maciek1221 Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Witam Mam takie pytanko jak w temacie. Piwo zacierałem rano, a cukromierz miałem wieczorem, pobrałem więc 2 próbki brzeczki - przed i po zacieraniu. Jedna próbka ma 8BLG a druga 14. Która to jest tą brzeczką wlaną do balona? Drugie pytanie, o fermentację. Jest to Dry Stout z BA, zacierany. Drożdże zadałem wieczorem w piątek, w sobote była duża piana i bąble co 5sekund, dzisiaj już zostały małe skupiska piany na powierzchni i bąbelek raczej rzadko. Czy to oznacza, że to mogła być brzeczka 8blg i dostanę cienkusza? Nie chcę tam jeszcze grzebać areometrem, za wcześnie Temp fermentacji 20stopni. Ostanie pytanie. Czy piwko ( w tym przypadku pilsner) zamiast być zlewane na cichą może postać kolejne 2 tygodnie w tym samym balonie, bez żadnego przelewania? Za tydzień kończy się jego burzliwa fermentacja, a ja nie mam teraz żadnego balona.. A nie chcę przelewać znad osadu do garnka, a później z powrotem do balona, wtedy na pewno się zakazi... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palus122 Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Przed chmieleniem jest blg niższe u ciebie to 8 po chmieleniu wyższe tu 14 ponieważ odparowało część wody i zwiększyła się gestość brzeczki. co do drugiego pytania to zostaw to tak jak jest i wszystko bedzie ok. Trzecie pytanie: możesz zostawić bez przelewania na cichą nic grożnego sie nie stanie wielu piwowarów tak robi , z drugiej strony to pilsner wiec dobrze jak by sie go przelało ma to za zadanie lepsze sklarowanie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) Hey, Ad.1 Po chmieleniu czyli gotowaniu brzeczki powinieneś mieć wyższe blg bo odparowuje woda a cukry zostają. Ad 2. To co widziałeś na początku to pierwsza burzliwa faza fermentacji. Spokojnie zostaw jak jest i za dużo nie zaglądaj żeby nie zakazić. ps. ja zadaje drożdże, zakładam rurkę fermentacyjną i zapominam na jakiś czas. Ad. 3 Spokojnie możesz potrzymać 2 tygodnie na burzliwej i dopiero zlać nic się nie stanie. Ja trzymam dłużej na burzliwej w ogóle nie przelewam na cichą dopiero przed butelkowaniem zlewam z nad osadu. Edytowane 24 Marca 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Przed chmieleniem masz mniejsze BLG ponieważ podczas chmielenia część wody odparuje. Zostaw stouta w spokoju a najlepiej zapomnij o nim na jakiś czas i nic nie kombinuj. Jak nie masz możliwości zlania na cichą to zostaw tak jak jest - nic się nie stanie. A swoją drogą jak pobrałeś próbkę przed zacieraniem (jak napisałeś) to skąd Ci się wzięło 8 BLG ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Sprawdź i wyskaluj areometr, bo coś podejrzane są te wyniki. Po gotowaniu aż tyle nie odparuje by z 8°Blg otrzymać nagle 14°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Areometr przekłamuje o te 2 stopnie, czyli po chmieleniu wychodziło mi 12-13BLG, przed chmieleniem było te 8BLG. Oczywiście nic nie ruszam w stoucie, boje sie zakażeń Dzięki za odpowiedzi, postaram się zwolnić mój 3 balon z winem i zrobić cichą fermentację Pilsnerkowi, a jeżeli nie, to rozumiem, że 4 tygodnie bez zlewania mu nie zaszkodzi? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Żeby była tak duża różnica w blg to musiałbyś sporo odparować. Jest to możliwe,ale piwa byłoby o wiele mniej. Po prostu pierwszy pomiar był zły. Brzeczka stała cały dzień. Gbybyś pobrał próbkę z dna byłoby na pewno o wiele więcej. Na przyszłość zamieszaj dobrze brzeczkę i dopiero pobieraj próbką. Zostawianie piwa po burzliwej nad drożdżami to zły pomysł. Następuje autoliza drożdży i psuje smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się