Niph Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Lidlowski to sacharyna z tego co wyczytałem - jak najbardziej się nada o ile tylko smak komuś pasuje. Wypróbowałem sugarela - w gorącej kawie, po posłodzeniu 4 tabletki (normalna dawka - 3 łyżeczki cukru) kawa jest mało słodka, nawet bardzo, i czuć smak słodzika, plus extra - "glut" jak po aspartamie Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Lidlowski to sacharyna z tego co wyczytałem - jak najbardziej się nada o ile tylko smak komuś pasuje. Wypróbowałem sugarela - w gorącej kawie, po posłodzeniu 4 tabletki (normalna dawka - 3 łyżeczki cukru) kawa jest mało słodka, nawet bardzo, i czuć smak słodzika, plus extra - "glut" jak po aspartamie bo to nadal niestety słodzik, dla porównania ksylitol jest rewelacyjny w smaku, ale gorzej dla portfela - 70zł za dwa kilo jednak boli. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Na ksylitol trzeba uważać. Kupiłem 3kg, niby oryginalny, zapakowany szczelnie, zgrzana torba itd. Wydał się podejrzany bo cydr nie był za słodki za to mocno nagazowany. Właśnie od piątku trwa eksperyment. 2l wody, DAF 1,5g, drożdże lalvin 71B, ksylitol 60g. Właśnie jest 3bar na manometrze i jeszcze fermentuje. Czy możliwa jest hydroliza tego ksylitoliu, jakiś rozpad do innych cukrów? Jak skończę eksperyment podzielę się szerszą informacją. Jutro jeszcze wykonam podobny test na ksylitolu z innego źródła. 30zł za cukier to stanowczo za drogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Ktoś już pisał o tym na forum, że ksylitol w dobrej cenie ze znaczkiem CE (China Export ) może powodować takie objawy, z powodu dużej zawartości sacharozy. Wiec należy zaopatrywać się w niego w pewnych źródłach - kiedyś chyba leszcz007 podawał namiary na jakiś wypróbowany sklep we Wrocławiu Cena jest faktycznie bolesna, ale warzymy dla siebie (a z ksylitolem pewnie dla LP) i raczej idziemy w jakość, a nie "dobrą cenę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Ten nie był w dobrej, ale normalnej ok 30zł plus przesyłka. Nie był też CE, tylko z finskiej firmy. Niestety istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest rozsypywany w Polsce. Jeśli okaże się to prawdą zgłoszę to do producenta. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć jakie badanie należałoby wykonać i gdzie by udowodnić, że jest tam cukier buraczany lub inny fermentujący? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Sprawa wygląda następująco. Użytkownik z alledrogo http://allegro.pl/show_user.php?uid=22462145&type=fb_all&feedback_type=fb_recvd_neg xylitol_1747. Kolega kupował u niego w listopadzie, zeszłego roku. Skoro ortęby i inne rzeczy fałszował, to czemu nie ksylitol firmy Danisco. Nie sądzę by tak duży koncern pozwolił sobie na mieszanie go z cukrem. No cóż na razie jest 3,3bar na manometrze. Pewnie ok 40-50% było tam cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Właśnie od piątku trwa eksperyment Jakieś wyniki?? Sam jestem ciekaw, bo mam w planach dosładzanie właśnie ksylitolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Konto zawieszone, więc coś z nim było nie tak najwyraźniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 my nie używamy innych słodzików niz ksilitol i sobie mocno chwale jedyna wada to cena ale cóż płać i płacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Właśnie od piątku trwa eksperyment Jakieś wyniki?? Sam jestem ciekaw, bo mam w planach dosładzanie właśnie ksylitolem. Fermentacja zatrzymała się na 3,3bar. Jak ktoś umie policzyć ile cukru może wytworzyć takie ciśnienie w 2l wody przy temp 22C. Będzie można mniej więcej oszacować ile tam było cukru a ile ksylitolu. Dodałem 60 gramów na 2l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 a na jakiej się zaczęła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się