Skocz do zawartości

Jarzyn warzy...


Rekomendowane odpowiedzi

#37 Amerykański Stout Owsiany

warzone 11.04.2015

 

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [Optima] 4,5kg
  • Czekoladowy 1200 [strzegom] 0,45kg
  • Karmelowy 300 [strzegom] 0,45kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg
  • Jęczmień palony [ireks] 0,125kg
Chmiele:
  • Cascade 50g
  • Chinook 40g
Drożdże:
  • FM13 Irlandzkie ciemności III zbiór
Schemat zacierania:
  • 66-63,5°C - 60'
  • 78°C - 10'
Wysładzanie i filtracja: 3+4,5+7,5+7,5

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • 60' Chinook 40g
  • 15' Cascade 25g
  • 5' Cascade 25g
Wyszło 22l 15,1*Brix

Dosyć wolna filtracja

Receptura Scoobyego.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#38 Citra Lager

warzone 19.04.2015

 

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [bruntal] 5kg
  • Carahell 0,25kg
Chmiele:
  • Citra 35g
  • Amarillo 15g
Drożdże:
  • Fermentis w34/70 świeża saszetka
Dodatki inne:
  • 5l wody RO
Schemat zacierania:
  • 66°C - 75'
  • 78°C - 10'
Wysładzanie i filtracja: 5+3+9+9

 

Czas gotowania: 70

 

Schemat chmielenia:

  • Citra 20g 60'
  • Citra 15g 20'
  • Amarillo 15g 0'
Filtracja po regulacji śrutownika bajka.

Wyszło 25l 11,9°Brix

Temperatura w lodówce 10°C

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 Żytni Stout

warzone 26.04.2015

 

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [Optima] 2,4kg
  • Żytni {Optima] 2kg
  • Karmelowy 300 [strzegom] 0,55kg
  • Czekoladowy 1200 [strzegom] 0,25
  • Jęczmień prażony [ireks] 0,15kg
Chmiele:
  • EKG [5%ak] 15g
  • Admiral [14%ak] 20g
Drożdże:
  • FM13 IV zbiór
Schemat zacierania:
  • 45°C - 25' - tylko żytni
  • 68°C - 45'
  • 72°C -20'
  • 78°C - 15'
Wysładzanie i filtracja: 18l 13,5l

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • Admiral 60'
  • EKG15'
Czas powoli kończyć przygodę ze Stoutami.

Filtracja 5h.

Wyszło 21,l 12,7°BLG

Szwagrom dzięki za EKG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Schemat chmielenia: Admiral 60'
 

 

piłem niedawno Bittera SH Admiral - o ile to nie wynikało z infekcji ( bo IMO w piwie był kwas masłowy ) goryczka paskudna - tyle ze nie zalega 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 Kolsch

warzone 27.04.2015

 

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [bruntal] 3kg
  • Monachijski [ireks] 0,5kg
  • Pszeniczny ciemny [ireks] 0,5kg
  • Wiedeński [strzegom] 0,25kg
Chmiele:
  • Lubelski [3,7%ak] 85g
Drożdże:
  • Gozdawa Old German Altbier 9 - świeża saszetka
Schemat zacierania:
  • 64°C - 40'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - 10'
Wysładzanie i filtracja: 14+2x8,7

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • 60'-27g
  • 10'-58g
Wyszło 17l 12,9°Brix trochę źle wyliczyłem.

Z nowości w browarze pojawiły się 2 kegi pepsi, 2 kranowa kobra i reszta sprzętu do wyszynku.

Na tą chwilę brak wolnych fermentorów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzimy nogami :) a kega 24h przed wyszynkiem chłodzimy w lodówce.

 

Warka #37 przelana do kega z wynikiem 9°Brix (4,66°Plato) co daje 5.1%alk.

 

Warka #39 przelana na cichą z wynikiem 8,5°Brix (4,27°Plato) co daje 4,3%alk.

 

Warka #40 przelana na cichą z wynikiem 7,9°Brix (3,72°Plato) co daje 4%alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#41 Altbier
warzone 17.05.2015

Surowce fermentowalne:

  • Monachijski [Litovel] 4kg
  • Caramunich II 0,6kg
  • Caraaroma 0,1kg



Chmiele:

  • Magnum [11,8%ak] 13g
  • Spalt Select [4%ak] 40g



Drożdże:

  • Gozdawa OGA9 I zbiór



Dodatki inne:

  • Mech irlandzki 4g



Schemat zacierania:

  • 64°C - 30'
  • 70°C - 30'
  • 78°C - 10'



Wysładzanie i filtracja: 3,5+8,5+8,5

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 60' Magnum 15g
  • 30' Spalt select 30g
  • 15' Spalt Select 10g
  • 10' Mech uwodniony



Wyszło 22l 12,8°Brix

Z nowości w browarze kolejne 2 kegi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#42 Resztkowa APA
warzone 24.05.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [Optima] 5kg
  • Karmelowy 30 [strzegom] 0,3kg



Chmiele:

  • Chinook [13,4] 10g
  • Citra [13,1%ak] 15g
  • Amarillo [9,2%ak] 35g



Drożdże:

  • Gozdawa U.S. W.C. świeża saszetka



Dodatki inne:

  • Mech irlandzki 4g



Schemat zacierania:

  • 55°C - 5'
  • 64°C - 25'
  • 72°C - 25'
  • 78°C - 20'



Wysładzanie i filtracja: 5+2*7,8

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 60' Amarillo 20g
  • 30' Chinook 10g
  • 15' Citra 15g (pomyłka)
  • 10' 15g Amarillo i Mech



Wyszło 20,5l 14°Brix
Filtrator rurkowy dał radę.

Fermentacja w lodówce 18°C

Świeży Star San.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 EPA
warzone 30.05.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale 3kg [Weyermann]
  • Pale Ale 2kg [Optima]
  • Special B 0,10kg
  • Caramunich I 0,10kg



Chmiele:

  • Fuggels 51g
  • EKG 15,5
  • Progress 30g



Drożdże:

  • WLP 013 1l starter



Dodatki inne:


Schemat zacierania:

  • 68°C - 60'
  • 76°C - 20'
  • 78°C-5'



Wysładzanie i filtracja: 15,5+8+9

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Fuggels 30,5g 60'
  • EKG 15,5 60'
  • Progress 30g 15'
  • Fuggels 20,5g 5'



Wyszło 23l (+1l starter) 13,5°Brix
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #41 zlany do kega z wynikiem 7,1°Brix (3,72°Plato) co daje 4,0%alk.

Warka #42 przelana na cichą z wynikiem 7,5°Brix (3,22°Plato) co daje 5,3%alk.

Warka #43 przelana na cichą z wynikiem 7,1°Brix (3,47°Plato) co daje 4,7%alk.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 Rozruchowe
warzone 18.06.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [bruntal] 9kg
  • Monachijski [Litowel] 1kg
  • Karmelowy 150 [strzegom] 0,5kg


Chmiele:

  • Iunga [11%ak] 40g
  • Sybilla [7%ak] 30g


Drożdże:

  • Gozdawa U.S. West Coast [A]
  • Fermentis US-05

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 60'
  • 70°C - 20'
  • 78°C - 10'


Wysładzanie i filtracja: 7+15+15+5

Czas gotowania: 70

Schemat chmielenia:

  • Iunga 60'
  • Sybilla 20'


Fermentor A 20l
Fermentor B 18,5l
15°Brix
 

post-4424-0-96816000-1434658105_thumb.jpg

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wreszcie, po prawie dwóch latach od zakupu gara udało mi się skompletować sprzęt i zwiększyć wybicie do 40l.

  • Gar z nierdzewki 55l (otwór w pokrywie na sondę temp i zawór 1/2" docieplony wełną mineralną 15 cm(!)
  • Taboret gazowy (tymczasowo pożyczony od Szwagrów bo mój ma jakiś defekt)
  • Kadź filtracyjna wzorowana na tej której swego czasu używał @WiHuRa
  • Termometr na ds1820 dzięki @FurioSan
  • Chłodnica z karbowanki dn16 + akcesoria
  • Niewiarygodnie tania butla gazowa 11kg + nabicie

Generalnie poszło sprawnie do poprawki tylko chłodnica, no i trzeba dorobić mieszadło do zacierania.

 

Poniżej krótkie fotostory

post-4424-0-70831600-1434657580_thumb.jpg

post-4424-0-05414600-1434657600_thumb.jpg

post-4424-0-88830800-1434657612_thumb.jpg

post-4424-0-11063900-1434657635_thumb.jpg

post-4424-0-64642400-1434657648_thumb.jpg

post-4424-0-81067500-1434657681_thumb.jpg

post-4424-0-12295000-1434657690_thumb.jpg

post-4424-0-32056900-1434657702_thumb.jpg

post-4424-0-76854700-1434657721_thumb.jpg

post-4424-0-66483700-1434657741_thumb.jpg

post-4424-0-36288300-1434657762_thumb.jpg

post-4424-0-53142000-1434657783_thumb.jpg

post-4424-0-54584800-1434657800_thumb.jpg

post-4424-0-04927500-1434657813_thumb.jpg

post-4424-0-39237800-1434657829_thumb.jpg

post-4424-0-14501700-1434657837_thumb.jpg

post-4424-0-24750500-1434657858_thumb.jpg

post-4424-0-11529300-1434657899_thumb.jpg

post-4424-0-90779200-1434657913_thumb.jpg

post-4424-0-29931400-1434657924_thumb.jpg

post-4424-0-82184800-1434657934_thumb.jpg

post-4424-0-72116200-1434657955_thumb.jpg

post-4424-0-55586900-1434657965_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.