korzen16 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Przymierzam się do DunkelWeizena i stanąłem przed wyborem metody zacierania. Wielu piwowarów wykorzystuje przy piwach pszenicznych metodę dekokcji. Przeczytałem wątek o zacieraniu dekokcyjnym: http://www.piwo.org/topic/882-zacieranie-dekokcyjne/ - jest tam trochę informacji, ale nadal jestem ciekaw różnic. Techniczne aspekty i różnice w zachodzących procesach są dla mnie jasne, ale proszę o odpowiedź, co zyska piwo jeżeli wybiorę dekokcję zamiast zacierania temperaturowego. I nie chodzi mi o jakieś naukowe wywody, ale o prostą odpowiedź, co poczują moje kubki smakowe i co będzie cieszyło moje oczy. A może różnice są tak subtelne, że są to jedynie dwa różne sposoby zacierania różniące się jedynie sposobem dojście do identycznych efektów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Różnice pewnie byłyby zauważalne tylko przy bardzo dobrze uwarzonym piwie bez żadnych wad. Tak więc skoro masz dopiero 5 warek na koncie to myślę, że nie ma co sobie zawracać głowy i należy skupić się bardziej na poprawnej fermentacji etc. No chyba, że jesteś ambitny to droga wolna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Przy dzisiejszych słodach dekokcja jest zbędna. Qxa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Przy dzisiejszych słodach dekokcja jest zbędna. konkretnie a tak a'propos bywałem niedaleko Milicza u rodzinki (min na odłowach karpia w zeszłym roku), która ma dom letniskowy w Olszy, tereny mnie urzekły, więc pewnie nie raz jeszcze zawitam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Zapraszam w drugi weekend sierpnia na II Zlot piwowarów w Dolinie Baryczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Jeżeli czas pozwoli to chętnie się przyturlam , a jak nie, to poślę rodzinkę (silna grupa Vater +Sohn) może się wciągną - na razie to winiarze, ale kto ich tam wie...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Ja tam dekokcję stosuję w Pilsach i Koźlakach, pewnie moja podświadomość mi to wmawia, ale różnicę wyczuwam. Przy dekokcji możesz liczyć również na lepszą wydajność, choć przy 20l ma to niewielkie znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Ja tam dekokcję stosuję w Pilsach i Koźlakach, pewnie moja podświadomość mi to wmawia, ale różnicę wyczuwam. A konkretnie jaka to różnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Przy dzisiejszych słodach dekokcja jest zbędna. A dlaczego ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Przy dekokcji i przy zacieraniu jednotemperaturowym da się' zauważyć różnicę, robiłem już kilka piw, przy których raz stosowałem zacieranie jednotemperaturowe a raz dekokcję i za każdym razem piwo na dekokcji było moim zdaniem lepsze. Dekokcja daje większą pełnię smaku smaki karmelowe ale nie takie jak przy słodach karmelowych tylko subtelniejsze. i ma to coś co czyni piwo znakomitym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) ponieważ jestem jeszcze za "cienki", spróbuję w późniejszym terminie:) tym razem zatarłem znowu temperaturowo Edytowane 17 Marca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 a ja gdzieś trafiłem na podobny wątek i wniosek był taki (nie mój - wypowiadały się osoby dość doświadczone), że różnica jest minimalna i ma znaczenie kiedy się robi piwo na konkurs - sędziowie są w stanie zauważyć różnicę pomiędzy zacieraniem infuzyjnym a dekokcyjnym (na korzyść dekokcji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 <br />różnica jest minimalna<br /> ale i tak warto samemu przetestować coby nie żyć w nieświadomości; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Są takie piwa, w których to czuć bardzo wyraźnie, np. 100% monachijskiego. Ale ja czułem różnice także i w zwykłych lagerach zacieranych dekokcyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Ale ja czułem różnice a konkretniej jakie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Kolor, mocniejszy akcent słodowy przy takim samym odfermentowaniu. korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Dzięki, czyli chyba warto spróbowac, więc następna pszenica zatrze się dekokcyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się