Mały Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Po 4 jakby coś "nie pykło" to liczę że koledzy pomogą.ja wyjeżdzam Szwagier nie mówi się ja wyjeżdżam tylko wjeżdżam albo wchodzę w taki projekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) #76 AAA Single Hop Amarillo warzone 29.05.2016Surowce fermentowalne: Pilzneński 2 kg Pale Ale 2 kg Bursztynowy 0,5kg Caraaroma 0,3 kg Karmeowy 30 0,2 kg Chmiele: Amarillo 100g Drożdże: FM52 I zbiór po #74 Schemat zacierania: 64°C - 75' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 15+7,5+6,5Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: FWH 40g Reszta na 3 dni cichej Wyszło 21,5l 13°BrixWoda do wysładzania zakwaszonaFermentacja w lodówce 16°CŚrutownik do kalibracji.Nowy hopstoper jest ok Edytowane 29 Maja 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Dzis? Dzis burze - skisnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 U nas wczoraj burze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Woda do wysładzania zakwaszona przeca już skisłe FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 #77 Saisonwarzone 03.06.2016Surowce fermentowalne: Pilzneński 3,5kg Pszeniczny 0,85kg Wiedeński 0,5kg Caramunich 0,25kg Chmiele: Aramis 30g Strisselspalt 50g Drożdże: Danstar Belle Saison świeża saszetka Dodatki inne: Curacao 25g Reszta cukru kandyzowanego z dubbla +/-0,3kg Schemat zacierania: 68°C - 30' 72°C - 30' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 16+8+8Czas gotowania: 65Schemat chmielenia: Aramis 65' Strisselspalt 20g 20' Strisselspalt 30g na zimno 3 dni 10ml kwasu mlekowego 80% do zacierupo 1ml k.m. do wysładzania21l-15°BrixFermentacja startowała w 16°C dziś podniesienie do 18°C Na razie stopuje z warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 #77 dostało 3 miejsce w Toruńskich Bitwach Piwowarów w ck. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Czyli pyszne nie było! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Pyszna to nie była apa, bo jakby była to bym się bił o 1 bądź 2 miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Warka #71A zeszła do 12°Brix, co daje 9,3%alk. 7x0,5 i 39x0,33 91g cukru/litr wody. Warka 71B zeszła do 10°Brix co daje 11% alk. 10x0,5 i 41x0,33 Warka #76 poszła do kega bez pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 (edytowane) #78 Zemsta Strzegomiawarzone 18.09.2016Surowce fermentowalne: Pale ale [DMGP] 2kg., Owsiany [Fawcett] 1kg., Płatki owsiane 1kg., Jęczmień palony [DMGP] 0,3 kg., Caraaroma [Weyermann] 0,2 kg., Carafa I special [Weyermann] 0,2 kg. Chmiele: EKG 50g. Drożdże: s 04 uwodnione suchary Dodatki inne: gips piwowarski łyżeczka Schemat zacierania: 67-66°C - 60' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 15+7,5+7,5Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' EKG 30g., 15' EKG 20g. Woda zakwaszona 1,5ml kwasu mlekowego na partię.Wyszło 18l. 11 brix. Edytowane 18 Września 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) #79 Szalony Szwagier Szczodrze Sypnął Szyszką SH Szyszka Szwagra warzone 19.09.2016Surowce fermentowalne: Pilzneński [GM] 4,5kg., Słód CAR (?) 0,3kg. Chmiele: Szyszka Szwagra 300g. Drożdże: us 05 uwodnione suchary Schemat zacierania: 65°C - 60' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 15+7,5+7,5Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Do zacieru 50g., 60' - 50g., 30' - 30g., 15' - 30g., 0' - 30g., 3 dni cichej 110g. Woda do wysładzania zakwaszona 1,5ml kwasu fosforowego na partię.Wyszło 21l13,3 brix. Fermentacja w 16°CPozdro Szwagier! Edytowane 19 Września 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Szyszka Szwagra 300g. nice! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Ciekawe czy piwo będzie udane na tych chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Musi być dobre! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 To czekam na jedną butle do degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 #80 Dry Stoutwarzone 08.10.2016Surowce fermentowalne: Pale ale 5kg., Płatki jęczmienne 1,2kg., Monachijski 1kg., Jęczmień palony 0,5kg., Czekoladowy 1200 0,25kg. Chmiele: Iunga 50g. Drożdże: S 04 gęstwa (I) WLP 004 bez startera Dodatki inne: Gips piwowarski 2 łyżeczki do zacieru Schemat zacierania: 67°C - 90' 72°C - 20' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 24+16+16Czas gotowania: 75Schemat chmielenia: 60' cały chmiel Wyszło 20l 13,3 Brix (S 04) i 19l 11 Brix (WLP).Okrągłą 80 warkę uczciliśmy w następujący sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Pięknie a jak wam Argus smakował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 #80 Dry Stout warzone 08.10.2016 Surowce fermentowalne: Pale ale 5kg., Płatki jęczmienne 1,2kg., Monachijski 1kg., Jęczmień palony 0,5kg., Czekoladowy 1200 0,25kg. Chmiele: Iunga 50g. Drożdże: S 04 gęstwa (I) WLP 004 bez startera Dodatki inne: Gips piwowarski 2 łyżeczki do zacieru Schemat zacierania: 67°C - 90' 72°C - 20' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 24+16+16 Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: 60' cały chmielWyszło 20l 13,3 Brix (S 04) i 19l 11 Brix (WLP).Okrągłą 80 warkę uczciliśmy w następujący sposób. Jak zupa z gwoździa? ;-)Pięknie a jak wam Argus smakował? Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Ja wiem czy zupa z gwoździa dry stout jak dry stout imho. Argus bardzo spoko, a porter łódzki to dla mnie prawdziwe odkrycie. Za tydzień Rye Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) #81 Żytni StoutSurowce fermentowalne: Pale ale 5,1 kg., Żytni 5 kg., Czekoladowy 1200 0,55 kg., Jęczmień palony 0,3 kg. Chmiele: Marynka 50 g., EKG 30 g. Drożdże: S 04 gęstwa (II) WLP 004 gęstwa (I) Dodatki inne: gips piwowarski 2 łyżeczki łuska gryczana 2l do wysładzania Schemat zacierania: 37°C - 30' 66°C - 45' 72°C - 20' 80°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 33+14+14Czas gotowania: 65Schemat chmielenia: 65' Marynka 20' EKG Wpadł Seba, dzięki za asystę. Chwilę później brak prądu. Okazało się, że to zalany przedłużacz, a tak przy okazji sąsiedzi z dołu. Zasilacz od mieszadła spalił się przy próbie mieszania zacieru. Później było już z górki. 4,5 godziny wysładzania, zapchany hop stoper, Szwagier podskoczył na piwko i chłodzenie połowy warki na balkonie. Dziękujemy asystentom i zapraszamy ponownie!Po 3ml kwasu mlekowego na partię wysładzania.Wyszło 35l 15,8 brix. Edytowane 22 Października 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Dzięki wielkie za ugoszczenie, mam nadzieję że niedługo znów wpadnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Hardkorowy ten zytni stout :-) 50/50 to lubie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Stout owsiany wylądował w kegu Edytowane 22 Października 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) #82 Milk / Coffee Milk Stoutwarzone 22.09.2016Surowce fermentowalne: Pale ale 7kg., Czekoladowy 400 1kg., Jęczmień palony 0,5kg., Karmelowy 30 0,5kg., Abbey 0,2kg., Biscuit 0,1kg. Chmiele: EKG 70g., Boadicea 15g. Drożdże: S 04 gęstwa (III) WLP 004 gęstwa (II) Dodatki inne: Laktoza 1kg. na 10' gotowania, Jakaś kawa, parzona na zimno, do jednego wiadra na cichą, tak ze 100 g., Gips piwowarski dwie łyżeczki do zacieru. Schemat zacierania: 67°C - 50' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 29+15+15Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Cały chmiel na 60' Woda do wysładzania zakwaszona po 3ml kwasu mlekowego na partię.Wyszło 40l. 16 brix. Edytowane 22 Października 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się