pontius Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Witam, Planując uwarzyć lagera wiedeńskiego, jakiś czas temu zakupiłem następujący zestaw słodów i chmielów: - 3 kg słodu wiedeńskiego - 1 kg słodu monachijskiego - 70 g słodu zakwaszającego ph 3,4-3,6 - 150 g słodu karmelowego jasnego 20-30 EBC - 150 g słody Caramunich 80-100 EBC - 30 g chmielu Hallertau Tradition 6,6% AA Niestety teraz warunki mi nie pozwolą na fermentację w odpowiednio niskiej temperaturze. Czy ktoś ma może pomysł jakie drożdże górnej fermentacji zrobiłyby z tego coś ciekawego? Z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Użyj Wyeast 1007 German Ale albo Danstar Nottingham, będzie z tego Polish ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 będzie z tego Polish ale. No prawie Polskie Ale - opis ,ale i tak polecam Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Zasyp i chmiel do polish ale nie pasują, tym niemniej dobrego bezstylowca też da się zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Albo US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 też robiłbym na US05 , chyba najbardziej uniwersalne drożdże jeśli chodzi o ich profil. Aktualnie mam w butelkach dwa piwa na dosyć podobnym do siebie zasypie i chmieleniu zrobione jedne na w34-70 , a drugie na us05 , i powiem że główna różnica pochodzi od dekokcji którą zrobiłem do lagera. I myślę , że gdyby nie ona to trudno byłoby wyczuć że są robione na innych drożdżach. Tyle , że piwo na us05 fermentowałem w raczej dolnym zakresie temperatur ( nie przekraczającej 18 C ) W piwie z dekokcją nie było karmelowych słodów , a w ale poszło 0,1 kg caramunich i 0,1 caraaroma ( reszki ) a i tak karmelowość w tym piwie jest zdecydowanie mocniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 No prawie Polskie Ale - opis Zasyp i chmiel do polish ale nie pasują, zapomniałem, że to już osobny styl się zrobił i trzeba się go trzymać postaram się poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Dzięki za podpowiedzi Chyba spróbuję na Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Dzięki za podpowiedzi Chyba spróbuję na Danstar Nottingham. Rowniez obstawialbym danstarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Myślicie, że warto dodać do tego piwa jakiś chmiel aromatyczny do chmielenia na zimno? (po krótkiej przerwie w końcu wróciłem do warzenia - teraz na Kaszubach ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Bez tego zakwaszającego, zrobiłbym z tego ALTa. Może być alt na danstarach w sumie, byle w chłodku (najwyżej 17 stopni). Oczywiście lepiej dać wyeast 2565 koelsch, albo coś dedykowanego. Jak nie zalezy Ci na BJCP, zrób z chmieleniem na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się