Anginsan Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nurtowało mnie pytanie - czy drozdze w zestawach Coopers Lager, Coopers European Lager nie są przypadkiem dolnej fermentacji? W instrukcji do tych brewkitów wyrażnie zapisano "Drożdze zadawać gdy temp. brzeczki wynosi między 21-27 stopni C. Przy temperaturze poniżej 21 st fermentacja w ogóle moze sie nie rozpocząć. Przez cały czas jej trwania starajmy sie utrzymywać temp 21 stopni." Sugeruje to wyrażnie ze mamy doczynienia z drożdzami górnej fermentacji. No ale Lager to piwa dolnej fermentacji. Postanowiłem wiec sprawdzic jak bedzie przebiegać fermentacja w temp 10-11 stopni. Drozdze uwodniłem jakieś 15 min przed zadaniem (tzn wsypałem do szklanki z wodą o temp 26 st.) Po tym czasie częśc drozdzytworzyła powłoke kremowa ale wierzchnia cześć była całkiem sucha. Jako że temperaturę brzeczki miałem około 25 st postanowiłem dłuzej nie czekac tylko wymieszac drozdze (około 4 minut) i wlac do fermentatora. Całość dokładnie wymieszałem, i wyniosłem do temp 17 st. Po 9 godzinach zaczeło sie bulgotanie w rurce, po 18 godzinach ( ze względu na pózną porę) od zadania drozdzy wyniosłem fermentator do temp 10-11st. W chwili obecnej czyli po 4 godzinach od zniesienia do tej temp fermentacja przebiega prawidowo. Wniosek - drożdze w tych zestawach są dolnej fermentacji. Dodam tylko że drożdze te miały przy dacie pradukcji dodana litere P. Jeżeli spotkacie takie drozdze w swoich brewkitach spokojnie można je stosowac do dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Po 18h fermentacji brewkita może się ona już kończyć. Aby eksperyment był wiarygodny należało by dodać do schłodzonej brzeczki do 10stC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 W chwili obecnej czyli po 4 godzinach od zniesienia do tej temp fermentacja przebiega prawidowo Pytanie jest czy temperatura w fermentorze także spadła poniżej 20°C. Podczas fermentacji burzliwej rośnie ona i potrafi być kilka stopni wyższa niż temperatura otoczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 W tej chwili (sprawdzałem przed chwilą) fementator stoi w temp 10 st,, temp brzeczki 11,5 st. Bulgocze aż miło. Wg mnie drożdze górnej fermentacji już by spały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 W tej temperaturze doskonale radzą sobie niektóre szczepy górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Z tego co mi wiadomo to jeśli na saszetce drożdży Coopers'a pojawia się litera P (nadruk) to drożdże są dolnej fermentacji (ja takie miałem przy tej puszce) edit: dodatkowo informacja o możliwej fermentacji w niższych temperaturach podana jest w rozkładanej instrukcji dołączonej do puszki (tak mi się coś kojarzy) Edytowane 29 Marca 2013 przez erulogoss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 dodatkowo informacja o możliwej fermentacji w niższych temperaturach podana jest w rozkładanej instrukcji dołączonej do puszki (tak mi się coś kojarzy) W instrukcjach do Coppers Lagera i European Lagera (instrukcja identyczna podobnie jak drożdze) nie ma nic o mozliwości fermentowania w niższych temp. Podobno w Instrukcji do Coppers Pilsner taki zapis jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 W tej temperaturze doskonale radzą sobie niektóre szczepy górnej fermentacji. Jak takim razie wg Ciebie można potwierdzic teze ze sa drożdze dolnej fementacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 W tej temperaturze doskonale radzą sobie niektóre szczepy górnej fermentacji. Jak takim razie wg Ciebie można potwierdzic teze ze sa drożdze dolnej fementacji? Tak jak napisałem niektóre szczepy górnej fermentacji dają radę w ok 12C wobec tego mogą to być drożdże zarówno górnej jak i dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Ale to przecież nie odkryłeś nic nowego. W cooperskowskich puszkach są drożdże lagerowe. Z mojego doświadczenia saszetka dolniaków jest biała a nie złocista jak w górniakach. Tu więcej: http://www.piwo.org/...rac/#entry90267 Edytowane 29 Marca 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) W Coopers Lager i European Lager szszetka drozdzy była koloru zlotego. W IPA Coopersa miałem białą. Link który mi przesłałeś czytałem wczesniej, i nie rozwiewał on moich watpliwości. Zresztą teraz to już bez znaczenia. Mam nadzieje ze dyskusja pomoże podjąć decyzje warzącym piwo z puchy coopersa z drozdzami z lierka P w jakiej temperaturze fermentowac. Edytowane 29 Marca 2013 przez Anginsan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 warzącym piwo z puchy namawiam do zacierania i kupowania rzeczy wybranych przez siebie, a nie korzystania z dobrodziejstw puch - wiem że darowanemu nie zagląda się do paszy, ale.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 korzen16 - to moja ostatnia trzecia pucha dlatego pozwolilem sobie na eksperyment. Sprzet do zacieranie w 90% skompletowany, brakuje mi tylko chlodnicy zanurzeniowej. Mialem w swieta zacierac piersza warke ale nie surowce z Browaramatora nie dotarły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 brakuje mi tylko chlodnicy zanurzeniowej Nie przeszkadza to w najmniejszym stopniu. Miałem jakiś czas temu na "stanie magazynowym" kawał miękkiej miedzi fi8, ale wyszła w innym kierunku, i póki co schładzam w małej wannie w pralni - nie ma rewelacji, ale daję radę - 18 litrów trwa ok. 30-40 minut, ale faktem jest, że teraz u mnie zimna woda jest naprawdę zimna ma ok. 5-6°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Jak robilem Coopers 'Lager' (taki zywkly, nie Heritage ani European) to mialem drozdze w zlotej torebce ale bez literki P Czyzby dawali drozdze na chybil trafil ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 W złotej torebce, obok daty produkcji drożdzy powinna byc litera P. Ja tak miałem w Lagerze i European Lagerze od coopersa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Mam chyba ze 4 paczki drożdży po coopersach. Mogę wam obfocić paczki dla celów poznawczych Edytowane 29 Marca 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 W złotej torebce, obok daty produkcji drożdzy powinna byc litera P. Ja tak miałem w Lagerze i European Lagerze od coopersa. U mnie nie było literki P, paczke mam do tej pory Stad pomysl ze daja na chybil trafil Przy Coopers Wheta natomiast mialem literke W jakby ktos potrzebowal to wiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) Dzis temp brzeczki 10 stopni - fermentacja przebiega poprawnie - (cały czas bulgotanie w rurce) mamy 02.04.2013 - fermentacja trwa juz 5 dni, temperatura brzeczki 9 stopni, z rurki czuc jakby jajkiem - podobno to normalne przy dolnej fermentacji. Niemniej jednak otworzylem pokrywe i wszystko wydaje sie ok. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Anginsan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Po dwóch tygodniach fermentacji burzliwej w 10-11 stopnich przelałem na cichą i tu małe zaskoczenie Blg 3,5. Poczatkowego blg nie sprawdzałem ale dałem puche European lager i 1 kg słodu sypkiego Mr. sladek oraz 21 litrów wody. Za kilka dni chce butelkowac. Czy jeżeli po cichej Blg nadal bedzie 3,5 to butelkowac czy przenieśc fermentator do temp pokojowej aby odfermentował jeszcze troche. No i czy na cichej takie kombinacje maja jakiś sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się