Jarzyn_waleczny Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) #37 Amerykański Stout Owsiany warzone 11.04.2015 Surowce fermentowalne: Pale Ale [Optima] 4,5kg Czekoladowy 1200 [strzegom] 0,45kg Karmelowy 300 [strzegom] 0,45kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg Jęczmień palony [ireks] 0,125kg Chmiele: Cascade 50g Chinook 40g Drożdże:FM13 Irlandzkie ciemności III zbiór Schemat zacierania: 66-63,5°C - 60' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3+4,5+7,5+7,5 Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 60' Chinook 40g 15' Cascade 25g 5' Cascade 25g Wyszło 22l 15,1*Brix Dosyć wolna filtracja Receptura Scoobyego. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) #38 Citra Lager warzone 19.04.2015 Surowce fermentowalne: Pilzneński [bruntal] 5kg Carahell 0,25kg Chmiele: Citra 35g Amarillo 15g Drożdże:Fermentis w34/70 świeża saszetka Dodatki inne:5l wody RO Schemat zacierania: 66°C - 75' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 5+3+9+9 Czas gotowania: 70 Schemat chmielenia: Citra 20g 60' Citra 15g 20' Amarillo 15g 0' Filtracja po regulacji śrutownika bajka. Wyszło 25l 11,9°Brix Temperatura w lodówce 10°C Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 #39 Żytni Stout warzone 26.04.2015 Surowce fermentowalne: Pale Ale [Optima] 2,4kg Żytni {Optima] 2kg Karmelowy 300 [strzegom] 0,55kg Czekoladowy 1200 [strzegom] 0,25 Jęczmień prażony [ireks] 0,15kg Chmiele: EKG [5%ak] 15g Admiral [14%ak] 20g Drożdże:FM13 IV zbiór Schemat zacierania: 45°C - 25' - tylko żytni 68°C - 45' 72°C -20' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 18l 13,5l Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Admiral 60' EKG15' Czas powoli kończyć przygodę ze Stoutami. Filtracja 5h. Wyszło 21,l 12,7°BLG Szwagrom dzięki za EKG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Schemat chmielenia: Admiral 60' piłem niedawno Bittera SH Admiral - o ile to nie wynikało z infekcji ( bo IMO w piwie był kwas masłowy ) goryczka paskudna - tyle ze nie zalega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #40 Kolsch warzone 27.04.2015 Surowce fermentowalne: Pilzneński [bruntal] 3kg Monachijski [ireks] 0,5kg Pszeniczny ciemny [ireks] 0,5kg Wiedeński [strzegom] 0,25kg Chmiele:Lubelski [3,7%ak] 85g Drożdże:Gozdawa Old German Altbier 9 - świeża saszetka Schemat zacierania: 64°C - 40' 72°C - 20' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 14+2x8,7 Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 60'-27g 10'-58g Wyszło 17l 12,9°Brix trochę źle wyliczyłem. Z nowości w browarze pojawiły się 2 kegi pepsi, 2 kranowa kobra i reszta sprzętu do wyszynku. Na tą chwilę brak wolnych fermentorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) A majówkę spędzam tak #27 Tripel kopie jak dziki koń ale smakuje super. Edytowane 1 Maja 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Cały akademik cie uwielbia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Nie rozstawiłbym tego w akademiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Nie rozstawiłbym tego w akademiku. Ale z ciebie kawał ch.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Jak to chodźcie? Lodem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Chodzimy nogami a kega 24h przed wyszynkiem chłodzimy w lodówce. Warka #37 przelana do kega z wynikiem 9°Brix (4,66°Plato) co daje 5.1%alk. Warka #39 przelana na cichą z wynikiem 8,5°Brix (4,27°Plato) co daje 4,3%alk. Warka #40 przelana na cichą z wynikiem 7,9°Brix (3,72°Plato) co daje 4%alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Warka #38 przelana na cichą z wynikiem 5,2°Brix (2.28°Plato) co daje 4,2%alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Warka #39 zakapslowana 38*0,5 (123,5g cukru w litrze wody). Warka #40 w kegu, odfermentowanie bez zmian. Edytowane 18 Maja 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 #41 Altbierwarzone 17.05.2015Surowce fermentowalne: Monachijski [Litovel] 4kg Caramunich II 0,6kg Caraaroma 0,1kg Chmiele: Magnum [11,8%ak] 13g Spalt Select [4%ak] 40g Drożdże: Gozdawa OGA9 I zbiór Dodatki inne: Mech irlandzki 4g Schemat zacierania: 64°C - 30' 70°C - 30' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3,5+8,5+8,5Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' Magnum 15g 30' Spalt select 30g 15' Spalt Select 10g 10' Mech uwodniony Wyszło 22l 12,8°Brix Z nowości w browarze kolejne 2 kegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 #42 Resztkowa APAwarzone 24.05.2015Surowce fermentowalne: Pale Ale [Optima] 5kg Karmelowy 30 [strzegom] 0,3kg Chmiele: Chinook [13,4] 10g Citra [13,1%ak] 15g Amarillo [9,2%ak] 35g Drożdże: Gozdawa U.S. W.C. świeża saszetka Dodatki inne: Mech irlandzki 4g Schemat zacierania: 55°C - 5' 64°C - 25' 72°C - 25' 78°C - 20' Wysładzanie i filtracja: 5+2*7,8Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' Amarillo 20g 30' Chinook 10g 15' Citra 15g (pomyłka) 10' 15g Amarillo i Mech Wyszło 20,5l 14°BrixFiltrator rurkowy dał radę. Fermentacja w lodówce 18°C Świeży Star San. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) #38 Skończyła na 2,28°Blg (4,2%alk) 14x0,5 1x0,33 reszta do kega #41 Przelana na cichą 8°Brix Edytowane 24 Maja 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Prezentuję kegerator. Nie ma jeszcze tylko pomysłu na umiejscowienie termostatu, ale projekt można uznać za skończony. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Pierwsze medaliony. Następne niebawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 #43 EPAwarzone 30.05.2015Surowce fermentowalne: Pale Ale 3kg [Weyermann] Pale Ale 2kg [Optima] Special B 0,10kg Caramunich I 0,10kg Chmiele: Fuggels 51g EKG 15,5 Progress 30g Drożdże: WLP 013 1l starter Dodatki inne:Schemat zacierania: 68°C - 60' 76°C - 20' 78°C-5' Wysładzanie i filtracja: 15,5+8+9Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Fuggels 30,5g 60' EKG 15,5 60' Progress 30g 15' Fuggels 20,5g 5' Wyszło 23l (+1l starter) 13,5°Brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #41 zlany do kega z wynikiem 7,1°Brix (3,72°Plato) co daje 4,0%alk. Warka #42 przelana na cichą z wynikiem 7,5°Brix (3,22°Plato) co daje 5,3%alk. Warka #43 przelana na cichą z wynikiem 7,1°Brix (3,47°Plato) co daje 4,7%alk. Edytowane 18 Czerwca 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) #44 Rozruchowewarzone 18.06.2015Surowce fermentowalne: Pilzneński [bruntal] 9kg Monachijski [Litowel] 1kg Karmelowy 150 [strzegom] 0,5kg Chmiele: Iunga [11%ak] 40g Sybilla [7%ak] 30g Drożdże: Gozdawa U.S. West Coast [A] Fermentis US-05 Schemat zacierania: 67-66°C - 60' 70°C - 20' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 7+15+15+5Czas gotowania: 70Schemat chmielenia: Iunga 60' Sybilla 20' Fermentor A 20lFermentor B 18,5l15°Brix Edytowane 18 Czerwca 2015 przez Jarzyn_waleczny Mały 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Wreszcie, po prawie dwóch latach od zakupu gara udało mi się skompletować sprzęt i zwiększyć wybicie do 40l. Gar z nierdzewki 55l (otwór w pokrywie na sondę temp i zawór 1/2" docieplony wełną mineralną 15 cm(!) Taboret gazowy (tymczasowo pożyczony od Szwagrów bo mój ma jakiś defekt) Kadź filtracyjna wzorowana na tej której swego czasu używał @WiHuRa Termometr na ds1820 dzięki @FurioSan Chłodnica z karbowanki dn16 + akcesoria Niewiarygodnie tania butla gazowa 11kg + nabicie Generalnie poszło sprawnie do poprawki tylko chłodnica, no i trzeba dorobić mieszadło do zacierania. Poniżej krótkie fotostory Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zajebista beza :-D (garnek z tą wadą przypomina mi bezę) A tak na poważnie technologicznie wyprzedziłeś mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Caly rok warzysz na balkonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Wpytkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się