suthum Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) 1. http://www.browamato...3&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F183095&sortuj=kod 2. http://www.browamato...3&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F183095&sortuj=kod To tzw "pierwszy raz" i w związku z tym pytanie: Czy da się z tego zrobić coś podobnego do "Jacka" z Alebrowar lub do "Ataku" z Pinty? Czy coś jeszcze trzeba dodawać, czy to są wystarczające zestawy na 22l piwa? Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Odp. na 2 pytanie: Aby przygotować 23 litry piwa, na etapie przygotowania brzeczki piwnej nie potrzebujesz żadnego dodatkowego surowca. Do refermentacji (nagazowania) piwa w butelkach polecamy ekstrakt słodowy Jasny w opakowaniu 200 g lub glukozę krystaliczną 200 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Dzięki Mapak. TO też doczytałem, lecz często w takich reklamowych ulotkach jest napisane nie wszystko zgodnie z rzeczywistością. Po prostu nie chciałbym pierwszego piwa w kanał wylać, bo sie okaże, że "przecież trzeba było cukru dać" No i czy któryś z kitów da chociaż namiastkę normalnego IPA? Edytowane 16 Marca 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Chyba pierwszy zestaw jest bliższy do ideału. Jedynie te drożdże bym zamienił na jakieś inne (angielskie), chyba,że angielskie są. Zresztą to są receptury z konkretnego browaru. Co do tego cukru. Tutaj jest 3 kg ekstraktu, więc nie dodajesz nic oprócz wody. Do refermentacji cukru, glukozy bądź co tam chcesz. I to jedyny etap. ...bierz się za zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Dzięki Mapak. Miałem okazję pić z St. Peters Brewery trunek o nazwie Mild. Co prawda "tylko" 3,7%, ale smakowity był. W tym kicie, co podałem i który "zarekomendowałeś" nie jest podane IBU, ale czytałem na brytyjskim forum i jeden z amatorów napisał: "They've been maturing for about 4 weeks in the cold & I've been drinking for about 2. I have to say that it's not like any IPA I've ever had! Not that it's horrible.... It's a fair bit darker than expected & quite 'malty'. I think it's getting better... or growing on me." Napawa optymizmem . Efekt, jaki chciałbym uzyskać, to "Rowning Jack", lub "Atak chmielu". Przymierzam się powoli do zacierania czytając to forum od dłuższego czasu. Niestety nie mam odpowiedniego gara który pomieści mi słód. Jak już zakupię wszystko co potrzebne do zacierania, wówczas obwieszczę ten fakt i podzielę się wynikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Ja robiłem St. Peters Ruby Red Ale, wyszło naprawdę dobre piwo. Jeśli miałbym zaczynać jeszcze raz od kitów to właśnie zaczął bym o od tego zestawu. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Dzięki Stolarz za info, rozumiem, że oprócz refermentacji nie dodaje się już nic? Są to ekstrakty nachmielone i nasłodzone już? I mam nadzieję, że to górna fermentacja, bo nie mam możliwości zejść niżej niż 16 stopni. Butelki może bym gdzieś wcisnął na niższą, ale fermentory muszą być w górnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Do Rowing Jacka, czy Ataku Chmielu podobne nie będzie - to są American IPA, chmielone intensywnie (w tym pewnie na zimno) amerykańskimi chmielami. Podlinkowany St. Peters Brewery --- India Pale Ale to brytyjskie IPA chmielone brytyjskim chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Czyli będzie to: 1. mniej nachmielone? 2. inny aromat? 3. mniej goryczki? 4. inna goryczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 trzeba zacząć zacierać a wtedy możesz się kusić o alebrowar i pintę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Pewnie wszystkiego po trochu. Raczej nie spodziewałbym się aż tak mocnej goryczki i raczej nie grejpfrutowo-cytrusowej. W sumie to nie ma się co zastanawiać tylko robić. Pierwsze własne piwo na pewno smakować będzie niesamowicie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Dzięki. Zrobię tego kita na początek i podzielę się wrażeniami. Nie trawię już L, T, Ż i innych "koncerniaków", stąd pomysł na własne piwko. Po pierwszym kicie spróbuję pomyśleć o zrobieniu jakiegoś właśnie grejfruta ze słodów. Tylko koncept jeszcze przede mną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Nie trawię już L, T, Ż i innych "koncerniaków" zapewniam, że po piciu swojego piwa do koncerniaka nie wrócisz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 lolo, przekonałeś mnie . Ja już teraz mam problem z przełknięciem powszechnej masówki, jak popróbowałem rodzimych, jak i wyspiarskich specyfików. Między innymi dlatego podjąłem decyzję o samodzielnym wyrobie czegoś pijalnego. Tak więc będę zacierał ... ehhh .... . Tylko proszę mnie nie zaorać jak zacznę jakieś debilne pytania zadawać(forum już ryję chyba od miesiąca). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 forum już ryję chyba od miesiąca To dobrze zacząłeś, ale to tylko początek Co do tematu to lolo i KosciaK dobrze Ci radzą. Powodzenia i będziesz Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 St. Peter's IPA to był mój pierwszy brew kit. Wyszedł bardzo smaczny, choć bardziej przypominał ESB niż IPA. Goryczka dosyć wyraźna, czuć karmel, cytrusów brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 niniejszym ogłaszam, że pierwsze zakupy poczynione 150 flaszek zakupione przed chwilą. Może się odezwie tu jeszcze jeden amator, którego usilnie namawiam na "normalne piwko" - część szkła dla niego zakupiłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 ja robilem piwo na wzor rowing jacka z alebrowaru i wyszlo zacne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 A jak to jest dokładnie na wzór Rowing Jacka? Recepturka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 antonio, z jakiegoś konkretnego przepisu? Jacek i Atak są moim wyjściowym smakiem, wokół którego chciałbym się poruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 (edytowane) wątpię aby ktoś publikował tajemnicę surowca rozumiem antonio, że robiłeś styl taki sam co rowing jack? suthum trzymaj szkło bo jeszcze się okaże że masz go za mało Edytowane 18 Marca 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 lolo, spoko, znalazłem źródełko . Przy pierwszym kontakcie pani myślała, że chcę za free, poźniej zrozumiała, że chcę odkupić, a jak powiedziałem ile, to tylko policzyła cz ma tyle . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 recepture opracowalem na podstawie tego co podali na etykiecie, bardzo wazne jest chmielenie bo tam sporo roznych odmian dali ja niestety dalem tylko dwa chyba z pieciu wymienionych na etykiecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) antonio, to jest ten przepis? cyt.: "3kg pale ale, 0,5kg pszenicznego, 0,5kg monachijskiego albo wiedenskiego juz nie pamietam, 0,3kg carapilis, chmiel mialem chinook i cascade a drozdze us-05, rowing jack ma dodatkowo simcoe citre i palisade chyba" Edytowane 19 Marca 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) recepture opracowalem na podstawie tego co podali na etykiecie, bardzo wazne jest chmielenie bo tam sporo roznych odmian dali ja niestety dalem tylko dwa chyba z pieciu wymienionych na etykiecie ja równiez swojego IIPA i AIPA i wita chmieliłem według etykiety pinty (+ dodatkowo swoje chmiele ) i faktycznie jest dobre Edytowane 19 Marca 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się