marbelka Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 przygotowałem sobie w BeerSmith taką recepturkę: Czy to będzie Saison? 3,00 kg słód Pilzneński 0,80 kg słód pszeniczny 0,50 kg słód monachijski 0,20 kg słód czerwony 0,15 kg carahell celuję w 20L 14-15 Blg IBU ok 35 25gr marynka 8,5% na 60 minut 25gr sybilla 7% na 10 minut nie używałem dotąd sybilli ,może samą sybillą chmielić? np: 30gr sybilla 60 min 30gr sybilla 10 min proszę o opinie,sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 saison ma curacao w sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) saison ma curacao w sobie Jak się go doda. 30gr sybilla 60 min 30gr sybilla 10 min Nie lepiej klasycznych? Styrian, lub East Kent Goldings Edytowane 15 Marca 2013 przez Mapak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Właśnie kupiłem sybillę ,mam jeszcze marynkę i lubelski- ale chciałem spróbować sybillę-nie ma to być klasyczny Saison,niech to będzie bezstylowiec ale z sybillą,chciałem się dowiedzieć jak jej używacie-czy któryś z przykładów ,które podałem w pierwszym poście będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Sybilla jest uniwersalna więc możesz jej używać i dla goryczki i dla aromatu. Jeśli chodzi o Saisona to dla tego stylu najważniejsze są dedykowane drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Ok-skoro uniwersalna,to spróbuję samej sybilli 30 gr na 60 minut i 30 gr na 5-może 10 minut chmielił ktoś podobnie-jakieś uwagi? Edytowane 16 Marca 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Chmieliłem sybillą i na goryczkę i na aromat. Podobał mi się ten chmiel. Daje fajne aromaty. Goryczka jest wyraźna a aromat daje kwiatowy Edytowane 17 Marca 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Chmieliłem sybillą i na goryczkę i na aromat. Podobał mi się ten chmiel. Daje fajne aromaty. Goryczka jest wyraźna a aromat daje kwiatowy Dasz przykład ze swojego piwa z sybillą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się