zgoda Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Ciemne piwo z dodatkiem żyta, gęste i oleiste, bardzo ciekawe. Wiele już się na ten temat rozpisywałem, więc tylko ogólne przemyślenia po paru warkach. Receptura na ok. 20 litrów, jak zwykle gęstość początkową można sobie wyregulować ilością słodu podstawowego (tu: pilzneński), wersja przedstawiona poniżej daje ok. 13.5°Blg. Filtruje się bez problemów, zaciera również. Należy wziąć pod uwagę zwiększoną lepkość brzeczki, co może spowodować że nie uda się odzyskać zbyt wiele z osadów po chmieleniu. Ilości płatków żytnich raczej nie należy ruszać, choć podobno (sam nie próbowałem) można ją bezpiecznie zwiększyć do 1600g. Zacierać należy na wytrawnie i nie szaleć ze słodami karmelowymi, żeby niepotrzebnie nie podnosić treściwości piwa, które i bez tego jest wyjątkowo gęste. Dla uzyskania w pełni klarownego piwa można sobie pozwolić na dłuższą przerwę białkową w górnym zakresie (54-55°C). Zasyp: słód pilzneński 2.40kg płatki żytnie błyskawiczne 1.20kg słód monachijski 1.00kg słód karmelowy jasny 0.20kg słód karmelowy ciemny 0.15kg słód czekoladowy 0.05kg Chmiele: dowolne łagodne, 10-20g na 10', reszta na 60', tak żeby wyszło ~25-27 IBU, np: 60' Spalt Select 6.1% a-k 36g 10' Spalt Select 6.1% a-k 14g Drożdże: czyste drożdże górnej fermentacji (US-05, Nottingham - US-05 zdają się być lepsze do tego piwa, lepiej akcentują słodowość i żytni charakter) Zacieranie: 55°C - 15' 62°C - 40' 72°C - 40' wygrzew Refermentacja do ok. 2.4-2.5 vol CO2. Piwo wymaga co najmniej 8 tygodni leżakowania, a do swojej szczytowej formy dochodzi po ok. 12 tygodniach, dobrze przechowuje się przez okres co najmniej 8 miesięcy - dłużej u mnie nie wytrzymało. Uzyskanie ładnej piany przy nalewaniu jest nieco utrudnione z racji oleistej konsystencji, ale jeżeli naleje się je "z szafy", to uzyskana piana będzie wyjątkowo trwała i puszysta. daniol88 i nikiboom 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Moja wersja: - zacieranie 2 godz. w temperaturze 65° - dla klarowności mech - dla podkreślenia ostrości jedno ziarno pieprzu - dla wzbogacenia smaku trzy goździki - nasycenie 2,8 v/v - drożdże WB-06 Po trzech miesiącach idealne. Edytowane 29 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 To Twoje ma zupełnie inny charakter z powodu drożdży pszenicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Świetne piwko Zgoda. Moje wg tej receptury ma już 2 tygodnie, jest dobre, a ma być jeszcze lepsze, więc chyba do tych 12 tygodni nie dotrwa, tym bardziej że teściowi też bardzo smakuje, a nie wszystko co do tej pory uwarzyłem oceniał w ten spsób, tu cytuję "rewelacja, pycha, bardzo dobre". Do tej pory tylko saison wzbudził w nim takie uznanie, reszta była co najwyżej dobra. Moje odpowiedniki słodów które posiadałem to Caramunich II jako karmelowy jasny (nic jaśniejszego nie miałem) Caraaroma i Carafa I, reszta bez zmian. Chmiele to niedużo Galaxy na goryczkę i Sybilla na smak. Piwko jest bardzo fajnie zbalansowane. Rzeczywiście bardzo oleista konsystencja (chyba pierwszy raz piłem tak gęste piwo) podnosi odczucie słodowości i gładkości. Bardzo fajna pełnia słodowa i wyraźna żytność skontrowana goryczką, niedużą, krótką, niezalegająca ale wyraźną i dobrze odczuwalną. Przez gęstość trochę brakuje mi nasycenia ale moze sie jeszcze poprawi bo to dopiero 2 tygodnie. Piana przy odpowiednim nelewaniu gruba, trwała, drobna, a i tu z czasem też powinno być jeszcze lepiej. 5 gramów mchu irlandzkiego i 2 tygodnie cichej wystarczyły aby piwo było klarowne. Filtracja bez problemów. Polecam Edytowane 8 Lutego 2016 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się