rady? Moja warka to ok 10l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 nie wiem jaki duży to słoik bo ze zdjęcia tego nie widać. ale na 10l to na pewno wystarczy. możesz przy następnej warce zlać płyn z góry i dolać trochę piwa już wystudzonego, zamieszać i przelać do fermentora ...natomiast ja preferuje wcześniej z wysłodzin zebrać z 2litry brzeczki ,zagotować osobno ok 20min ,schłodzić i dolać do słoiczka z drożdżami aby je pobudzić do działania przed zadaniem do większej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Jakieś rady? Moja warka to ok 10l na jeden hektolitr piwa potrzeba 0,6l takiej gęstwy czyli proporcjonalnie będziesz potrzebował 60ml na 10l dla spokoju i z racji tego że gęstwa będzie przechowywana nieco dłużej możesz przyjąć dla spokoju 70ml. Tak więc reasumując, na pewno wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się