suthum Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) podając za stroną Pinty http://www.browarpinta.pl/oferta/1-pinta-atak-chmielu-151deg 15,1°Blg i 6,1% alk. obj. PINTA Atak Chmielu to fantazyjnie nachmielone piwo w stylu American India Pale Ale. Czerwono-miedziane, treściwe, ze smakiem i aromatem cytrusowym, kwiatowym, żywicznym, sosnowym i owocowym, pochodzącym od amerykańskiego chmielu. Fermentowane z użyciem drożdży Safale US-05 w temp. 18-19C. Skład: Słody: Weyermann®: pale ale, melanoidynowy, Carahell®, Carapils® Chmiele (USA): Citra, Simcoe, Cascade, Amarillo. Drożdże: Safale US-05. Edytowane 19 Marca 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 ja równiez swojego IIPA i AIPA i wita chmieliłem według etykiety pinty (+ dodatkowo swoje chmiele ) i faktycznie jest dobre No to pochwal się recepturką razem z zacieraniem i chmieleniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 No to pochwal się recepturką razem z zacieraniem i chmieleniem http://www.piwo.org/topic/8694-browar-domowy-bear-east/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 dokladnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Skoro na tapecie temat o IPA to skorzystam z okazji i podłączę się. W kwietniu chciałbym zatrzeć swoje pierwsze IPA. Co do słodów to mniej więcej wiem czego użyję. Natomiast jeśli chodzi o chmielenie to naprawdę nie wiem jak najlepiej wykorzystać chmiel, który aktualnie posiadam na stanie. Chciałbym piwo o mocnym aromacie chmielu więc będę chciał chmielić na zimno. Z angielskich odmian posiadam: Challenger 75g, Fuggles 150g, East kent goldings 50g Inne chmiele to: Magnum, Marynka, Saaz, Hallertau hersbrucker i Lubelski. (Wszystko w granulacie) Zasyp będzie składał się z Pale Ale i Karmelowego czerwonego ze Strzegomia. Nie wiem też w jakich proporcjach ich użyć żeby piwo było faktycznie miedziano-czerwone. Jeśli ktoś może mi pomóc i ułożyć z tego jakąś receptę na ok 23L 14-15 Blg, to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam! Edit: Dopiero zauważyłem, że nie mam nic o wysokiej zawartości a/k z angielskich chmieli. Musiałbym dać np. 50g Challenger'a na 60 min i następne 50g Fuggles'a na 30min żeby osiągnąć IBU na poziomie 50. Czy to ma sens? Edytowane 21 Marca 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam po przerwie. Niniejszym ogłaszam, że DAŁO SIĘ Pierwsze w życiu warzenie w dniu wczorajszym uczynione. Start 19:00 Koniec 3:00 (mycie, sprzątanie, ogarnięcie syfu, generalnie "klir"). Wyszło mi 23l 17Blg Zasyp: Słód pale ale Weyermann - 5 kg Słód melanoidynowy Weyermann - 0,5kg Słód karmelowy jasny Carapils - 0.5 kg Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,5kg Chmiele: Chmiel goryczkowy Chinook 50g Chmiel aromatyczny Amarillo 50g Chmiel aromatyczny Cascade 50g Dodatki: ok 100g skleikowanych płatków jęczmiennych błyskawicznych ok 50g świeżego imbiru Drożdże: Drożdże górnej fermentacji Safale US-05 Gara nie miałem i robiłem to wszystko na raty w komplecie garnków - 10l, 6l, 6l, 6l. Lekki Armagedon wyszedł w kuchni, ale jestem z siebie dumny . Tym bardziej, że może coś nawet z tego wyjdzie. Drożdże zadane dzisiaj rano po uwodnieniu w szklance wody. Fermentor stał zamknięty 3 godziny, spryskany piro w zamkniętym brodziku również spryskanym piro stygnąc aż się "wyśpię" przed pracą. Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 no gratulacje ja następną warkę AIPA będę robił na podobnym zasypie. Chmielu nie pominę żadnego z etykiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 suthum, jak rozumiem zrezygnowałeś jednak z wymienionych kitów na rzecz przeprowadzenia całego procesu samemu? Czy może zrobiłeś dwie warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 pralat - na razie z kitów nie robiłem - zacząłem od głębokiej wody. Jak szaleć, to szaleć . W temacie browaru jest opisana pierwsza warka, którą robił z kita kolega z którym bawimy się piwem. U niego stoi teraz na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Pytałem głównie dlatego, że dwa tygodnie temu rozlałem piwo z kitu Muntonsa, który podlinkowałeś . Mogę Ci dzięki temu odpowiedzieć na postawione na początku tematu pytanie - mimo, że część brzeczki zagotowałem z Cascadem, a później chmieliłem nim na zimno podczas cichej fermentacji i tak nuty amerykańskiego IPA są praktycznie niewyczuwalne. Dodatkowo podejrzewam niestety infekcję, bo piwo nie pachnie zbyt ładnie. Mimo to smakuje dość dobrze. Przy następnej warce idę w Twoje ślady i zacieram sam AIPA . Jak twoja warka już przefermentuje to chętnie przeczytam o rezultacie, zwłaszcza o tym jaki wpływ na smak piwa miał dodany imbir. Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzięki za info. Ciekawi mnie przyczyna braku u ciebie efektów chmielenia. Oryginalny Muntons przykrył wszystko, czy może jeszcze się nie "ułozyło"? Co do zapachu - może właśnie wyczuwasz aromat chmielu, skoro w smaku jest ok? Co do mojego zacieranego "wynalazka" - na pewno będzie pełna relacja Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Nie sądzę żeby był to zapach chmielu, który to sam w sobie pachniał bardzo smakowicie. Z piwa czuć raczej aromaty siarkowe, może DMS, trochę apteczne, także mimo wszystko to raczej infekcja. Chyba, że połączenie aromatu chmielu amerykańskiego z obecnym już w ekstrakcie angielskim dało takie dziwny efekt, ale nie wydaje mi się. Na szczęście jest to na tyle mało intensywne, że nie odbiera mocno przyjemności z picia piwa . Zobaczymy jak podziała na nie czas i czy polepszy się wraz z jego upływem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Odświeżam temat . Mam zamiar zacząć pierwszego Brewkita ( St.Peters IPA ) , mam 3 kg . 1. Dokładać mu jeszcze ekstraktu ? 2. Chcę dochmielić ( mam Fuggles ) dać trochę do gotowania a resztę na cichą do woreczka ? W jakich proporcjach i na jak długo ? Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Odświeżam temat . Mam zamiar zacząć pierwszego Brewkita ( St.Peters IPA ) , mam 3 kg . 1. Dokładać mu jeszcze ekstraktu ? 2. Chcę dochmielić ( mam Fuggles ) dać trochę do gotowania a resztę na cichą do woreczka ? W jakich proporcjach i na jak długo ? Dzięki z góry Mi z tego zestawu wyszło 18l jakieś 12blg, więc możesz dodać ekstraktu tak do 14blg. Ile masz tego fugglesa? Ja bym dał z 10g na 0min i z 30g na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Czyli suchego ekstraktu rozpuścić w gorącej wodzie , zagotować i dodawać mierząc blg ? Ile tego dać bo mam chyba tylko 300 g ( szykowałem go do refermentacji ) Chmielu mi starczy tylko 0 min to nie mało trochę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Na Twoim miejscu dodałbym całe 300g ekstraktu. To ma być IPA - za dużo ekstraktu nie będzie . Osiągniesz w ten sposób pewnie jakieś 14-15Blg. Moim zdaniem zużyć cały Twój ekstrakt w ten sposób, a refermentować cukrem - to na prawdę nic nie zmienia przy refermentacji. Co do gotowania - zależy w jakim celu chcesz dochmielać tego kita. Jeśli na aromat, wówczas 0min to nie za mało. Wrzuć też część na cichą i zrezygnuj z woreczka. Raz tylko użyłem takiego do chmielenia na zimno - za nic w świecie nie chciał iść na dno, tylko pływał po powierzchni. Wrzuć granulat bezpośrednio do piwa. Jeśli chcesz dochmielać na goryczkę, co moim zdaniem powinieneś zrobić, bo ta z kita może nie być wystarczająca, to wrzuć z 10g chociaż na pół godziny gotowania. Poczytaj w moich zapiskach o mojej pierwszej warce - też IPA z puszki. Edytowane 9 Lipca 2013 przez pralat Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Sprawdziłem - mam 500 g ekstraktu , czyli mogę wpakować 300g do fermentacji a z reszty do re- . Nie zrozumiałem co znaczy 0 min ? Nic ? To po co tak pisac ? Fuggles mam 30 g tylko więc może dam to 10 g do gotowania a 20 g do cichej . I w skłądzie jest coś jeszcze - maltodekstryna i ekstrakt . Brew-kit wyprodukowany w Anglii. Opakowanie zawiera porcję nachmielonego ekstraktu słodowego (3, 0 kg), saszetkę drożdży piwowarskich Premium (6 g) oraz saszetkę z substancją wzmacniającą nachmielenie (maltodekstryny , ekstrakt chmielowy). Kiedy to się dodaje ? Teraz idę czytać to co sugerowałeś EDIT : szkoda tej pierwszej warki , że nie perfekcyjna Wielki szacun za oprawę graficzną i gratulacje za drugą warkę ! Edytowane 9 Lipca 2013 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) Nie zrozumiałem co znaczy 0 min ? Nic ? To po co tak pisac ? Już spieszę z wyjaśnieniami. 0min przy chmieleniu oznacza, że wrzucamy porcję chmielu i od razu wyłączamy palnik. Chmiel jest w brzeczce jedynie przez okres studzenia do temperatury odpowiedniej dla drożdży (lub jeszcze krócej jeśli ktoś tak jak ja przelewa gorącą brzeczkę do fermentora i dopiero tam ją studzi), a więc przez zero minut gotowania. Wówczas całość idzie w aromat, praktycznie nic w goryczkę. Jeśli chodzi o te maltodekstryny, to nie do końca rozumiem, ponieważ nazwa wskazuje bardziej na cukry niż coś związanego z chmielem, tak jakby miało to podbijać ekstrakt. Sam nigdy się z takim ulepszaczem nie spotkałem. Dziękuję za wyrazy uznania. Mam nadzieję, że Twoje pierwsze piwo wyjdzie zadowalająco . Ja nie mogę się doczekać sobotniego warzenia trzeciej warki! Edytowane 17 Lipca 2013 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 W saszetce z proszkiem Goldings była maltodekstryna . ( wg opisu brewkita : saszetkę z substancją wzmacniającą nachmielenie (maltodekstryny, ekstrakt chmielowy) ) Pytanie na szybko . Na cichą przelewać z kranika wężykiem zatopionym w cieczy żeby nie napowietrzyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) Maltodekstryny to faktycznie cukry, a więc ten polepszacz pewnie zarówno zwiększa treściwość (maltodekstryny) jak i goryczkę lub aromat (ekstrakt chmielowy). Na cichą możesz przelewać albo z kranika albo dekantować zasysając wężykiem z góry, jeśli boisz się, że drożdże polecą kranikiem (nie zrobią tego). Wężyk faktycznie umieść na dnie pojemnika docelowego tak żeby od razu zatopił się w piwie i nie spowodował napowietrzenia. Pamiętaj, aby dokładnie wysterylizować cały sprzęt! Edytowane 18 Lipca 2013 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Dzięki . Dziś pomiar blg pierwszy bo mocno zwolniło bulgotanie . Jutro drugi i w zależności od wyników sobota lub niedziela na cichą . Granulat chmielu swobodnie wrzucić do piwa ? Jak mi dojdzie aroma tabs chcę dać 1/3 . To się daje w całości czy pokruszone ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 W kwestii tabletek nie pomogę, nigdy nie używałem takich wynalazków szczerze powiedziawszy . Granulat chmielu wrzuć swobodnie do piwa na cichą. Później przed rozlewem zdekantujesz wężykiem do pojemnika z kranikiem. Z ciekawości - ile Blg wyszło Ci po dodaniu tego ekstraktu i maltodekstryn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 To może przenieśmy tą dyskusję do "mojego" tematu - powiem dwa słowa co się dzieje obecnie http://www.piwo.org/topic/10358-no-to-zaczalem-quentino-brewery/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się