Jejski Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Jejski czekam na wyniki bo chcę usłyszeć/przeczytać jak to moje.... Właśnie siedzę nad arkuszem i strasznie się motam. Masz duży minus za brak etykiet lub czytelnego opisu choćby na kapslu, bo klejenie etykiet na ślinę nic nie dało i masz szczęście że zapamiętałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Wiem Andrzej, etykiety z gumkami zostały na stoliku przed wyjściem na birofilię... Ale wiedziałem, że ogarniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Tu jest receptura na moje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 każdy może wysłać swojego PA na konkurs do Lublina? Najprawdopodobniej tak, ale nie obiecuję jeszcze na 100%. W tej chwili pracuję nad programem imprezy, regulaminem konkursu i innymi takimi, niedługo pojawi się oficjalna informacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Wujku Jejski jak tam arkusze? coś się urodziło, czy jeszcze trzeba poczekać - nie to żebym się niecierpliwił - wiadomo gorąco i tydzień roboczy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 No właśnie jejski prosimy o komentarz. Ciekawy jestem czy trzeba wnieść jakieś poprawki w opisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Na moje to opis jest dobry poza zbyt dużym naciskiem na nikłą estrowość, ale to tylko moja opinia. Moim zdaniem powinna być dopuszczona estrowość do średniej z zaleceniem niskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Na moje to opis jest dobry poza zbyt dużym naciskiem na nikłą estrowość, ale to tylko moja opinia. Moim zdaniem powinna być dopuszczona estrowość do średniej z zaleceniem niskiej. czyli...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Dzisiaj wieczorem jak wrócę z roboty wrzucę info. Przepraszam za obsuwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Na moje to opis jest dobry poza zbyt dużym naciskiem na nikłą estrowość, ale to tylko moja opinia. Moim zdaniem powinna być dopuszczona estrowość do średniej z zaleceniem niskiej. czyli...? Czyli powinno być "dopuszczalne estry na poziomie średnim, jednak nie powinny być dominujące nad chmielowym charakterem aromatu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 cicho wszędzie, głucho wszędzie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 estrowych piw jest dość, polskie ale moim zdaniem powinno mieć czysty profil zapachowy, chmielowo-słodowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 estrowych piw jest dość, polskie ale moim zdaniem powinno mieć czysty profil zapachowy, chmielowo-słodowy No to wyklucza górna fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Aromat polskich chmieli powinien grać pierwsze skrzypce. Tak aby piwo kojarzyło się z Polską. Chyba chmiel jest jednym składnikiem, który może właśnie nadać taką charakterystyczną cechę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Aromat polskich chmieli powinien grać pierwsze skrzypce. Tak aby piwo kojarzyło się z Polską. Chyba chmiel jest jednym składnikiem, który może właśnie nadać taką charakterystyczną cechę. Niby tak ale pamiętaj, że Lubelski jest kuzynem Żateckiego... Podejrzewam, że miałbyś problem z ich rozróżnieniem w dwóch piwach chmielonych jednym i drugim chmielem... Jednak oczywiście zgadzam się, że na pierwszym planie chmiel. Dlatego ciekawi mnie jak smakowało innym moje pszeniczne polskie ale na polskich chmielach - czy Lubelski wystarczająco przykrył estry z dosyć wysokiej temp. fermentacji ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Naprawdę za 1/2 h wyniki a jeszcze dzisiaj wnioski PRZEPRASZAM!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 poczekamy cierpliwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jejski Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Przepraszam jeszcze raz i to bardzo za opóźnienie w ogłoszeniu wyników. Najpierw po miesiącu L4 docisnęli mnie w pracy, a potem motałem się strasznie z arkuszem ocen po raz pierwszy w życiu i popełniłem błędy we wpisywaniu. Żeby to wszystko odkręcić poświęciłem o wiele więcej czasu niż się spodziewałem. Butelki nie były kodowane, bo nie chodziło o konkurs tylko ocenę w zgodności z opisem, Tym niemniej jakiś ranking powstał: 1(4.22) Jejski 2(3.76) Zgoda 3(3.50) Shayboos #30 4(3.39) Parnik olo333 5(3.36) Shayboos #29 6(3.29) Poremba 7(3.13) Tu mój błąd bo nie zapisałem nr na kapslu, a piwo nie miało etykiety. 8(2.83) 49.B Pawulonek ? 9(2.75) Jejski2 10(2.59) Browar Mole Polisz Ale To tyle z suchych ocen, bo to co najistotniejsze jest w opisach które zlecę do odczytu sąsiadce aptekarce Ogólne wnioski to zalegająca/garbnikowa goryczka i przede wszystkim za dużo estrów! olo333, Makaron, pershi i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 No nieeeee... nasze wibowitowe piwo na końcu? Skandal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Nie przejmuj się moje też z infekcją było przed Waszą, ale tak zacnego wibowitu niestety nie miało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Przepraszam jeszcze raz i to bardzo za opóźnienie w ogłoszeniu wyników. Nie ma za co przepraszać, rozumiemy. Co do wyników - wieści późne, ale dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Przepraszam jeszcze raz i to bardzo za opóźnienie w ogłoszeniu wyników. Najpierw po miesiącu L4 docisnęli mnie w pracy, a potem motałem się strasznie z arkuszem ocen po raz pierwszy w życiu i popełniłem błędy we wpisywaniu. Żeby to wszystko odkręcić poświęciłem o wiele więcej czasu niż się spodziewałem. Butelki nie były kodowane, bo nie chodziło o konkurs tylko ocenę w zgodności z opisem, Tym niemniej jakiś ranking powstał: 1(4.22) Jejski 2(3.76) Zgoda 3(3.50) Shayboos #30 4(3.39) Parnik olo333 5(3.36) Shayboos #29 6(3.29) Poremba 7(3.13) Tu mój błąd bo nie zapisałem nr na kapslu, a piwo nie miało etykiety. 8(2.83) 49.B Pawulonek ? 9(2.75) Jejski2 10(2.59) Browar Mole Polisz Ale To tyle z suchych ocen, bo to co najistotniejsze jest w opisach które zlecę do odczytu sąsiadce aptekarce Ogólne wnioski to zalegająca/garbnikowa goryczka i przede wszystkim za dużo estrów! Ehem... "lajkujemy" panowie i panie "likujemy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Moim zdaniem warto odróżnić dwa gatunki: Polskie Ale i Polskie IPA. Tu się mogę z Jejskim zgodzić co do Polskiego Ale, mało estrów, małe blg, mało chmielu. W Polskiej IPA tu się zgadzam na dużo chmielu, więcej mocy i estrów dla równowagi. Wg mnie warto zrobić podział na te dwa piwa, bo są znaczące różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Użytkownik stachu68 dnia 26 czerwiec 2013 - 18:02 napisał estrowych piw jest dość, polskie ale moim zdaniem powinno mieć czysty profil zapachowy, chmielowo-słodowy No to wyklucza górna fermentację. nie do końca o to mi chodziłoraczej o to żeby koniecznie fermentować te piwo w dolnych granicach zakresu pracy drożdży z tego co tu niektórzy na forum piszą, że trzymają fermentującą brzeczkę w okolicach 20°C nie ma się co dziwić że wychodzą im mocno estrowe piwa Zresztą co tu się będę produkować , na wrześniowy pojedynek w Deguście stanę ze swoim PA i się okaże jaki mądrala jestem Edytowane 27 Czerwca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Najczęściej pojawiające się komentarze we wadach to ściągająca goryczka i estrowość. Moim zdaniem warto odróżnić dwa gatunki: Polskie Ale i Polskie IPA. Tu się mogę z Jejskim zgodzić co do Polskiego Ale, mało estrów, małe blg, mało chmielu. Relatywnie mało chmielu, ale na goryczkę bo w smaku i aromacie nie żałować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się