maroxan Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Witam wszystkich. Tutaj będę kontynuował wątek ze swoimi wypocinami warzelniczymi. http://www.browar.bi...ead.php?t=85917 - poprzednie warki, niektóre naprawdę udane, w linku po lewej. do dzieła! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 no proszę, a jednak...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 (edytowane) $28 Marcowe Zasyp: Słód Pilzneński 2000g Słód Monachijski 15EBC CM 1100g Słód Wiedeński 1000g Słód Cara 920EBC 130g Słód Cara 50EBC pół garści Słód Zakwaszający 100g Chmiel Marynka 22g - Chmiel Styrian Goldings 4,6% AA 20g 15 litrów wody Zacieranie: 52c - 10min 62c - 30min 72c - 50min mash out Wysładzanie na dwie miniratki Chmielenie 70min: Marynka- troszkę wrzuciłem przed zagotowaniem Styrian- tak na 10min. ----------------------------- Wyszło ok.21L Zadane Bavarian Lager Gęstość mierzona po chłodzeniu balkonowym i wskazuje na 13blg --------------------------------- Aha ! - wstałem o 6.14, jak Jankiel zacząłem koncertować! kawa i ciasto oraz lizanie warząchwi Dobrze, że słody miałem ześrutowane w piątek wieczorem...bo bym od razu na dołek poszedł. Prewencja nie śpi!! Nie było problemów z filtracją i chyba wszystko poszło tip-top. Edytowane 25 Marca 2013 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) $29 Czeski Lezak Zasyp: Słód Pilzneński 3600g Słód Monachijski 15EBC CM 400g Słód Cara 50EBC 150g Chmiel Saaz 4% AA 40g Chmiel Sladek 4% AA 30g 15 litrów wody Zacieranie: 52c - 10min 62c - 20min 72c - 30min mash out Wysładzanie do pełnego fermentora Chmielenie : Saaz - 10g przed zagotowaniem, reszta do wrzenia. Sladek- tak na 15min. ----------------------------- Wyszło ok.21L Zadane Bavarian Lager z poprzedniej warki blg - nieznane, ale za to bardzo szybki start fermentacji. --------------------------------- Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) $30 CDA Zasyp: Słód Pilzneński 5000g Słód Cara 50EBC 500g Słód Carafa II Special 250g Chmiel Marynka 40g Chmiel Cascade 75g Chmiel Delta 25g Cukier trzcinowy 200g 17 litrów wody Zacieranie: 66-69st ok.80minut - dodanie Carafy mash out Chmielenie : Marynka 40g- od razu już w 90st. Cascade 25g - 45' Delta 25g - 15' Cascade 25g - 0' Cascade 25g na zimno ----------------------------- Wyszło 21L 15.5blg Zadane US-05 ------------------ Z resztek wysłodzin zostało jakieś 5blg 5L czarnobrązowego roztwotu...dodałem cukier 300g, zagotowałem godzinkę z 4g jakiego chmielu na goryczkę i 15g na Delta wyłączenie palnika. Kilka łyżek miodu gryczanego - zadane dziś US-05.... może to będzie pijalne Edytowane 25 Października 2013 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Pomyliłem numeracje...tydzień wcześniej zrobiłem zasyp jak na Irish Red Ale, chmielony Aurora, zadany S-04 niestety notatek nie zrobiłem...a pamięć ulotna. Przedwczoraj zlana na cichą przy 2.5blg<14blg. Wyszło 19L. Zebrana gęstwa do dużego słoika...może się do czegoś nada, wszak już sezon lagerowy się zbliza. Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 (edytowane) CDA - przelane na cichą z dodatkiem 25g Cascade. Wysłane z mojego LG-P760 Edytowane 7 Listopada 2013 przez dori Posprzątałam trochę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Pani w slepie powiedziala, ze to dobry telefon ponoc robi lepsze zdjecia niz moj przestarzaly aparat Canona. Aparat 2.5kg a Lg tyle co nic Wysłane z mojego LG-P760 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) Reaktywacja :% $31 Bohema Zasyp: Słód Pilzneński 2000g Słód Monachijski 15EBC CM 2000g Słód Cara 50EBC 50g Caraaroma 50g Jeczmień palony ok. 200g na wygrzew Melanoidynowy garść Chmiel HT 6,4% AA 33g Chmiel Sladek 4% AA 20g 15 litrów wody Zacieranie: 52c - 10min 62c - 30min 72c - 50min mash out Wysładzanie do pełnego fermentora Chmielenie : HT - przed zagotowaniem Sladek- tak na 5min. ----------------------------- 22L. 12blg Zadane suchelcami. --------------------------------- Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 26 Października 2014 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) $32CPA - Cascade Pale AleZasyp:Pale Ale 2.2kg Monachijski 1kg Wiedeński 1kg Crystal 150EBC 0.30kg 15 litrów wodyZacieranie:Zasyp do wody o tem 71c, stabilizacja na poziomie 68st - 75minmash outWysładzanie do pełnego fermentoraChmielenie :Cascade 30g 60minCascade 15g 30min Cascade 30g tuż przed wyłączeniem palnika Chmielenie na zimno 30-50g Cascade, na 5dni. ----------------------------- Zadane - jeszcze nie zadane, mam Notthingham i MJ M44 U.S - chyba zrobię losowanie --------------------------- Reaktywacja ? jasne, że tak, ale czuję się jakbym znów raczkował w temacie ------------------------ Zabutelkowano 35x0.5L. Takie wareczki szybko dojrzewają, po ponad tygodniu piwo bardzo ciekawe, aczkolwiek jeszcze płaskie. Aromat wyczuwalny. Następnym razem trzeba mocno dowalić z chmieleniem na zimno. Edytowane 21 Listopada 2015 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) $33 Warzenie 21.11.2015 Marcowe - Marcze 11blg Zasyp: Pils 1950g Monach 400g Wiedeński 1000g Pszeniczny 550g Melanoidynowy 100g Cara 30g 15 litrów wodyZacieranie:Zasyp do wody o tem 53c, 52c - 10min 62c - 30min 72c - 40minmash outWysładzanie do pełnego fermentoraChmielenie :Perle 25g 60minCascade 30g tuż przed wyłączeniem palnika ----------------------------- Zadane - BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's Temperatura fermentacji - 9c Edytowane 14 Grudnia 2015 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) $34 Pale Ale Zasyp: Pale Ale 3000g Crystal 250g Amber 100g Płatki jęczmienne górskie 350g 15 litrów wodyZacieranie:Zasyp do wody o tem 71c, utrzymywanie temperatury 70` w 67c mash out WysładzanieChmielenie :Delta 6.4% 28g 55minCascade+Perle 30g tuż przed wyłączeniem palnika ----------------------------- Zadanie - US WEST COAST M44 Mangrove Jack's Edytowane 14 Grudnia 2015 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Cascadian Pale Ale - szczerze mówiąc, nie spodziewalem się aż tak świetnych efektów. Bardzo świeże, pijalne piwo. Co prawda fermentowałem w dolnych granicach temperaturowych, co daje bardzo czysty smak z nutami słodowymi. Następne testy w wyższych temperaturach i DOBRYM chmieleniu na zimno. Bo jednak za mało na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 $35 Cascade Dark Ale 12.5blg Zasyp: Pale Ale 4500g Crystal 300EBC 220g 16 litrów wody Zacieranie: Zasyp do wody o tem 71c, utrzymywanie temperatury 80` w 67c mash out Wysładzanie Chmielenie : Cascade 32g od razu po rozpoczęciu wrzenia Cascade 10g w 30min Cascade 20g tuż przed wyłączeniem palnika ----------------------------- Zadanie - US WEST COAST M44 Mangrove Jack's --------------------------- planowane chmielenie na zimno Cascade+Delta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) $36APA - American Pale AleZasyp:Pils 2.18kg Monachijski 2,18kg Crystal 150EBC 0.25kg 15 litrów wodyZacieranie:Zasyp do wody o tem 71c, stabilizacja na poziomie 68st - 85minmash outWysładzanie do pełnego fermentoraChmielenie :Chinook 22g 60minChinook 5g 30min Tomahawk+Cascade po 15g tuż przed wyłączeniem palnika Chmielenie na zimno 30g Cascade na cichą, na 5dni. ----------------------------- Zadanie MJ M44 U.S ------------------------ Edytowane 21 Października 2016 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 $37 WCIPA 13.5BRIXWarzenie 8.11.2017Zasyp:Pils 4.4kgPszeniczny 0.5kgMelanoidynowy 100g15 litrów wodyZacieranie:Zasyp do wody o tem 65c65>63c- 69min76c - 10min mash outChmielenie:10' Chinook 40g5' Cascade 27g0' Cascade 25gNa zimno 30g Cascade i 30g Tomahawk przeniesienie do temp. 8cChłodzenieZadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 19cPo wystartowaniu, przeniesione do tenp. 15c start fermentacji 9.11.2017Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 (edytowane) $38 Mosaic APA 13BRIXWarzenie jutro tj. 12.11.2017Zasyp:Pils 3.8kg Monachijski Bestmalz 0,7kgPszeniczny 0.2kg16 litrów wodyZacieranie: 55c - 5min 64c - 30min 72c - 325min78c - 10min mash outChmielenie 15' 21g Mosaic 0' 20g Mosaic Chłodzenie do 77c 20g Mosaic na 30minNa zimno 30g Mosaic przeniesienie do temp. 8cChłodzenieZadanie drożdżami Danstar Nottingham w temp. 20cPo wystartowaniu, przeniesiene do tenp. 17c Edytowane 12 Listopada 2017 przez maroxan Edit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) ... Edytowane 2 Grudnia 2017 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 $37 zlane na cichą przy 2blg.Po kilku dniach Chmielenie na zimno.22.11.2017 +40g świeżego Cascade.26.11.2017 - butelkowanie 39x0.5L Wysłano z czarnej dziury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) $38 Mosaic APA zlane na cichą przy 2-3blg. 26.11.2017 +40g Mosaic 2.12.2017 - butelkowanie 35x0.5L Edytowane 2 Grudnia 2017 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) $39 Session IPA 12,1BRIX ToporekZasyp:Pale Ale 3kg Monachijski Bestmalz 2,1kgCrystal 150 0,27kg15 litrów wodyZacieranie: 66>63c - 70min bez mash out - ? Chmielenie 60' 20g Tomahawk 10' 15g Cascade, 10g Tomahawk, 12g Citra 0' 15g Cascade, 10g Tomahawk, 12g Citra ChłodzenieZadanie drożdżami MJ M44 US Coast w temp. 20cPo wystartowaniu, przeniesiene do tenp. 16c Ok. 25L 12.1brix Śrutownik przestawiony, śruta bardzo drobna, zatkała filtracje po 10L, szła jak krew z .../nosa/. Edytowane 2 Grudnia 2017 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 No i doczekał się chłodnicy. Wysłano z czarnej dziury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 nie za mało masz tych zwojów ?? czy takie zdjęcie tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 7m.Od góry się zlewają. Wysłano z czarnej dziury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Warzenie 14.12.2017 $40 AIPA 16.5Zasyp:Pale Ale 1,65kg Pilzneński 2kg Monachijski Bestmalz 2,1kg Pszeniczny 0,4kg Cara Pale 0,25kg17 litrów wodyZacieranie: 66>63c - 70min bez mash out - ? Chmielenie 60' 26g Tomahawk 30' 20g Citra, 10' 20g Cascade+20g Citra, Hop stand 75st 30min , 30g Cascade. -Chłodzenie 20minZadanie drożdżami S-04 w temp. 20c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się