profik Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Slabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) #72 APAwarzone 30.04.2016Surowce fermentowalne: Pale ale 2,3kg, Pilzneński 2kg, Biscuit 0,4kg, Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg, Pszeniczny 0,2kg Chmiele: Citra 35g, Amarillo 25g, Cascade 20g, Centennial,10g, Chinook 10g Drożdże: Gozdawa West Coast - uwodnione suchary Schemat zacierania: 52°C - 10' 67°C - 60' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 17+7,5 (1,5ml)+7,5 (1,5ml)Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' Centennial 10g, Chinook 10g, Citra 10g 30' Cascade 20g 3 dni cichej Citra 25g, Amarillo 25g Wyszło 22l - 14,1Brix Fermentacja w lodówce 16°C Brak wolnych fermentorów, kegów - jak żyć... Edytowane 1 Maja 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 a majówka w tym roku na balkonie... bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 jaki cudny ociekacz bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 majówka w tym roku na balkonie Inwencja twórcza Cię nadal nie opuszcza FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Schładzarka przepływowa: lodówka turystyczna - 0zł wąż silikonowy 20m - 0zł 3 X PET 1,5l - 0zł poszewka, resztki karimaty, taśma klejąca - 0zł worek lodu 1kg - 2,5zł Koszt łączny 2,5zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Schładzarka przepływowa: lodówka turystyczna - 0zł wąż silikonowy 20m - 0zł 3 X PET 1,5l - 0zł poszewka, resztki karimaty, taśma klejąca - 0zł worek lodu 1kg - 2,5zł Koszt łączny 2,5zł Czyli nadal w formie jesteś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Szkoda że laczki nie kubota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Kuboty są na 3 Maja, pierwszego nie świętujemy... FurioSan, Jakub M i Wajcha 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 pierwszego nie świętujemy a to dlaczego? Przecież to święto ludzi pracy i nie w CCCP go wymyślili ino na cześć zdarzenia w hameryce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Wyklęty powstań ludu ziemi tej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Wyklęty powstań ludu ziemi tej... Też mam chęć coś wtrącić politycznego ale obiad układa się i nie chcę tego zakłócać Chłodziarka przepływowa na medal. Idea Adama Słodowego niech żyje ! O znowu politycznie zabrzmiało . Taki dzień. Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewlover Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Surowce fermentowalne: Pale ale 2,3kg, Pilzneński 2kg, Biscuit 0,4kg, Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg, Pszeniczny 0,2kg Słód biscuit daje efekt bardziej bułki paryskiej czy petit beurre? oklaski za schładzarkę! Nie tylko Adam Słodowy - myślę, że sam Angus MacGyver by się takiego dokonania nie powstydził! A i ociekacz zacny... Edytowane 5 Maja 2016 przez brewlover Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 (edytowane) #73 Witbierwarzone 11.05.2016Surowce fermentowalne: Pilzneński 5kg Pszeniczny 1kg Owies niesłodowany 1kg Płatki pszenne błyskawiczne 2,4kg Chmiele: Hallertau Tradition 50g Drożdże: [A] Gozdawa Clasic Begian Witbier [ B]Brewferm Blanche Raczek dzięki za drożdże. Dodatki inne: Curacao 25g Kolendra 30g Skórka z 3 pomarańczy Łuska gryczana 2,5l - do filtracji Schemat zacierania: 54°C - 10' 63°C-120' 80°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 28+17+13Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' - cały chmiel 8' - 15g kolendry i skórka z pomarańczy 4' - 15g kolendry i curacao Wyszło 40l 13,3°BrixOwies skleikowanyKolendra "zmoździeżowana"Łuska wypłukanaHopstoper się spisał. Edytowane 12 Maja 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Warka #67 zabutelkowana. A 108g/litr wody wyszło 36x0,5l. B 102g/ litr wody wyszło 34x0,5l Gazowane w dolnej granicy stylu 2,3v Warka #70 WKP wygrała bitwę, składnikiem X były suszone śliwki, do nagazowania poszło 150g. cukru wyszło 42x0,5l Warka #72 opuściła lodówkę. Edytowane 15 Maja 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 #74 APA SH Equinoxwarzone 14.05.2016Surowce fermentowalne: Pilzneński 3kg Pale Ale 1kg Carabelge 0,3kg Pszeniczny 0,2kg Chmiele: Equinox 100g Drożdże: FM52 - Amerykański sen - starter 1l Dodatki inne:Schemat zacierania: 55°C - 10' 64°C - 25' 72°C - 25' 76°C - 25' Wysładzanie i filtracja: 13+8+8Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' - 20g 30' - 10g 15' - 10g 0' - 20g Na zimno 40g na 3 dni Wyszło 21l 13,4°BrixFermentacja w 16°CWoda do wysładzania zakwaszona 1,5 ml kwasu fosforowego 75% na partie.Czas chłodzenia do 14°C 4,5' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 #69 zlana do butelek. [A] odfermentowało do 10,5°Brix 37x0,5 110g cukru/litr wody [ B] odfermentowało do 10,5°Brix 40x0,5 117g cukru/litr wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) #75 American Rye Stoutwarzone 22.05.2015Surowce fermentowalne: Pilzneński [MEP] 4kg Żytni [DMGP] 1kg Karmelowy 300 [DMGP] 0,5kg Czekoladowy 1200 [DMGP] 0,5kg Palony jęczmień [DMGP] 0,15kg Chmiele: Cascade 50g Chinook 40g Drożdże: Gozdawa USWC gęstwa po #73 Schemat zacierania: 67°C - 90' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 16,5+7,5+7,5Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' Chinook 15' Cascade 25g 5' Cascade 25g Wyszło 22l 16°BrixKwas fosforowy 75% 1ml na partię wody do wysładzania Do filtracji dodana łuska gryczana wymoczona i wypłukana. Edytowane 22 Maja 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Schemat chmielenia: 60' Chinook 15' Cascade 25g 5' Cascade 25g a mówiłem żeby nie dawać tego Chinooka na goryczkę? Mówiłem, teraz będziecie się męczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Oczywiście mówiłeś ale: Po 1 to nie było go aż tyle. Po 2 na pewno wyjdzie pyszne bardzo dobre. Po 3 to tylko 22l. Po 4 jakby coś "nie pykło" to liczę że koledzy pomogą. Edytowane 23 Maja 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Pyszne nie bedzie, co najwyzej bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Pyszne nie bedzie, co najwyzej bardzo dobre Zapomniałem, już się poprawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Po 4 jakby coś "nie pykło" to liczę że koledzy pomogą. ja wyjeżdzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Starego misia na sztuczny miód chcesz złapać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się