Zomol Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Mam prośbę o ocenę i co ewentualnie zmienić. Czy z takiego zasypu otrzymam ok 20 litrów 12°Blg przy wydajności 70%? Pilzneński 2kg Pszeniczny 1kg Pszenica niesłodowana 1kg Płatki owsiane 0.5kg Biscuit 100g Pszenice i płatki kleikuje w 68°C przez 15min, następnie zagotuje Zacieranie 15l wody: 52°C - 30min 62°C - 30min 72°C - 30min Gotowanie 60min: Sorachi Ace 14%ak 7g - 60min Sorachi Ace 14%ak 8g - 5min kolendra 15g na ( 5g - 10min, 10g - 5min) skorka z 3-4 pomarańczy i 1 cytryny ok 100g ( połowa - 10min, reszta na 5min) kardamon 3g - 10min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Wywal słód pszeniczny,zamiast niesłodowanej pszenicy - płatki pszenne błyskawiczne.Chmiel jakiś stary (zwietrzały)polski daj Kardamon ? a po co ? Spróbuj taki zasyp 11 blg : 2,5kg Pils 1,6 kg płatków pszennych błyskawicznych 30g Marynki z prywatnej uprawy 20g Kolendry zmielonej 50 g skórki z pomarańczy Hiszpańskiej Nic nie musisz kleikować tyko go gara i zacierasz Będziesz Pan zadowolony Edytowane 11 Marca 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Sorachi Ace jest bez sensu. Daj Lubelski. Aromat Sorachi Ace w tym akurat piwie będzie zagłuszony przez intensywne aromaty cytrusowe. Kardamon też bym wywalił, więcej w nim korzennych smaków niż cytrusowych. Edytowane 11 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Na wstępie sorki Zomol, że się wbijam do Twojego tematu. Też planuje robić Wita i myślałem nad przepisem z Piwowara nr. 3 2,5 kg pilzneńskiego 2,25 kg płatków pszenicznych błyskawicznych 0,25kg płatków owsianych błyskawicznych 20g East Kent Golding 15g Saaz 7g kolendry 20g Curacao I kilka pytań. 1. Czemu lepiej nie dawać ziaren pszenicy i owsa zmielonych zamiast płatków błyskawicznych? 2. Jakie drożdże " popularne " mogą być użyte do Witbiera? 3. Czy jest sens chmielić Marynką i Lubelskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 1. Czemu lepiej nie dawać ziaren pszenicy i owsa zmielonych zamiast płatków błyskawicznych? 2. Jakie drożdże " popularne " mogą być użyte do Witbiera? 3. Czy jest sens chmielić Marynką i Lubelskim? 1. Można, po ześrutowaniu trzeba je dłużej kleikować niż płatki, to wszystko. Jeżeli zastosujesz pszenicę i owies to śrutuj je osobno. 2. Tylko dedykowane, z suchych np. Brewferm Blanche. 3. Wit jest chmielony b.delikatnie i to "szlachetnymi" chmielami - Lubelski będzie pasował b.dobrze. marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się