Vulpes Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Witam! Przeszukałem na forum coś w sprawie ww tematu. Jest dużo informacji, ale mało konkretnie. Mam w związku z tym ogromną prośbę. Dostałem zlecenie na Sweet Stouta, ale na takiego wiecie..... ma urwać tą część ciała gdzie plecy kończą swoją szlachetną nazwę. Gra jest o najwyższą stawkę czyli dalsze losy mojej przygody z piwkiem domowym. Muszę przekonać żonę he he. Ona jest fanką sweetów. Mam taki plan że zrobię takie piwko, a co za tym idzie zdobędę na nowo tę piwną część serca mojej wybranki. Wtedy to zaprawdę wpadnę w odchłań zacierania, czekania, próbowania, delektowania się ................. Liczę na Was! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Piłem niedawno owsiano-mleczny stout od Marusi, poszukaj na browar.bizie w jej wątku piwowarskim. Był fantastyczny, aksamitny i jedwabisty. Numer warki około 190, zdaje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Spróbuj tej receptury http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/page__st__740#entry167311 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vulpes Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Piłem niedawno owsiano-mleczny stout od Marusi, poszukaj na browar.bizie w jej wątku piwowarskim. Był fantastyczny, aksamitny i jedwabisty. Numer warki około 190, zdaje się. dzięki. Myślałem, że ( jak to bywa na innych forach ) zostanę "pojechany" za ten temat, a tu szybka i konkretna odpowiedź, Tak jak w teleturnieju " 1 z 10" . Jeszcze raz dziękuję A co do receptury vettisa to mam pytanko odnosnie tego kiedy trzeba wrzucić dodatki i w jakiej kolejności? Edytowane 22 Marca 2013 przez Vulpes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) ja nieśmiało zaproponuje takiego: http://www.piwo.org/...ki/#entry190196 Edytowane 22 Marca 2013 przez lutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Laktoza, cukier - 15min przed końcem gotowania Gips, palony jęczmień od początku zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Piłem niedawno owsiano-mleczny stout od Marusi, poszukaj na browar.bizie w jej wątku piwowarskim. Był fantastyczny, aksamitny i jedwabisty. Numer warki około 190, zdaje się. Sam bym taki smakołyk zrobił dla kobiet do ciasta aleeee ja forum na biz nie ogarniam jest "inne" albo ja za stary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Myślałem, że ( jak to bywa na innych forach ) zostanę "pojechany" To ja Cie pojade. Co za kobiete sobie bierzesz za małżonkę, że Ci nawet piwa warzyć nie pozwala? Marudzi, że jej syf robisz w kuchni? Tym samym powiela ona stereotyp, iż tylko kobieta przy garach powinna siedzieć. Jak narzeka na Twoje piwo to zacznij narzekać na jej schabowe. Co to za życie? BartJan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Piłem niedawno owsiano-mleczny stout od Marusi, poszukaj na browar.bizie w jej wątku piwowarskim. Był fantastyczny, aksamitny i jedwabisty. Numer warki około 190, zdaje się. Sam bym taki smakołyk zrobił dla kobiet do ciasta aleeee ja forum na biz nie ogarniam jest "inne" albo ja za stary. Patrzyłem na bbizie i nie znalazłem. Trzeba będzie zapytać sprawczynię. Dostałem to piwo w Strzegomiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 (edytowane) Od siebie mogę dodać, że robiłem ostatnio sweet stout'a z lekko zmodyfikowanego przepisu Kopyra i piwko wyszło moim zdaniem bardzo dobre. Podam link do moich zapisków: http://www.piwo.org/topic/8180-browar-angry-goose/#entry180756 Następnym razem spróbuję parę butelek dosłodzićć. jakimś słodzikiem. Edytowane 23 Marca 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Piłem niedawno owsiano-mleczny stout od Marusi, poszukaj na browar.bizie w jej wątku piwowarskim. Był fantastyczny, aksamitny i jedwabisty. Numer warki około 190, zdaje się. Sam bym taki smakołyk zrobił dla kobiet do ciasta aleeee ja forum na biz nie ogarniam jest "inne" albo ja za stary. Patrzyłem na bbizie i nie znalazłem. Trzeba będzie zapytać sprawczynię. Dostałem to piwo w Strzegomiu. Czy to jest ten przepis? http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1084004&highlight=stout#post1084004 Też mam ochotę uwarzyć coś podobnego. Tę laktozę to kiedy się daje - na początku gotowania wraz z chmielem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Dostałem zlecenie na Sweet Stouta, ale na takiego wiecie..... ma urwać tą część ciała gdzie plecy kończą swoją szlachetną nazwę. Masz tu przepis na piwo, którym urywam tą właśnie część ciała wszystkim kobietom - Słód jasny pilzneński 4,6 kg - Słód Monachijski Typ-I 0,3 kg - Słód Monachijski Typ-II 1,0 kg - Słód karmelowy Caraarama 0,2 kg - Słód Carafa® I 0,1 kg - Laktoza 0,25 kg - Chmiel goryczkowy Marynka 25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski 25 g - Mech Irlandzki 1 łyż. - Drożdże Safale S-04 62°- 73° - 120 min. Nasycić na max 2,4 v/v Sporo pilzneńskiego i mech robi swoje, piwo ma piękny rubinowy, prawie czarny kolor. Z tej ilości powinno wyjść ok 27 l - 15 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Czy to jest ten przepis? http://www.browar.bi...out#post1084004 Też mam ochotę uwarzyć coś podobnego. Tę laktozę to kiedy się daje - na początku gotowania wraz z chmielem? Zdaje się że to ten, data mniej-więcej pasuje. Laktoza pod koniec gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 A więc na początku maja uwarzyłem Sweet Stout'a Dokonałem drobnej modyfikacji (nie byłbym sobą ) Przepis: słody: - pilzneński 4,4 kg - monachijski I - 0,3 kg - monachijski II - 1,0 kg - karmelowy Strzegom 300 - 0,2 kg - karmelowy Strzegom 600 - 0,2 kg Zacieranie: 63° - 20' 72° - 50' Chmiele i inne dodatki: - Marynka 20 g - 0' i 20 g 30' - Lubelski 25 g - 5' przed końcem - Mech irlandzki 1 łyżka i laktoza 250 g - 15' przed końcem Drożdże S04. Wyszło mi ok. 14 BLG. Generalnie wyszło mi piwo które moja LP pije (a nawet chwali). To już sukces gdyż do tej pory żadne piwo ciemne jej nie smakowało. Ja mam jednak 2 uwagi: - bardzo słaba piana (zanika po ok 2 minutach do postaci warstwy jednobąbelkowej) - w smaku wydaje mi się "zbyt przypalone" Proszę o uwagi co zrobić aby poprawić te 2 punkty. Pytam gdyż moje LP delikatnie mi już sugeruje, że kończy się to piwo w piwnicy. Odnośnie smaku gdzieś na forum czytałem aby słody karmelowe dać pod koniec zacierania. Nie wiem czy to wpłynie na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Karmelowy na koniec zacierania i będzie mniej przypalone. Z pianą trudniejsza sprawa, bo jestem jeszcze za cienki, ale może dorzuć trochę płatków owsianych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Płatki owsiane poprawią pienistość, dodatkowo możesz dodać jeszcze słodu pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Dodaj słody palone na sam koniec zacierania ,albo nawet do wysładzania. Jeśli chodzi o pianę, w moim ostatnim dry stoucie uzyskałem pianę jak w guinessie , przypuszczam , że za sprawą kaszy manny. Już wiem , że do następnych stoutów będe jej używał . No i płatki owsiane. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Dziękuję za podpowiedzi. Spróbuję tym razem dodać płatki (powiedzmy tak z ok 500 g). Słody karmelowe dam na 5 min przed końcem. Zaintrygowała mnie ta kasza manna. Spróbuję przy którejś kolejnej warce. Ta kasza tylko do piw ciemnych czy do jasnych też można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Do witbiera na przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Podłączę się do tematu, co by nowego nie zakładać, planuję zacierać pierwszy staut mam słody 5kg Pale Ale, karmelowy jasny, jęczmień palony i słód czekoladowy 400 wszystko Strzegom plus płatki jęczmienne. Zacieram jedno temperaturowo 67-68 stopni w lodówce pytane jest następujące czy wszystkie słody i płatki zacierać od razu razem czy ciemne na ostatnie 15 min. Może jeszcze jakieś sugestie, co do proporcji ciemnych. Chmielenie 60min marynka 20g i lubelski 20g na ostatnie 15min dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Jeśli płatki masz błyskawiczne to możesz zacierać od razu, jeśli nie to należałoby je skleikować. Co do ciemnych to zależy jakie piwo wolisz, mniej czy bardziej palone, jak bardziej to daj od początku jak mniej to przy końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Przepis: słody: - pilzneński 4,4 kg - monachijski I - 0,3 kg - monachijski II - 1,0 kg - karmelowy Strzegom 300 - 0,2 kg - karmelowy Strzegom 600 - 0,2 kg Zastanawiam się skąd paloność tylko przy użyciu słodów karmelowych - może słabo mieszałeś i przypaliłeś? Taki zasyp przypomina mi raczej brown porter i to bardzo naciągany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Zastanawiam się skąd paloność tylko przy użyciu słodów karmelowych - może słabo mieszałeś i przypaliłeś? To prawda palonka pochodzi głównie ze słodów palonych, a nie karmelowych, ale nie wiem czy ten karmelowy 600 ze Strzegomia nie daje takich efektów, co nie wyklucza sprawy, którą poruszyłeś, czy to paloność, czy "przypaloność" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 paloność, czy "przypaloność" Zdecydowanie paloność. Na szczęście jeszcze nie zdarzyło mi się przypalić. Być może to jest moje nieobiektywne odczucie przypalonego smaku - niemniej wolałbym aby ten smak był słabszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Paloność z czasem łagodnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się