qni Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Jaki styl piwa osiągnę, jeżeli użyje drożdży górnej fermentacji do przepisu na standard lager? Czy jest w ogóle taki styl? Podejrzewam że nie ma takiego stylu bo nic mi się nie udało znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Może to być Belgian Blond Ale, zależy jeszcze jakie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Cream Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Belgian Blond Ale – ten styl pasował mi najbardziej, chyba najbardziej zbliżony. A jak nazwać piwo, które nie pasuje do żadnego stylu. Co to jest za „styl” piwo jasne pełne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 A jak nazwać piwo, które nie pasuje do żadnego stylu. Bezstylowiec. Co to jest za „styl” piwo jasne pełne? Zazwyczaj pseudopils. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Belgian Blond Ale – ten styl pasował mi najbardziej, chyba najbardziej zbliżony. Jeżeli nie będzie belgijskich drożdży to z Belgian Blond nie będzie to miało wiele wspólnego. Ja jestem za propozycją zgody - po prostu Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Ale cream ale jest pochodną lagera. Praktycznie te same surowcem, z tym, że fermentowane aleami. Belgijskie ale nie ma kompletnie nic wspólnego z lagerem. Pale Ale też nie bo wymaga trochę brytyjskich słodów karmelowych i w praktyce 100% zasypu słodu i odpowiednich chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Belgijskie ale nie ma kompletnie nic wspólnego z lagerem. poza charakterem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Cream Ale bez ryżu albo kukurydzy? Młody jestem piwowar, ale nie wyobrażam sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 czy kolega qni mógłby napisać szczegółowo planowany zasyp? bo na przykład Standard American Lager zawiera w zasypie ryż, europejskie lagery już nie bez składu surowcowego trudno określić styl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Cream Ale bez ryżu albo kukurydzy? Młody jestem piwowar, ale nie wyobrażam sobie. Pytanie jest o przepis na standard lager fermentowane drozdzami gornej fermentacji. Standard lager ma w zasypie ryz/kukurydze/cukier podobnie jak cream ale. Ja sobie wyobrazam cream ale bez kukurydzy czy ryzu, chcoiaz jesli mialbym warzyc to na ryzu, ale cukier musi byc w zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Belgijskie ale nie ma kompletnie nic wspólnego z lagerem. poza charakterem. Moglbys wyjasnic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Moglbys wyjasnic? No pewnie, cytat w wiki: "Podobnej mocy jak dubbel, podobne w charakterze jak Belgian Strong Golden Ale albo Tripel, aczkolwiek troszeczkę słodszy i nie tak goryczkowy. Często posiada prawie lagerowy charakter, czemu zawdzięcza czystemu profilowi w porównani z innymi stylami." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Moglbys wyjasnic? No pewnie, cytat w wiki: "Podobnej mocy jak dubbel, podobne w charakterze jak Belgian Strong Golden Ale albo Tripel, aczkolwiek troszeczkę słodszy i nie tak goryczkowy. Często posiada prawie lagerowy charakter, czemu zawdzięcza czystemu profilowi w porównani z innymi stylami." To tłumaczenie jest do bani ... jakiś amator musiał to tłumaczyć Generalnie to co zacytowałeś jest to zestawienie trzech belgijskich ale'i. W porównaniu z Belgian Strong Golden Ale i Tripel Belgian Blond Ale ma dużo łagodniejszy profil i czasami może być "lagerowy". Ale moim zdaniem jest to przez to, że są piwa w tym stylu z giga molochów (piłem we francji marketowe Belgijskie Blond Ale), które są wyfiltrowane do granic możliwości, przez co tracą cały charakter. Podtrzymuje moje zdanie, Belgian Blond Ale nie ma prkatycznie nic wspólnego ze standard lagerem. Poza może koloru, nazgazowania . Piwa w stylu Cream Ale czy Polskie Ale są już bliżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Zgadzam się z Makaronem - kilka blondów piłem i to zdecydowanie nie jest ten styl. To nie jest ten sam zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 jak na razie użyłem samego słodu pizlneńskiego. Przy projektowaniu etykiety pojawił się problem. Piwo będzie się nazywał latarnik. Gdy umieszczę słowo ale na etykiecie ludzie nie wtajemniczeni będą czytać ale latarnik co wydaje się bez sensu dla nich. Ponieważ nie chce mi się tego tłumaczyć chciałbym chciałbym umieścić fachową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Napisz w takim razie jak Makaron radzi: LATARNIK-CREAM ALE edit:duże litery lepiej wyglądają Edytowane 20 Marca 2013 przez lopusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Gdy umieszczę słowo ale na etykiecie ludzie nie wtajemniczeni będą czytać ale latarnik co wydaje się bez sensu dla nich. Ponieważ nie chce mi się tego tłumaczyć Ale właśnie o to chodzi by tłumaczyć i edukować co to Ale! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się