zbynieks Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Kłaniam się. Właśnie warzę 4 warkę z zacieraniem, idzie jako tako, ale za każdym razem jedna sprawa nie daje mi spokoju. Cały czas mam taką obawę, czy dobrze radzę sobie z określaniem temperatury zacierania. Mam standardowy gar 30 litrów i dwa termometry: jeden z biowinu taki w kształcie grzybka, drugi elektroniczny biotermu. To, że pokazują one różne temperatury, to jeden zgryz. Na statystykę któremu wierzyć bardziej? Po drugie jednak niezależnie którym bym nie działał, pokazuje mi inne temperatury w każym kącie garnka i w zależności od tego, jak głęboko wetknę. Od czasu do czasu potrafi nawet pokazać coś zupełnie od czapy, tzn. cztery pomiary ok 62, w jednym kącie 81. A tu w przepisie piszą, żeby się trzymać 60- 62. Jak to się fachowo robi? A może jeszcze jakiś lepsiejszy termometr jest na świecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Sprawdź oba na wodzie z lodem i wrzątku. Będziesz wiedział jakie mają faktycznie wyniki. Co do różnych temperatur w garnku to wyrównasz je tylko poprzez intensywne mieszanie w trakcie podgrzewania. Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 O to to właśnie. Ja jak mierzę, to drugą ręką mieszam w garze i mierzę nie w środku gara, a z boku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Ja generalnie przed każdym pomiarem intensywnie mieszam i pomiar robię w środku gara. Zawsze tak samo. Musisz przyjąć jakiś stały tok postępowania w mierzeniu temperatur Twoich warek. I nie przejmuj się odchyleniami temperatur w różnych miejscach gara. Ważne jest to aby intensywnie mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor71 Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Ja polecam termometr z ikei- uzywam go do robienia serów, teraz piwa... Fajny i tani sprzęt, przy okazji ma minutnik: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Też go używam , jednak dla pewności porównuje wyniku z analogowym. A co do tego z IKEA , koniecznie trzeba go zabezpieczyć koszulką termokurczliwą ( było już wiele razy na forum , jednak mimo to przypominam ) . A jeśli masz różne wyniki w zależności gdzie mierzysz , wniosek jeden - mieszaj zacier więcej i częsciej. A jest do dość istotna kwestia ( wbrew temu co pisze kolega Arkra ) , koniecznie bym to poprawił ,bo nie masz kompletnie wpływu na przerwy podczas zacierania jeśli różnice temperatur są aż tak duże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Różne temperatury w różnych miejscach kadzi to rzecz naturalna. Jedyne co możemy zrobić, zakładając że zacierasz w normalnym garnku bez pompy cyrkulacyjnej, to mieszać jak najczęściej. Najlepiej zrobić sobie mieszadło i mieszać ciągle. Co do pomiaru temperatury to napisał ktoś kiedyś, że najlepiej jest to robić w centralnym miejscu kadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 a jak robi się mieszadło do takiego zwykłego kotła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Co do pomiaru temperatury to napisał ktoś kiedyś, że najlepiej jest to robić w centralnym miejscu kadzi. Wydaje mi się, że najważniejsza jest temperatura najbardziej płynnej, rzadkiej części zacieru, na górze gara, ponieważ to głównie tam właśnie działają enzymy na skrobię i zachodzi reakcja scukrzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 a jak robi się mieszadło do takiego zwykłego kotła? Poszukaj na forum. Jest kilka wątków. Generalnie napęd z silniczka od wycieraczek. Bardzo dobra sprawa. Polecam zrobić z łańcuszkiem na jednej łopatce, zapobiega przywieraniu zacieru do dna gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Miał ktoś doczynienia z tym ustrojstwem? Wiadomo, czy sonda jest odporna na zamoczenie? http://www.ebay.com/...=item27c4ac9f83 czy lepiej to? http://www.ebay.com/itm/NEW-TM-902C-Digital-LCD-K-Type-Thermometer-Single-Input-Thermocouple-Probe-/171107501656?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27d6cd4658 Wiadomo, a może kupić samo urządzenie, a sondę dokupić, lub uszczelnić kołnierzem termokurczliwym? Edytowane 11 Września 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Używam zwykły mutimetr z taką sondą jak ma ten pierwszy tylko na końcówkę dałem koszulkę termokurczliwą. Sprawdza się pomimo, że miernik kosztował może z 18 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Używam zwykły mutimetr z taką sondą jak ma ten pierwszy tylko na końcówkę dałem koszulkę termokurczliwą. Sprawdza się pomimo, że miernik kosztował może z 18 zł. A masz jakiś link, gdzie mógłbym taki kupić w tej cenie? Bez sprowadzania z H-Ku? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Na przykład tu http://sklep.avt.pl/p/pl/491020/miernik+m838+buz++dt-838e.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisw Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Sondę, moim zdaniem, lepiej uszczelnić silikonem (po uprzednim odtłuszczeniu) niż termokurczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 lepiej uszczelnić silikonem a jak to zrobić z taka sondą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się